Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση;

Μπορεί το φαγητό να μας αλλάξει τη διάθεση; Facebook Twitter
Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας συνδέεται με ένα σωρό νοσήματα: τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά ή την παχυσαρκία. Όμως μήπως επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία;


Κατά τον μεσαίωνα, πάντως, οι άνθρωποι πίστευαν πώς ό,τι έτρωγαν επηρέαζε και τη διάθεσή τους. Εάν ήθελαν να βρεθούν σε ερωτική διέγερση επέλεγαν αυγά, κρέας, ρόδια ή πουλερικά.

Όταν πάλι ένιωθαν πεσμένοι ψυχολογικά προτιμούσαν τροφές όπως τα κυδώνια, οι χουρμάδες ή το τσάι από σαμπούκο. Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε βάλιουμ ή άλλα μυοχαλαρωτικά χάπια χρησιμοποιούσαν το μαρούλι και την πικραλίδα ως ηρεμιστικά.


Πότε λοιπόν σταματήσαμε να πιστεύουμε ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα όργανα, το μυαλό;

Ενώ έχει αποδειχτεί πλέον πως η τροφή συνδέεται άμεσα με ένα σωρό ασθένειες, η συσχέτισή με την ψυχική υγεία ακόμη ερευνάται.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.


Έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μελέτης Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε πως νέοι κάτω των 30 που κατανάλωναν junk food πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά ψυχικής δυσφορίας.

Το junk food είναι πλούσιο σε κορεσμένα τρανς λιπαρά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές εκκρίσεις και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη, όπως έχει αποδειχτεί από αρκετές έρευνες.

Εκείνοι που κατανάλωναν κρέας τρεις φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο (κάτι που κατατάσσεται ως χαμηλή κατανάλωση) είχαν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη» λέει η Begdache. Η διάθεση και το κρέας συνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα. Το κρέας περιέχει μια ουσία, την τρυπτοφάνη, η οποία ενεργοποιεί μια άλλη ουσία, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση του εγκεφάλου.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων φρούτων μείωσε σταδιακά το άγχος και την κατάθλιψη.

Παρόλο που τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον εγκέφαλο, το χαμηλό επίπεδο των υδατανθράκων μπορεί πολλές φορές να έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε τόσο τα αποτελέσματα της διατροφής στη διάθεση όσο και το αντίστροφο. «Αν και ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε υποθέσεις», δηλώνει η Begdache, «μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι συνδέονται».

Οι μελέτες δείχνουν πως μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι τόσο καλή για το σώμα όσο και για το μυαλό. «Έχει όλα τα συστατικά που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» επιβεβαιώνει η καθηγήτρια.

«Το καλό λίπος από το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, τα μέταλλα και ψευδάργυρος που βρίσκονται σε σπόρους, στο κρέας και στο γάλα, το μαγνήσιο των πράσινων λαχανικών και οι βιταμίνες B, C και Ε από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μερικά από αυτά».

Η έρευνα εξετάζει επίσης και τη χρήση συμπληρωμάτων τα οποία όπως φαίνεται ότι δεν επιφέρουν κανένα όφελος στη διάθεση.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και διάθεσης είναι αρκετά ιδιαίτερη αλλά, όπως αναφέρει και η Lina Begdache, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τη βελτίωση της διάθεσης ακόμα και μετά από δυο εβδομάδες αφότου τροποποιήσουμε το διαιτολόγιό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη των ψυχεδελικών στην θεραπεία ψυχικών νοσημάτων

Υγεία & Σώμα / Η άνοιξη των ψυχεδελικών στη θεραπεία ψυχικών νοσημάτων

Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα μιλά για τις ευεργετικές ιδιότητες των ψυχοδηλωτικών ουσιών στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, άγχους αλλά και στο πλαίσιο της ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας. Πού βρίσκεται η συζήτηση αυτή σήμερα και τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας;
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM