Ροχαλητό: πότε είναι επικίνδυνο και πώς μπορεί να θεραπευτεί με υπερήχους

Ροχαλητό: πότε είναι επικίνδυνο και πώς μπορεί να θεραπευτεί με υπερήχους Facebook Twitter
Οι άνδρες ροχαλίζουν πιο συχνά από τις γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους, το οποίο συσσωρεύεται στον λαιμό.
0

Ποια είναι τα αίτια του ροχαλητού;

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που δημιουργείται από τον κραδασμό των μαλακών ιστών του φάρυγγα και κυρίως της σταφυλής κατά τη δίοδο του αέρα στη διάρκεια του ύπνου.

Στη διάρκεια της ημέρας δεν ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τα μαλακά μόρια του φάρυγγα σε μια σταθερή κατάσταση, ενώ κατά τον ύπνο η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα είναι υπεύθυνη για την ταλάντωση κυρίως της σταφυλής. 

Τα συχνότερα ανατομικά εμπόδια που προκαλούν στένωση του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα και ροχαλητό είναι:

➝ η σκολίωση του διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες

➝ τα κρεατάκια στον ρινοφάρυγγα

➝ οι υπερτροφικές αμυγδαλές

➝ η υπερτροφική σταφυλή

➝ οι στενές καμάρες στην υπερώα

— Ποιες συνήθειες και τρόποι ζωής ευνοούν το ροχαλητό;

 Οι άνδρες ροχαλίζουν πιο συχνά από τις γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους, το οποίο συσσωρεύεται στο λαιμό. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν συχνότερα, διότι ο μυϊκός τόνος των ιστών του φάρυγγα χαλαρώνει με το γήρας. Ακόμα, τα παχύσαρκα άτομα με κοντό και παχύ λαιμό είναι πιο ευπαθή στο ροχαλητό. 

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, λόγω της χαλάρωσης που προκαλούν στους ιστούς του φάρυγγα, προδιαθέτουν για ροχαλητό, όπως και η ύπτια θέση ύπνου.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι ο σύντροφός μας πετάγεται απότομα στον ύπνο του, προσπαθώντας να πάρει αέρα, πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.


— Ποια είναι τα συμπτώματα του ροχαλητού;

Συνήθως υπάρχουν ανήσυχος ύπνος, πρωινοί πονοκέφαλοι, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης το πρωί, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και διαταραχές της συγκέντρωσης.

— Πώς προλαμβάνεται το ροχαλητό;

Το ροχαλητό μπορεί να προληφθεί όταν από τη στιγμή που εμφανιστεί γίνει προσεκτική εξέταση της ανεύρεσης και αντιμετώπιση των αιτιών του στο ΩΡΛ Ιατρείο. Ιδιαίτερη αξία έχει η απώλεια βάρους στους πάσχοντες που είναι παχύσαρκοι.


Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, υπνοηρεμιστικών ουσιών και η διακοπή του καπνίσματος είναι, επίσης, σωστά μέτρα.

Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η καθημερινή αεροβική άσκηση, η σωστή στάση στον ύπνο και η αποφυγή των μεγάλων γευμάτων πριν από την κατάκλιση το βράδυ.

— Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η υπνική άπνοια;

Το ροχαλητό, πέρα από την κούραση που προκαλεί, λόγω της κακής ποιότητας του ύπνου, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος.

Εάν, όμως, το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και της οξυγόνωσης στη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανήκει στο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, το οποίο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς συνδυάζεται με καρδιακές επιπλοκές, υπέρταση και αρρυθμίες.

— Ποια ανησυχητικά σημάδια πρέπει να προσέξουμε στον άνθρωπό μας;

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε το σύντροφο μας να πετάγεται απότομα στον ύπνο, προσπαθώντας να πάρει αέρα, πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

To ίδιο ισχύει εάν ο συντροφός μας παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νυκτερινή ενούρηση, πτώση της libido, μείωση του οξυγόνου του αίματος, καθώς και αρρυθμίες ή υπέρταση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται εάν ο σύντροφός μας παρουσιάσει ασυνήθιστη υπνηλία μετά το φαγητό ή κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι. Αυτά είναι σημάδια που θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν, ώστε να σκεφτούμε την πιθανότητα να πάσχει από υπνική άπνοια. Η Μελέτη ύπνου είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που καταγράφει τα επεισόδια της άπνοιας.


— Τι είναι οι Υπέρηχοι και πως θεραπεύουν το ροχαλητό και την άπνοια;

Οι Υπέρηχοι είναι η πιο προηγμένη χειρουργική συσκευή, για θεραπεία ροχαλητού. Πρόκειται για μία γεννήτρια που παράγει ταλαντωσεις υψηλών συχνοτήτων που μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του Υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση στη δίοδο του αέρα και ροχαλητό.

Έτσι, ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί το ροχαλητό, οι Υπέρηχοι μπορούν να παρέμβουν μέσα στη μύτη στο ρινικό διάφραγμα και στις υπερτροφικές κόγχες ή μέσα στο φάρυγγα στη σταφυλή, στην υπερώα και στις αμυγδαλές, διορθώνοντας το ανατομικό εμπόδιο στη ροή του αέρα, γεγονός που αποτελεί το πιο καθοριστικό βήμα για θεραπεία ροχαλητού.

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των υπερήχων είναι:

➝ Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, υπάρχει τέλεια αποστείρωση, γεγονός που περιορίζει τις μετεγχειρητικές φλεγμονές.

➝ Δεν προκαλούν αιμορραγία, διότι καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.

➝ Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία λειτουργούν, μειώνουν κατά πολύ τον χειρουργικό χρόνο.

➝ Χάρη στη υψηλή τεχνολογία τους, δεν χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του διαφράγματος νυστέρι ή καλέμι κι έτσι αποφεύγονται τα πρηξίματα και οι μελανιές στο πρόσωπο και στη μύτη.

➝ Χάρη στη χαμηλή θερμοκρασία με την οποία δουλεύουν οι υπέρηχοι, δεν προκαλούνται εγκαύματα στους γειτονικούς ιστούς.

➝ Γενικά, έχουμε πολύ μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να πάει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με μια ήπια γενική αναισθησία ή μέθη.

Info

www.drfotopoulos.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ