Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση;

Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση; Facebook Twitter
Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας συνδέεται με ένα σωρό νοσήματα: τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά ή την παχυσαρκία. Όμως μήπως επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία;


Κατά τον μεσαίωνα, πάντως, οι άνθρωποι πίστευαν πώς ό,τι έτρωγαν επηρέαζε και τη διάθεσή τους. Εάν ήθελαν να βρεθούν σε ερωτική διέγερση επέλεγαν αυγά, κρέας, ρόδια ή πουλερικά.

Όταν πάλι ένιωθαν πεσμένοι ψυχολογικά προτιμούσαν τροφές όπως τα κυδώνια, οι χουρμάδες ή το τσάι από σαμπούκο. Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε βάλιουμ ή άλλα μυοχαλαρωτικά χάπια χρησιμοποιούσαν το μαρούλι και την πικραλίδα ως ηρεμιστικά.


Πότε λοιπόν σταματήσαμε να πιστεύουμε ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα όργανα, το μυαλό;

Ενώ έχει αποδειχτεί πλέον πως η τροφή συνδέεται άμεσα με ένα σωρό ασθένειες, η συσχέτισή με την ψυχική υγεία ακόμη ερευνάται.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.


Έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μελέτης Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε πως νέοι κάτω των 30 που κατανάλωναν junk food πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά ψυχικής δυσφορίας.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.

Εκείνοι που κατανάλωναν κρέας τρεις φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο (κάτι που κατατάσσεται ως χαμηλή κατανάλωση) είχαν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη» λέει η Begdache. Η διάθεση και το κρέας συνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα. Το κρέας περιέχει μια ουσία, την τρυπτοφάνη, η οποία ενεργοποιεί μια άλλη ουσία, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση του εγκεφάλου.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.

Παρόλο που τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον εγκέφαλο, το χαμηλό επίπεδο των υδατανθράκων μπορεί πολλές φορές να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε τόσο τα αποτελέσματα της διατροφής στη διάθεση όσο και το αντίστροφο. «Αν και ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε υποθέσεις», δηλώνει η Begdache, «μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι συνδέονται».

Οι μελέτες δείχνουν πως μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι τόσο καλή για το σώμα όσο και για το μυαλό. «Έχει όλα τα συστατικά που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» επιβεβαιώνει η καθηγήτρια.

«Το καλό λίπος από το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, τα μέταλλα και ψευδάργυρος που βρίσκονται σε σπόρους, στο κρέας και στο γάλα, το μαγνήσιο των πράσινων λαχανικών και οι βιταμίνες B, C και Ε από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μερικά από αυτά».

Η έρευνα εξετάζει επίσης και τη χρήση συμπληρωμάτων τα οποία όπως φαίνεται ότι δεν επιφέρουν κανένα όφελος στη διάθεση.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης είναι αρκετά ιδιαίτερη αλλά, όπως αναφέρει και η Lina Begdache, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τη βελτίωση της διάθεσης ακόμα και μετά από δυο εβδομάδες αφότου τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ