Οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου μάς κόβουν την ανάσα

Οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου μάς κόβουν την ανάσα Facebook Twitter
Το κάπνισμα ευθύνεται συνολικά ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 23 σοβαρά νοσήματα που οφείλονται στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής στους ιστούς του σώματος.
0

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού δεν είναι μονάχα ο τίτλος του μονόπρακτου του Άντον Τσέχoφ αλλά και ζοφερή πραγματικότητα, με το τσιγάρο και τον τοξικό του καπνό να αποτελούν τον καταλύτη για την εμφάνιση και επιδείνωση πολλών χρόνιων νοσημάτων. Τα νοσήματα αυτά είναι στην πλειονότητά τους απειλητικά για τη ζωή και, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη φαρμακευτική έρευνα για τη θεραπεία τους, η καλύτερη αντιμετώπιση παραμένει η αποφυγή του καπνίσματος.


Το κάπνισμα ευθύνεται συνολικά ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 23 σοβαρά νοσήματα που οφείλονται στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής στους ιστούς του σώματος. Στην κορυφή της λίστας με τις σοβαρότερες ασθένειες βρίσκονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), την οποία αναπτύσσει το 25% των καπνιστών, και ο καρκίνος του πνεύμονα, που, μεταξύ όλων των νεοπλασματικών νοσημάτων, παραμένει η βασικότερη αιτία θανάτου και δεύτερη γενικά μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών καρκίνου, αφού ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με τουλάχιστον 50 συστατικά να είναι γνωστά
καρκινογόνα.


Σε ό,τι αφορά τη ΧΑΠ, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία», Νίκος Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είναι μύθος πως αποτελεί ασθένεια των συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα, λόγω της υψηλής διάδοσης του καπνίσματος στην πατρίδα μας, η ΧΑΠ, η ασθένεια που μας «κόβει την ανάσα», χτυπά πολύ νεότερους ανθρώπους και μετρά περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι μισοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι, γιατί υποτιμούν τη σημασία του βασικότερου προειδοποιητικού συμπτώματος, του πρωινού τσιγαρόβηχα. «Ο τσιγαρόβηχας δεν είναι μια φυσική απόρροια του καπνίσματος αλλά αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει βλάβη στην πνευμονική λειτουργία» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης, προειδοποιώντας ότι η ΧΑΠ προκαλεί μη αντιστρεπτή απώλεια της πνευμονικής λειτουργίας. Εξαιτίας της στην Ελλάδα χάνονται ετησίως 28.000 μέρες ζωής, ενώ η νόσος αποτελεί διεθνώς 5η αιτία για χαμένα χρόνια ζωής ή χρόνια κακής ποιότητας ζωής με αναπηρία. Οι περισσότεροι ασθενείς μαθαίνουν τυχαία ότι νοσούν, ενώ έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για μια αναπνευστική λοίμωξη, από την οποία δεν μπορούν να συνέλθουν.

Η ΧΑΠ, εκτός από καταλυτική για την ποιότητα ζωής, είναι και πολύ δαπανηρή, κυρίως λόγω των συννοσηροτήτων που «κρύβει», όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, με κάθε ασθενή να κοστίζει ετησίως 6.147 ευρώ στο σύστημα υγείας. Παρότι οι νέας γενιάς θεραπείες μειώνουν τις παροξύνσεις, οι οποίες απαιτούν νοσηλεία, και σταματούν την καταστροφική εξέλιξη της νόσου, δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της χαμένης πνευμονικής λειτουργίας. Οπότε η καλύτερη θεραπεία παραμένει η πρόληψη, με τη διακοπή του καπνίσματος.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην έτερη απειλητική ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, τον καρκίνο του πνεύμονα. Εκεί, όπως εξηγεί η παθολόγος-ογκολόγος Σοφία Αγγελάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όσο προηγμένες κι αν είναι οι θεραπείες, ακόμα κι αν βρούμε τον όγκο νωρίς, όταν είναι ακόμα μια κουκκίδα στον πνεύμονα, ο ένας στους δύο ασθενείς πεθαίνει πριν προλάβει να περάσει 5ετία από τη διάγνωση. Στην Ελλάδα, η εξέλιξη των πασχόντων είναι ακόμα πιο δυσοίωνη, γιατί ο ένας στους τρεις ασθενείς διαγιγνώσκεται μόλις 90 ημέρες πριν πεθάνει, καθώς αργεί να εξεταστεί.

Μπορεί, λοιπόν, καθημερινά να γίνονται θαύματα με την πρόοδο της ιατρικής και την ανάπτυξη των πολύ σοφιστικέ ανοσοθεραπειών που καταφέρνουν να «εξαφανίσουν» ακόμα και μεταστατικούς όγκους του πνεύμονα στο 20% των ασθενών, αλλά, όπως γίνεται με όλα τα θαύματα, η ανοσοθεραπεία δεν λειτουργεί σε όλους. Συνεπώς, το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας είναι πως για να κερδίσουμε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη.

Για τον προ-ασυμπτωματικό έλεγχο του συγκεκριμένου καρκίνου απαιτείται η εξέταση της αξονικής τομογραφίας, την οποία οφείλουν να κάνουν όσοι είναι 55 ετών και άνω, έχουν υπάρξει για περίπου 30 χρόνια (ή και παραπάνω) καπνιστές και όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα την τελευταία 15ετία. Πέρα από τις προληπτικές εξετάσεις, υπάρχουν και κάποιοι «αστικοί μύθοι» που μπαίνουν εμπόδιο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, όπως ότι η ασθένεια αφορά μόνο τους άντρες και μόνο τους καπνιστές. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο παθολόγος-ογκολόγος Γιάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η 6η αιτία θανάτου στους μη καπνιστές (εδώ, φυσικά, ενοχοποιείται πολύ το παθητικό κάπνισμα), ενώ αποτελεί και γυναικεία μάστιγα, αφού μία στις 17 γυναίκες νοσεί από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Επειδή η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα στο κάπνισμα στην Ευρώπη, είναι και δεύτερη χώρα σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, μετά την «πρωταθλήτρια» Ουγγαρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περισσότερα από 6.000 νέα περιστατικά σε άντρες και περισσότερα από 1.200 νέα περιστατικά σε γυναίκες, ενώ κάθε 90 λεπτά πεθαίνει ένας άντρας ή μία γυναίκα από καρκίνο του πνεύμονα. Το 2018 καταγράφηκαν παγκοσμίως 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά της νόσου και 1,8 εκατομμύρια θάνατοι, γεγονός που σημαίνει ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα παραμένουν πολύ κοντά.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών καρκίνου, αφού ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με τουλάχιστον 50 συστατικά να είναι γνωστά καρκινογόνα. Όπως, μάλιστα, συνηθίζουν να λένε οι γιατροί χαριτολογώντας: «Για τις περισσότερες μορφές καρκίνου υπάρχει προφυλακτικό εμβόλιο κι αυτό είναι η διακοπή του καπνίσματος». Και καθώς διανύουμε την περίοδο των εποχικών λοιμώξεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάπνισμα επιδεινώνει όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις και εντείνει τη βαρύτητα μιας γρίπης ή μιας πνευμονίας που μπορεί να αποβεί μοιραία σε ηλικιωμένους, καρδιοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι πρόσωπα της δημόσιας ζωής σχολιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

No Smoking / Έξι πρόσωπα της δημόσιας ζωής σχολιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

O πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, η DJ Φώφη Τσεσμελή και ο καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης καταθέτουν τις απόψεις τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
akapnos.gr: Η μη καπνιστική καμπάνια που συνέβαλε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ελλάδα / akapnos.gr: Η μη καπνιστική καμπάνια που συνέβαλε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

H εθελοντική πρωτοβουλία που είχε ως στόχο να προωθήσει και να επιβραβεύσει τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους ολοκλήρωσε έναν βασικό στόχο της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ