Σεξυπνία: Το να κάνεις σεξ στον ύπνο σου μπορεί να αποβεί και μοιραίο...

Σεξυπνία: Το να κάνεις σεξ στον ύπνο σου μπορεί να αποβεί και μοιραίο... Facebook Twitter
Φωτό: Maud Chalard
1

Οι όροι "Sleep sex" ή "sexsomnia" στα αγγλικά μπορεί να μη φαίνoνται επαρκείς ως προς το να περιγράψουν την καθόλου ρομαντική κατάσταση, κατά την οποία κάποιος κάνει σεξ στον ύπνο του. Ο ελληνικός όρος σεξυπνία ίσως είναι κάπως πιο προειδοποιητικός και σίγουρα λίγο πιο σαφής αναφορικά με τις συνέπειες της διαταραχής. 

Η σεξυπνία εντάσσεται στις "parasomnias" διαταραχές, δηλαδή, εκείνες που αφορούν τον ύπνο σε συνδυασμό με κάποια άλλη βασική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν είναι ευρέως γνωστές, ωστόσο, αφορούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε εκστρατεία από επιστήμονες και μελετητές των λειτουργιών του ύπνου, για την ενημέρωση του κοινού. 

Αναλυτικά, πρόκειται για την κατάσταση εκείνη, στην οποία κάποιος κάνει σεξ, ενώ κοιμάται και όταν ξυπνήσει είναι απολύτως αδύνατον να θυμηθεί τι ακριβώς έκανε, ακριβώς όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις υπνοβασίας.

Η σεξυπνία είναι μία διαταραχή που καμία σχέση δεν έχει με τα σεξουαλικά όνειρα, ακόμη και τα έντονα και δημιουργεί προβλήματα στην οικογενειακή ζωή, όσο και μεταξύ ζευγαριών, επειδή αυτός που υποφέρει από τη συγκεκριμένη διαταραχή συμμετέχει πλήρως σωματικά σ' αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, ακριβώς όπως ένας υπνοβάτης δείχνει να γνωρίζει πως να κινηθεί μέσα σε έναν χώρο, ενώ κοιμάται.

Βάσει μελετών που εκπονήθηκαν από ομάδες καναδών και αμερικανών επιστημόνων, παρά το ότι η διαταραχή θεωρείτο σπάνια, ωστόσο, τα στατιστικά έδειξαν άλλα: ένα 8% ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου υποφέρουν και από σεξυπνία, ενώ πιο ευάλωτοι στη διαταραχή εμφανίζονται οι άντρες, σε ποσοστό 11% και λιγότερο οι γυναίκες σε ποσοστό 4%. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιπτώσεων ανθρώπων που πάσχουν από τη διαταραχή, αλλά και συντρόφων τους που τους συνόδευαν και στα Κέντρα Μελέτης Διαταραχών Ύπνου, το ανησυχητικό του πράγματος κρύβεται στην έλλειψη συναίσθησης του κοιμώμενου που παρουσιάζει τη σεξουαλική ορμή, η οποία μπορεί να εκφραστεί ακόμη και με βία. 

"Η σεξυπνία είναι μία διαταραχή που καμία σχέση δεν έχει με τα σεξουαλικά όνειρα, ακόμη και τα έντονα και δημιουργεί προβλήματα στην οικογενειακή ζωή, όσο και μεταξύ ζευγαριών, επειδή αυτός που υποφέρει από τη συγκεκριμένη διαταραχή συμμετέχει πλήρως σωματικά σ' αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, ακριβώς όπως ένας υπνοβάτης δείχνει να γνωρίζει πως να κινηθεί μέσα σε έναν χώρο, ενώ κοιμάται. Δεν έχει ωστόσο συναίσθηση του τι κάνει", εξηγεί ο Cramer Bornemann, υποδιευθυντής της Κλινικής Διαταραχών Ύπνου στη Μινεάπολη της Μινεσότα. 

 

Και ενώ οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί τη συγκεκριμένη διαταραχή, ωστόσο, έχουν εντοπίσει, ύστερα από πολυετείς έρευνες, ότι εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στο μετεφηβικό στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να υπέφερε και από υπνοβασία ή να υπήρχε κληρονομικότητα στις διαταραχές ύπνου στην οικογένεια του. 

 

Επίσης, φέρεται να πυροδοτούν τη διαταραχή στρεσογόνα συμβάντα - όπως χωρισμοί, θάνατοι ή μετατραυματικό στρες, ύστερα από ατυχήματα - ή συνδυασμός λήψης φαρμάκων που κάποτε σχετίζονται και με τους προβληματικούς κυρκάδιους ρυθμούς του ύπνου. Επίσης, στη διαχείριση της διαταραχής δεν βοηθά καθόλου η κατανάλωση αλκοόλ. 

 

Ο Bornemann συνδέει σε κάποιες περιπτώσεις και περιστατικά αποφρακτικής άπνοιας με ταυτόχρονη εκδήλωση σεξυπνίας και γι΄αυτό συνιστά προσεκτική διατροφή - ειδικά κατά το βραδινό γεύμα - και ελάττωση ή διακοπή του καπνίσματος. 

 

Θεραπεία; Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία, πέρα από την καταγραφή της συχνότητας των περιστατικών, την αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων και την συστηματική παρακολούθηση από νευρολόγο.

 

Το ανησυχητικό και κάποτε επικίνδυνο στην όλη κατάσταση είναι ότι περιστατικά σεξυπνίας μπορούν να πάρουν έκταση βιασμού, από το πρόσωπο που δέχεται τη σεξουαλική πράξη, ενώ ο ίδιος ο πάσχων, μπορεί να κινδυνεύσει από πνιγμό σε περίπτωση που πάσχει από κάποια διαταραχή του αναπνευστικού και δεν είναι σε θέση να ελέγξει την αναπνοή του. 

 

 

Με στοιχεία από WebMD, Men's Health  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια