Στέλιος Λουκίδης: «Η προστασία της πνευμονικής υγείας σε πρώτο πλάνο»

Στέλιος Λουκίδης: «Η προστασία της πνευμονικής υγείας σε πρώτο πλάνο» Facebook Twitter
Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
0

— Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τον αντίκτυπο των λοιμώξεων στο αναπνευστικό. Τι πρέπει να γίνει από δω κι εμπρός για να έχουμε καλύτερη υγεία;
Πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με σκοπό να μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες προκλήσεις. Επιπρόσθετα, πρέπει να χτίσουμε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σκοπό την αποσυμπίεση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων και παράλληλα την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Τέλος, πρέπει να κάνουμε σχεδιασμό δεκαετίας με σκοπό την ανανέωση του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), να δώσουμε χώρο στους νεότερους συναδέλφους που από τη θέση του ειδικευόμενου ή του επικουρικού ειδικευμένου έδειξαν ότι πραγματικά αποτελούν την ελπίδα για το αύριο.

— Στη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας ένα μέρος της κοινωνίας έδειξε ότι έδωσε βάση σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια. Τι κάναμε λάθος και υπάρχει αυτή η εσφαλμένη άποψη για την επιστήμη, που δεν έχουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι;
Οι άνθρωποι που πίστεψαν στις θεωρίες συνωμοσίας ουσιαστικά έβγαλαν μια αντίδραση σε πολλές κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Δεν αντέδρασαν μόνο στην επιστήμη, απλώς σε αυτήν βρήκαν την αφορμή. Η επιστήμη είναι αυτή που έδωσε λύσεις, είναι αυτή που υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία και είναι αυτή που ανακάλυψε φάρμακα, τρόπους αντιμετώπισης και, φυσικά, εμβόλια κατά του ιού. Ποιος έρχεται αντιμέτωπος με την πρόοδο, λοιπόν, και ποιος αντιτίθεται στην προάσπιση της υγείας των πολιτών; Ίσως το λάθος να ήταν η υπερέκθεση της επιστήμης στα ΜΜΕ, που ουσιαστικά είχαν ρόλο πληροφόρησης, με κάποια στοιχεία υπερβολής όμως. 

Να εισαγάγουμε νέα εργαλεία πρόληψης, όπως αυτό της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος για έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα.

— Η πανδημία ώθησε ανθρώπους που είχαν διακόψει το κάπνισμα να το ξαναρχίσουν. Ποιος είναι ο αντίκτυπος των βασικών νοσημάτων που σχετίζονται με το τσιγάρο στη χώρα μας και τι πρέπει να γίνει για να περιορίσουμε τους θανάτους που σχετίζονται με αυτό και φτάνουν τους 22.000 ετησίως στην Ελλάδα;
Πρέπει να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα την πρόληψη αυτών των παθήσεων και να εντατικοποιήσουμε τις παρεμβάσεις σε αυτές. Να εισαγάγουμε νέα εργαλεία πρόληψης, όπως αυτό της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος για έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα, και να ενεργοποιήσουμε όσα ιατρεία μπορούμε για τη διακοπή του καπνίσματος. 

— Ποιο μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία έχει σταματήσει να είναι νόσος των παππούδων;
Δυστυχώς, τα τελευταία έτη οι γυναίκες έχουν αυξητικά ποσοστά και στις δύο παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος που εσφαλμένα αποτελούσε ένδειξη απελευθέρωσης των γυναικών σε προηγούμενες δεκαετίες. Η σημερινή γυναίκα, εργαζόμενη, επιστήμονας, μητέρα, έχει έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, που αναδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν χρειάζεται το κάπνισμα για να αναδείξει την προσωπικότητά της και την αξία της. 

— Στη διάρκεια της πανδημίας υπηρετήσατε σε κλινική Covid, συγκεκριμένα στο Αττικό Νοσοκομείο, και εκεί πετύχατε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η μεγάλη επιτυχία; 
Δεν θα ξεχωρίσω το Αττικό Νοσοκομείο ως ανεξάρτητη δομή υγείας. Θα το φέρω, όμως, ως το παράδειγμα νοσοκομείου όπου πολλές ειδικότητες, η νοσηλευτική υπηρεσία και εργαζόμενοι σε πολλαπλά επίπεδα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και συνεργάστηκαν αρμονικά με σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισης της πανδημίας. Εφάρμοσαν σωστά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσπαθώντας να αναδείξουν και την προσωποποιημένη θεραπευτική παρέμβαση στους φαινότυπους της νόσου. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι την πολυπαραγοντική φύση της θνητότητας και να καταλάβουμε ότι τα χαμηλά ποσοστά έρχονται μέσα από συνεργασίες, διακλινικές αποφάσεις και ενεργό συμμετοχή όλου του προσωπικού.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ