Οι Γάλλοι μισούν τα γραφεία τους, οι Ινδοί τα λατρεύουν

Οι Γάλλοι μισούν τα γραφεία τους, οι Ινδοί τα λατρεύουν Facebook Twitter
«Οι Γάλλοι εργαζόμενοι νιώθουν απώλεια του ελέγχου σε ζητήματα – κλειδιά του εργασιακού τους αντικειμένου, γεγονός που εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους στο εργασιακό περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.
0

Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία που κατέγραψε το brand κατασκευής επίπλων γραφείου Steelcase, οι Γάλλοι είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ την ίδια στιγμή οι Ινδοί ειναι κανονικοί... γκουρού της εργασιακής ευτυχίας, με 5 φορές περισσότερους υπαλλήλους να δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον και τη σχέση τους με την εργοδοσία.

  

Μετά τους Ινδούς, ακολουθούν οι υπάλληλοι του Μεξικό, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με την έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρεία, μόνο ένα 5% των Γάλλων υπαλλήλων δήλωσε ικανοποιημένο από τη δουλειά του και το εργασιακό του περιβάλλον, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι νιώθουν «αποσυνδεδεμένοι» από την εταιρεία τους. Ένας λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι εργαζόμενοι νιώθουν έτσι, είναι γιατί έχουν να αναμετρηθούν με κάπως άκαμπτες αντιλήψεις για τον τρόπο που πρέπει να εργάζονται.

 

«Οι Γάλλοι εργαζόμενοι νιώθουν απώλεια του ελέγχου σε ζητήματα – κλειδιά του εργασιακού τους αντικειμένου, γεγονός που εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους στο εργασιακό περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Την ίδια στιγμή, ένα 28% Ινδών εργαζομένων δηλώνει απόλυτη ικανοποιημένο από την εργασία του, το περιβάλλον και τη σχέση με την εταιρεία. Τα ¾ των Ινδών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το γραφείο – ως εργασιακός χώρος – τους ξεκουράζει και τους ηρεμεί (!).

Πώς δημιουργούνται αυτά τα τόσο... ζεστά συναισθήματα για τη δουλειά;

Η έρευνα δίνει μια αρκετά πειστική απάντηση: «Για τους εργαζόμενους μίας τόσο πυκνοκατοικημένης χώρας, πολύ συχνά το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να φαντάζει με παράδεισο, σε σχέση με τη συμφόρηση που έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους, στους δρόμους τους».

Η έρευνα αποκάλυψε ένα μοτίβο υψηλής ικανοποίησης και δέσμευσης με την εργασία και το εργασιακό περιβάλλον από ανθρώπους που εργάζονται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, σε αντίθεση με εκείνους που πρέπει να επιβιώσουν σε ήδη διαμορφωμένα οικονομικά πλαίσια.

Ταυτόχρονα, στην παρούσα φάση, η οικονομία της Ινδίας αναπτύσσεται και δημιουργεί μία πιο ευέλικτη αγορά εργασίες για τους υπαλλήλους γραφείου και τη στρατιά νεαρών γιάπηδων που τώρα αναπτύσσεται.

Γενικώς, η έρευνα αποκάλυψε ένα μοτίβο υψηλής ικανοποίησης και δέσμευσης με την εργασία και το εργασιακό περιβάλλον από ανθρώπους που εργάζονται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες σε αντίθεση με εκείνους που πρέπει να επιβιώσουν σε ήδη διαμορφωμένα οικονομικά και εργασιακά πλαίσια.

Η έρευνα είχε επίσης πολλά να πει για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στα γραφεία τους, μια ζωή που μοιάζει κολλημένη στις εργασιακές συνήθειες του 20ου αιώνα: μικρά γραφεία με διαχωριστικά, σταθερά τηλέφωνα και υπολογιστές, όχι laptops, όχι ανοιχτό γραφείο. Όσο πιο ψηλά, δηλαδή, στην εργασιακή ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερη η απομόνωση του εργαζόμενου.

Πώς αλλάζει αυτή η παγιωμένη κατάσταση για το καλό της κάθε εταιρείας; Η μελέτη προτείνει στους επιχειρηματικούς κολοσσούς να αφήνουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων στους εργαζόμενους, να τους επιτρέπουν να επιλέγουν το γραφείο και το σημείο που θα νιώσουν πραγματικά άνετα για να εργαστούν, αλλά και να προβλέπουν χώρο για ολιγόλεπτη ξεκούραση στις εταιρείες τους.

Και αν γίνεται να επιτρέπουν στον εργαζόμενο να επιλέγει εκείνος την επίπλωση γραφείου του...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ