Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ;

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ; Facebook Twitter
Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.
0

Όταν τις προάλλες παραπονιόμουν για το πόσο καταπονημένο αισθάνομαι το σώμα μου, κάποια συνάδελφος μου πρότεινε κάτι που για μένα ήταν απλώς άλλη μια άγνωστη λέξη. «Να πας να κάνεις ρόλφινγκ» μου είπε. «Άλλο πάλι και τούτο» σκεφτόμουν, καθώς αντανακλαστικά γκούγκλαρα τη λέξη, μη και με πούνε άσχετη.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι ποιος σκέφτεται όλες αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες και κατά πόσο, τελικά, μας βοηθούν να λύσουμε τα προβλήματά μας και να βελτιώσουμε την κατάσταση του σώματός μας. Αφού έψαξα και ρώτησα βρήκα τον άνθρωπο που θα έλυνε όλες μου τις απορίες, τον Αλέξανδρο Μαρίνη, έναν από τους λίγους πιστοποιημένους θεραπευτές της μεθόδου ρόλφινγκ (rolfing) στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό. Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.

«Όλοι βιώνουμε ένταση και άγχος καθημερινά, εξαιτίας του απαιτητικού τρόπου ζωής και όσων που συμβαίνουν γύρω μας. Το σώμα μας αντιδρά και αυτό, σε συνδυασμό με το άγχος, σφίγγει τους μυς, κυρίως τους τονικούς. Επίσης, πολλές συνήθειες που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας δημιουργούν υποσυνείδητα πρόσθετο άγχος και ένταση στο σώμα.

»» Ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε και καθόμαστε στην καρέκλα ή στον υπολογιστή, μιλάμε στο τηλέφωνο ή πληκτρολογούμε, κουβαλάμε τα παιδιά μας, λυγίζουμε το σώμα μας, σηκώνουμε βάρος, ακόμα και ο τρόπος που ασκούμαστε μπορεί να στραφεί εναντίον μας και να μας προκαλέσει δυσφορία» ξεκινά να μου εξηγεί ο Αλέξανδρος.

Ο όρος «ρόλφινγκ» αποδίδεται στην Ίντα Ρολφ, τη βιοχημικό που το 1920 ανακάλυψε μια τεχνική η οποία δημιουργεί ένα ολιστικό σύστημα των μαλακών μορίων, τα οποία επαναφέρουν το σώμα στο κέντρο βάρους του. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό.

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ; Facebook Twitter
Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη

Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.

Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη. Οι τεχνικές μασάζ στο ρόλφινγκ επιδιώκουν να ισιώσουν και να ευθυγραμμίσουν εκ νέου το σώμα, δουλεύοντας το με λαβές.

Είναι ένα σύστημα που επικεντρώνει σε όλες τις κλειδώσεις του σώματος για να τις ανακουφίσει από την ένταση ετών και με τη βοήθεια της βαρύτητας να βοηθήσει την επαναφορά τους στη σωστή θέση. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα ισορροπεί και εκτελεί όλες τις καθημερινές λειτουργίες πιο ελεύθερα και ξεκούραστα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ρόλφινγκ παντρεύει την οστεοπαθητική με τη χειροπακτική. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς πιστούς που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία είναι θαυματουργή, διότι έχει άμεσα αποτελέσματα.

«Το ρόλφινγκ συνήθως αποτελείται μόνο από δέκα συνεδρίες που γίνονται σε διάστημα 10-12 εβδομάδων. Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική γιατί δουλεύει διαφορετικό μέρος του σώματος. Μετά τις δέκα θεραπείες υπάρχουν εμφανείς αλλαγές στο σώμα και αυτή είναι η διαφορά με το μασάζ ή τη φυσιοθεραπεία, ότι δεν υπάρχει επανάληψη, παρά μόνο συμπληρωματικές συνεδρίες σε περίπτωση τραυματισμών ή αν υπάρξει ανάγκη για ανακούφιση μετά από έντονη δραστηριότητα, εγκυμοσύνη, χειρουργείο» λέει ο Αλέξανδρος.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στα: www.rolfing.gr, facebook.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ