4 σημάδια που διαβεβαιώνουν ότι είστε έξυπνοι

4 σημάδια που διαβεβαιώνουν ότι είστε έξυπνοι Facebook Twitter
Πώς ξέρουμε ότι είμαστε έξυπνοι σε περίπτωση που οι άλλοι –για τους λόγους τους- δεν μπαίνουν στον κόπο να μας το επιβεβαιώσουν;
2

Πώς ξέρουμε ότι είμαστε έξυπνοι σε περίπτωση που οι άλλοι –για τους λόγους τους- δεν μπαίνουν στον κόπο να μας το επιβεβαιώσουν; Η απάντηση θα μπορούσε να κρύβεται στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε από τα πιο απλά έως τα πιο περίπλοκα θέματα, όμως και πάλι σα να μην αρκεί. Αν εξακολουθούμε να έχουμε απορίες για το ύψος του I.Q μας, αλλά δεν εμπιστεύομαστε και τις σχετικές μετρήσεις και τους διαγωνισμούς νοημοσύνης, θα υπάρχει πάντα η επιστήμη να ικανοποιεί τις απορίες μας. Και να επιμένει ότι υπάρχουν σημάδια που λειτουργούν σαν πιστοποιητικό ευφυΐας. Και να μερικά από αυτά:

1.

Προέρχεστε από οικογένεια έξυπνων ανθρώπων

Οι επιστήμονες συνέκριναν τους εγκεφάλους ανθρώπων που έχουν συγγένεια και ειδικά τους εγκεφάλους διδύμων, προτού διαπιστώσουν ότι η δομή των εγκεφάλων τους ήταν πανομοιότυπη και ειδικώς οι τομείς που συνδέονται με τη γνωστική ικανότητα του ανθρώπου και την εκμάθηση γλωσσών. Είναι, λοιπόν, και γονιδιακό το θέμα. Και να είστε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, υπάρχει η πιθανότητα να έχετε το πλεονέκτημα σε θέματα αντίληψης. Προσφάτως, η έρευνα αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο από τρία αδέλφια συνήθως έχει 3 βαθμούς νοημοσύνης περισσότερους από τα άλλα δύο. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι κυρίως ψυχολογικοί και λόγω των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στο πρωτότοκο παιδί και τους γονείς του.

2.

Δεν σας παίρνει εύκολα ύπνος

Αν το βράδυ σχεδόν βασανίζεστε για να αποκοιμηθείτε, δείτε και τη θετική πλευρά στη δυσκολία σας να αποκτήσετε σταθερό μοτίβο ύπνου. Όσο πιο υψηλό το IQ τόσο πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο να είναι αυτό που λέμε «πρωινός τύπος»

 

3.

Έχετε «μουσικό αυτί»

...και τα καταφέρνετε σπουδαία σε κάποιο μουσικό όργανο. Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι οι εγκέφαλοι των μουσικών έχουν διαφορετική δομή από εκείνων που δεν κατέχουν κάποιο μουσικό όργανο, ενώ συγκεκριμένοι τομείς του εγκεφάλου εμφανίζονται πιο διευρυμένοι. Άλλωστε, το να γνωρίζει κανείς από μουσικές νότες και από μουσική γενικώς έχει συνδεθεί με τη δυνατή μνήμη και τις πνευματώδεις –αν και κάποτε εκκεντρικές- συμπεριφορές.

4.

(και ένα καθόλου καλό σημάδι) Παίρνετε ψυχοτρόπες ουσίες

Παραδόξως σε μία έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια στη Βρετανία αποδείχθηκε ότι ροπή προς τα ψυχοτρόπα φάρμακα είχαν κυρίως τα έξυπνα παιδιά, αυτά με υψηλές επιδόσεις, με ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες, κ.λπ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν πάντα έξυπνες επιλογές.

Με στοιχεία από το BusinessInsider.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδα Σταματάτου: «Οι ανάπηροι δεν είναι κακόμοιροι, είναι Παραολυμπιονίκες»

The Upfront Initiative 2023 / Άδα Σταματάτου: «Οι ανάπηροι δεν είναι κακόμοιροι, είναι Παραολυμπιονίκες»

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φετινό Upfront Initiative, η συγγραφέας δύο βιβλίων –«Η ζωή μου με τον Γιάννη» και «Τι έχει ο Γιάννης;»– και ακτιβίστρια για τον αυτισμό μιλά στη LiFO για το πώς είναι η ζωή με ένα αυτιστικό παιδί και χαρτογραφεί τα κενά της στήριξης από την πολιτεία και την κοινωνία.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Γιατί η περίοδός προκαλεί στομαχικά προβλήματα;

Υγεία & Σώμα / Γιατί η περίοδος προκαλεί στομαχικά προβλήματα;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της περιόδου επηρεάζουν την εντερική λειτουργία, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τη δυσφορία που προκαλούν τα συμπτώματα.
THE LIFO TEAM
Εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη, εσύ;

Θέματα / «Εμείς ψηφίζουμε κάνναβη, εσύ;»

Το 16o Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Αθήνα στηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης, την απάλειψη του στίγματος, των ταμπού και των προκαταλήψεων και την προώθηση των βέλτιστων πολιτικών για τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια του φυτού σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ
NEWSROOM
Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ