Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.
0

Με τους ειδικούς να συστήνουν να προτιμούμε τον φυσικό αερισμό από τον κλιματισμό για τη μείωση του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται καυτό και πιο δύσκολο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και τον κίνδυνο του Covid-19.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, απ' όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά, εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, είναι όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (πρωτίστως οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ), οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι και όλοι όσοι παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά και ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όπως οι ασθενείς με ρευματοπάθειες, όσοι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και όσοι λαμβάνουν ανοσοθεραπείες για καρκίνο (συμπαγή όγκο ή αιματολογικό καρκίνο ή λέμφωμα). Από την άλλη, τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκδίδουν συστάσεις για αποφυγή της χρήσης κλιματισμού του θερινούς μήνες και ζητούν από τους ευπαθείς πολίτες-ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες να επιλέξουν τον φυσικό αερισμό για να δροσιστούν τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.


Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Τα υγρά χρειάζονται, αλλά οι καρδιοπαθείς πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ οι υπερτασικοί πρέπει να προσέχουν το κρυφό αλάτι, που περιέχεται πρωτίστως στο ψωμί, στις έτοιμες σούπες, στα ντρέσινγκ και στα σνακ. Αντίστοιχα, οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν την κρυφή ζάχαρη, που περιέχεται και σε κάποια φρούτα, όπως το καρπούζι, τα σταφύλια και οι μπανάνες.

Αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή το καλοκαίρι;

Σε όλα τα χρόνια νοσήματα αυτό που πρέπει να έχουν πάντοτε υπόψη οι ασθενείς είναι πως η καλή ρύθμιση με τα φάρμακα προφυλάσσει από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης με τον κορωνοϊό. Συνεπώς, πρέπει να είναι σε επαφή με τον γιατρό τους και να φροντίζουν να παίρνουν σωστά την αγωγή τους, είτε αυτή είναι εισπνεόμενη, είτε χάπια, είτε ενέσεις.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, και ειδικά σε περιόδους καύσωνα, η φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να πρέπει να τροποποιηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει κυρίως σε περίπτωση καρδιοπάθειας, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.

Λάθος η υπερεκτίμηση των δυνάμεων

Στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και στους ηλικιωμένους (που στη συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα ή δύο προβλήματα υγείας) είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, λόγω της ζέστης η άσκηση συστήνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες.

Τα άτομα με χρόνια νοσήματα θα ωφεληθούν από την ήπια και τακτική σωματική δραστηριότητα, όμως δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους, ούτε στον περίπατο, ούτε όμως και στην παραλία, ειδικά μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι πνιγμοί ή ισχαιμικά επεισόδια ηλικιωμένων στη θάλασσα οφείλονται στο γεγονός ότι ξεθαρρεύουν και απομακρύνονται πολύ από την ακτή, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Ο καρδιολόγος προσθέτει πως οι ηλικιωμένοι και όλοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα πρέπει πάντα να κολυμπούν με κάποιο άτομο παρέα και όχι μόνοι. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νίκος Τεντολούρης, υπεύθυνος της Διαβητολογικής Μονάδας και του Ερευνητικού Διαβητολογικού Εργαστηρίου της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, θυμίζει ότι οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν όταν περπατούν στην παραλία και να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλυτοι, για να μην πατήσουν κάτι και δημιουργηθεί πληγή που δεν θα επουλώνεται μετά.

Επίσης, για όλους τους χρονίως πάσχοντες είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τα στραβοπατήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις, κακώσεις και κατάγματα. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πρόβλημα υγείας πρέπει να φορούν άνετα υποδήματα με αντιολισθητική σόλα, που τους εξασφαλίζει στέρεο πάτημα, και να προσέχουν όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκάλες, μη χάσουν την ισορροπία τους και πέσουν, τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ