Πόσο ευτυχισμένοι είστε;

Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Facebook Twitter
Aν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;
0

Λένε ότι η ευτυχία είναι μικρές στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και γι’ αυτό μας είναι δύσκολο να... αθροίσουμε αυτές τις μικροχαρές και να εκτιμήσουμε φίλους, καταστάσεις και ευκαιρίες, στην καθημερινότητα μας, τουλάχιστον. Όμως, η επιστήμη – από παλιά ισχυρίζεται ότι η φυσική μας τάση να ευτυχήσουμε και επίσης η αισιοδοξία – είναι που μας κρατάνε ζωντανούς και μάχιμους και για να το αποδείξει αυτό χρησιμοποιεί ένα μικρό ψυχολογικό τεστ που γίνεται σε φοιτητές ψυχολογίας από το 1978.

Το τεστ δεν ρωτάει πολλά. Ούτε δύσκολα. Αποτελείται από 4 απλούστατες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και μεταξύ φίλων και είναι οι εξής:

Πόσο ευτυχισμένος /-η νιώθεις:

α) Σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου;

β) Όταν κουβεντιάζεις μ’ έναν φίλο;

γ) Όταν βλέπεις τηλεόραση;

δ) Όταν γελάς δυνατά με ένα αστείο;

Και μία τελευταία γενικόλογη:

αν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;

Μοιάζει παιδιάστικο το τεστ, όμως, όσες φορές έχει επιχειρηθεί σε ομάδες ανθρώπων που κέρδισαν το λαχείο, σε ανθρώπους που βίωσαν κάποιο σοβαρό ατύχημα ή πρόβλημα υγείας και σε ανθρώπους που συνέχιζαν ήσυχα την καθημερινότητα τους, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Γιατί; Διότι αυτοί που είχαν κερδίσει κάποιο χρηματικό ποσό σε κάποιο τυχερό παιχνίδι αξιολογούσαν την “ευτυχία” τους με 3,8 (!) και λιγότερο, όσοι είχαν επιβιώσει από κάποιο ατύχημα με 4, κάποτε και άνω του 4 και όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεχίζουν όμορφα και ήσυχα την καθημερινότητα τους, πολύ συχνά με 3, ίσως και χαμηλότερα.

 

Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την ευτυχία μας διαμορφώνεται τόσο από τις προσδοκίες μας και τα δυσάρεστα περιστατικά στη ζωή μας, όσο και από το πώς αντιδρούμε όταν πραγματοποιούνται οι ευχές μας και όταν επιβιώνουμε μέσα απ’ όσα απευχόμαστε…

 

Στοιχεία από τη Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ