Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας; Δείτε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό

Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας; Δείτε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό Facebook Twitter
Άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αναπνευστικού και εν συνεχεία ενδέχεται να νοσήσουν από εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, μπορεί να ξυπνούν έως και 60 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
0

Τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη ο διακεκομμένος ύπνος δεν θεωρείται απλώς σύμπτωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και των πιέσεων που υφίστανται εργαζόμενες, αλλά και μακροχρόνια άνεργες πληθυσμιακές ομάδες. Για χρόνια, ο ύπνος με διαλείμματα κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδεόταν με διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, ωστόσο όλες οι σχετικές μελέτες κατέληγαν απλώς στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες μακροπρόθεσμα στην υγεία των ανθρώπων.

Αυτό μέχρι πρόσφατα, οπότε και προέκυψαν τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις που προχωρά σε έναν σαφέστερο συσχετισμό ανάμεσα στις συνεχείς αφυπνήσεις κάποιου μέσα στη νύχτα και στον τρόπο που αυτό όχι απλώς είναι επιβλαβές για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αποτελεί ένα πρώτο σημάδι για την πάθηση από την οποία θα νοσήσει στο μέλλον.

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε σε 516 ανθρώπους ηλικίας 71-78 ετών, διαπιστώθηκε ότι πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζονταν σε υψηλότερα, από το κανονικό, επίπεδα σε ανθρώπους που είχαν την τάση να ξυπνούν εύκολα και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Oι ειδικοί υπογραμμίζουν τις  βλαβερές μακροπρόθεσμές συνέπειες που το "snooze" μπορεί να σημαίνει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο: αν ξυπνήσατε, μη βάζετε το κινητό ή το ξυπνητήρι να χτυπήσει μετά από 10 λεπτά (κι άλλα 10).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Οργανισμό κατά του Αλτσχάιμερ, ένα 20% γυναικών και ένα 30% ανδρών υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια, μία συνήθη διαταραχή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα επεισόδια άπνοιας πυκνώνουν κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας και λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας; Δείτε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό Facebook Twitter
Πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζονταν σε υψηλότερα, από το κανονικό, επίπεδα σε ανθρώπους που είχαν την τάση να ξυπνούν εύκολα και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πότε, όμως, κάποιος πρέπει να ανησυχήσει για τον –μάλλον- ταραγμένο, γεμάτο διακοπές ύπνο του; Η συχνότητα είναι το πρώτο στοιχείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει: άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αναπνευστικού και εν συνεχεία ενδέχεται να νοσήσουν από εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, μπορεί να ξυπνούν έως και 60 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο αριθμός φαντάζει υπερβολικός, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες ύπνου προσμετρώνται και οι φορές που ο ασθενής ξύπνησε, χωρίς να έχει πλήρως τη συνείδηση του – το λεγόμενο μεσοΰπνι- ή ξύπνησε και να κοιμήθηκε αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση και όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς πρόκειται για φαινόμενο που χρήζει παρακολούθησης, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο υπογραμμίζονται οι βλαβερές μακροπρόθεσμές συνέπειες που το “snooze” μπορεί να σημαίνει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο: αν ξυπνήσατε, μη βάζετε το κινητό ή το ξυπνητήρι να χτυπήσει μετά από 10 λεπτά (κι άλλα 10). Απλώς σηκωθείτε από το κρεβάτι, αν θέλετε να είστε διαυγής όλη την υπόλοιπη μέρα και να αποφύγετε το αίσθημα κόπωσης που συνήθως διαρκεί έως το μεσημέρι και συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κακή διάθεση και μειωμένα ανακλαστικά.

Με στοιχεία από  ReadersDigest και Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ