Τι είναι η «δίαιτα σεροτονίνης»;

Τι είναι η «δίαιτα σεροτονίνης»; Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Νέα μελέτη επισημαίνει ότι η ενίσχυση της σεροτονίνης μέσω της διατροφής μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συμπληρωματικό «όπλο» στη μάχη κατά της κατάθλιψης

Η σεροτονίνη, γνωστή και ως η «ορμόνη της ευτυχίας», διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και της συνολικής ψυχικής υγείας. Η ανεπάρκειά της έχει συσχετιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και κόπωσης. Στις ΗΠΑ, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, με πολλούς να αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Αν και τα αντικαταθλιπτικά (SSRIs) αποτελούν μια διαδεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία, νέες έρευνες δείχνουν ότι και ο τρόπος ζωής –ιδίως η διατροφή– μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Τι είναι η «δίαιτα σεροτονίνης»; Facebook Twitter

Η παραγωγή της σεροτονίνης ξεκινά από το έντερο

Η διατροφολόγος Melanie Murphy Richter εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης (περίπου 90%) παράγεται στο έντερο και όχι στον εγκέφαλο. «Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου και του μικροβιώματος, δείχνει ξεκάθαρα πως αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα καλά θρεμμένο μικροβίωμα βοηθά στην ομαλή παραγωγή σεροτονίνης. Οι φυτικές ίνες είναι κλειδί, καθώς προάγουν τη λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια, όπως τα Lactobacillus και Bifidobacterium. Τέτοια βακτήρια συμβάλλουν στην παραγωγή πρόδρομων ουσιών της σεροτονίνης.

Τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το κιμτσί και άλλες προβιοτικές ή πλούσιες σε πολυφαινόλες επιλογές (π.χ. μούρα, αγκινάρες) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Τι είναι η «δίαιτα σεροτονίνης»; Facebook Twitter

Ο ρόλος της τρυπτοφάνης και των υδατανθράκων

Για να παραχθεί σεροτονίνη, ο οργανισμός χρειάζεται την αμινοξική ένωση τρυπτοφάνη, η οποία υπάρχει σε τροφές όπως το τόφου και οι κολοκυθόσποροι. Ωστόσο, η τρυπτοφάνη ανταγωνίζεται άλλα αμινοξέα για να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Εδώ μπαίνουν στο προσκήνιο οι υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τη Richter, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως κινόα, φακές και γλυκοπατάτες, προκαλεί απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία «εκτρέπει» τα υπόλοιπα αμινοξέα στους μύες και αφήνει την τρυπτοφάνη να περάσει στον εγκέφαλο.

Η πλέον ενδεδειγμένη διατροφή για την υποστήριξη της σεροτονίνης είναι η μεσογειακή ή μια «φυτοκεντρική» δίαιτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύχρωμα, ολόκληρα τρόφιμα. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει τόσο το μικροβίωμα όσο και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

«Δεν πρόκειται μόνο για την αύξηση της σεροτονίνης, αλλά για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου εσωτερικού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη διάθεση και την ευεξία», αναφέρει η Richter.

Η ίδια σημειώνει ότι για αρκετούς ανθρώπους οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη φαρμακευτική ή ψυχοθεραπευτική αγωγή, πάντοτε με τη συμβουλή ειδικών.

Αν και δεν υπάρχει «μαγική τροφή» που να θεραπεύει την κατάθλιψη, η επιστήμη συμφωνεί πως μια ισορροπημένη, πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εντέρου και –κατ’ επέκταση– την ψυχική υγεία.


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM