ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας; Δείτε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό

Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας; Δείτε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό Facebook Twitter
Άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αναπνευστικού και εν συνεχεία ενδέχεται να νοσήσουν από εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, μπορεί να ξυπνούν έως και 60 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
0

Τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη ο διακεκομμένος ύπνος δεν θεωρείται απλώς σύμπτωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και των πιέσεων που υφίστανται εργαζόμενες, αλλά και μακροχρόνια άνεργες πληθυσμιακές ομάδες. Για χρόνια, ο ύπνος με διαλείμματα κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδεόταν με διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, ωστόσο όλες οι σχετικές μελέτες κατέληγαν απλώς στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες μακροπρόθεσμα στην υγεία των ανθρώπων.

Αυτό μέχρι πρόσφατα, οπότε και προέκυψαν τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις που προχωρά σε έναν σαφέστερο συσχετισμό ανάμεσα στις συνεχείς αφυπνήσεις κάποιου μέσα στη νύχτα και στον τρόπο που αυτό όχι απλώς είναι επιβλαβές για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αποτελεί ένα πρώτο σημάδι για την πάθηση από την οποία θα νοσήσει στο μέλλον.

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε σε 516 ανθρώπους ηλικίας 71-78 ετών, διαπιστώθηκε ότι πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζονταν σε υψηλότερα, από το κανονικό, επίπεδα σε ανθρώπους που είχαν την τάση να ξυπνούν εύκολα και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Oι ειδικοί υπογραμμίζουν τις  βλαβερές μακροπρόθεσμές συνέπειες που το "snooze" μπορεί να σημαίνει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο: αν ξυπνήσατε, μη βάζετε το κινητό ή το ξυπνητήρι να χτυπήσει μετά από 10 λεπτά (κι άλλα 10).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Οργανισμό κατά του Αλτσχάιμερ, ένα 20% γυναικών και ένα 30% ανδρών υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια, μία συνήθη διαταραχή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα επεισόδια άπνοιας πυκνώνουν κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας και λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας; Δείτε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό Facebook Twitter
Πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίζονταν σε υψηλότερα, από το κανονικό, επίπεδα σε ανθρώπους που είχαν την τάση να ξυπνούν εύκολα και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πότε, όμως, κάποιος πρέπει να ανησυχήσει για τον –μάλλον- ταραγμένο, γεμάτο διακοπές ύπνο του; Η συχνότητα είναι το πρώτο στοιχείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει: άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αναπνευστικού και εν συνεχεία ενδέχεται να νοσήσουν από εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, μπορεί να ξυπνούν έως και 60 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο αριθμός φαντάζει υπερβολικός, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες ύπνου προσμετρώνται και οι φορές που ο ασθενής ξύπνησε, χωρίς να έχει πλήρως τη συνείδηση του – το λεγόμενο μεσοΰπνι- ή ξύπνησε και να κοιμήθηκε αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση και όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς πρόκειται για φαινόμενο που χρήζει παρακολούθησης, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο υπογραμμίζονται οι βλαβερές μακροπρόθεσμές συνέπειες που το “snooze” μπορεί να σημαίνει για τον ανθρώπινο εγκέφαλο: αν ξυπνήσατε, μη βάζετε το κινητό ή το ξυπνητήρι να χτυπήσει μετά από 10 λεπτά (κι άλλα 10). Απλώς σηκωθείτε από το κρεβάτι, αν θέλετε να είστε διαυγής όλη την υπόλοιπη μέρα και να αποφύγετε το αίσθημα κόπωσης που συνήθως διαρκεί έως το μεσημέρι και συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κακή διάθεση και μειωμένα ανακλαστικά.

Με στοιχεία από  ReadersDigest και Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Υγεία & Σώμα / Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες στη διατροφή. Χρειαζόμαστε γεύματα ελαφρά, δροσερά, ενυδατικά, που να μη μας βαραίνουν και να μη ρίχνουν τη διάθεση, και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες, εξασφαλίζουν τόνωση και δίνουν ενέργεια για να είμαστε σε άριστη φόρμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση

Υγεία & Σώμα / Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Σε παγκόσμιο επίπεδο τέσσερα θεραπεύσιμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα, όπως φανερώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Υγεία & Σώμα / Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Ο καρκίνος του δέρματος θα εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας τα προσεχή χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσουν μια μορφή του.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM