Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση;

Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση; Facebook Twitter
Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας συνδέεται με ένα σωρό νοσήματα: τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά ή την παχυσαρκία. Όμως μήπως επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία;


Κατά τον μεσαίωνα, πάντως, οι άνθρωποι πίστευαν πώς ό,τι έτρωγαν επηρέαζε και τη διάθεσή τους. Εάν ήθελαν να βρεθούν σε ερωτική διέγερση επέλεγαν αυγά, κρέας, ρόδια ή πουλερικά.

Όταν πάλι ένιωθαν πεσμένοι ψυχολογικά προτιμούσαν τροφές όπως τα κυδώνια, οι χουρμάδες ή το τσάι από σαμπούκο. Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε βάλιουμ ή άλλα μυοχαλαρωτικά χάπια χρησιμοποιούσαν το μαρούλι και την πικραλίδα ως ηρεμιστικά.


Πότε λοιπόν σταματήσαμε να πιστεύουμε ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα όργανα, το μυαλό;

Ενώ έχει αποδειχτεί πλέον πως η τροφή συνδέεται άμεσα με ένα σωρό ασθένειες, η συσχέτισή με την ψυχική υγεία ακόμη ερευνάται.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.


Έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μελέτης Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε πως νέοι κάτω των 30 που κατανάλωναν junk food πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά ψυχικής δυσφορίας.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.

Εκείνοι που κατανάλωναν κρέας τρεις φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο (κάτι που κατατάσσεται ως χαμηλή κατανάλωση) είχαν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη» λέει η Begdache. Η διάθεση και το κρέας συνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα. Το κρέας περιέχει μια ουσία, την τρυπτοφάνη, η οποία ενεργοποιεί μια άλλη ουσία, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση του εγκεφάλου.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.

Παρόλο που τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον εγκέφαλο, το χαμηλό επίπεδο των υδατανθράκων μπορεί πολλές φορές να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε τόσο τα αποτελέσματα της διατροφής στη διάθεση όσο και το αντίστροφο. «Αν και ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε υποθέσεις», δηλώνει η Begdache, «μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι συνδέονται».

Οι μελέτες δείχνουν πως μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι τόσο καλή για το σώμα όσο και για το μυαλό. «Έχει όλα τα συστατικά που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» επιβεβαιώνει η καθηγήτρια.

«Το καλό λίπος από το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, τα μέταλλα και ψευδάργυρος που βρίσκονται σε σπόρους, στο κρέας και στο γάλα, το μαγνήσιο των πράσινων λαχανικών και οι βιταμίνες B, C και Ε από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μερικά από αυτά».

Η έρευνα εξετάζει επίσης και τη χρήση συμπληρωμάτων τα οποία όπως φαίνεται ότι δεν επιφέρουν κανένα όφελος στη διάθεση.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης είναι αρκετά ιδιαίτερη αλλά, όπως αναφέρει και η Lina Begdache, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τη βελτίωση της διάθεσης ακόμα και μετά από δυο εβδομάδες αφότου τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ