Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.
0

Με τους ειδικούς να συστήνουν να προτιμούμε τον φυσικό αερισμό από τον κλιματισμό για τη μείωση του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται καυτό και πιο δύσκολο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και τον κίνδυνο του Covid-19.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, απ' όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά, εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, είναι όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (πρωτίστως οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ), οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι και όλοι όσοι παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά και ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όπως οι ασθενείς με ρευματοπάθειες, όσοι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και όσοι λαμβάνουν ανοσοθεραπείες για καρκίνο (συμπαγή όγκο ή αιματολογικό καρκίνο ή λέμφωμα). Από την άλλη, τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκδίδουν συστάσεις για αποφυγή της χρήσης κλιματισμού του θερινούς μήνες και ζητούν από τους ευπαθείς πολίτες-ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες να επιλέξουν τον φυσικό αερισμό για να δροσιστούν τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.


Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Τα υγρά χρειάζονται, αλλά οι καρδιοπαθείς πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ οι υπερτασικοί πρέπει να προσέχουν το κρυφό αλάτι, που περιέχεται πρωτίστως στο ψωμί, στις έτοιμες σούπες, στα ντρέσινγκ και στα σνακ. Αντίστοιχα, οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν την κρυφή ζάχαρη, που περιέχεται και σε κάποια φρούτα, όπως το καρπούζι, τα σταφύλια και οι μπανάνες.

Αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή το καλοκαίρι;

Σε όλα τα χρόνια νοσήματα αυτό που πρέπει να έχουν πάντοτε υπόψη οι ασθενείς είναι πως η καλή ρύθμιση με τα φάρμακα προφυλάσσει από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης με τον κορωνοϊό. Συνεπώς, πρέπει να είναι σε επαφή με τον γιατρό τους και να φροντίζουν να παίρνουν σωστά την αγωγή τους, είτε αυτή είναι εισπνεόμενη, είτε χάπια, είτε ενέσεις.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, και ειδικά σε περιόδους καύσωνα, η φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να πρέπει να τροποποιηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει κυρίως σε περίπτωση καρδιοπάθειας, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.

Λάθος η υπερεκτίμηση των δυνάμεων

Στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και στους ηλικιωμένους (που στη συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα ή δύο προβλήματα υγείας) είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, λόγω της ζέστης η άσκηση συστήνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες.

Τα άτομα με χρόνια νοσήματα θα ωφεληθούν από την ήπια και τακτική σωματική δραστηριότητα, όμως δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους, ούτε στον περίπατο, ούτε όμως και στην παραλία, ειδικά μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι πνιγμοί ή ισχαιμικά επεισόδια ηλικιωμένων στη θάλασσα οφείλονται στο γεγονός ότι ξεθαρρεύουν και απομακρύνονται πολύ από την ακτή, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Ο καρδιολόγος προσθέτει πως οι ηλικιωμένοι και όλοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα πρέπει πάντα να κολυμπούν με κάποιο άτομο παρέα και όχι μόνοι. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νίκος Τεντολούρης, υπεύθυνος της Διαβητολογικής Μονάδας και του Ερευνητικού Διαβητολογικού Εργαστηρίου της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, θυμίζει ότι οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν όταν περπατούν στην παραλία και να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλυτοι, για να μην πατήσουν κάτι και δημιουργηθεί πληγή που δεν θα επουλώνεται μετά.

Επίσης, για όλους τους χρονίως πάσχοντες είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τα στραβοπατήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις, κακώσεις και κατάγματα. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πρόβλημα υγείας πρέπει να φορούν άνετα υποδήματα με αντιολισθητική σόλα, που τους εξασφαλίζει στέρεο πάτημα, και να προσέχουν όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκάλες, μη χάσουν την ισορροπία τους και πέσουν, τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ