Τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν «Κερκόπορτα» στον κορωνοϊό

Τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν «Κερκόπορτα» στον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Η εποχή μας έχει σφραγισθεί από την εισβολή του κορωνοϊού, με την λοίμωξη Covid-19 να εξελίσσεται στην πιο απειλητική σύγχρονη πανδημία, εκεί όπου η πραγματικότητα ξεπερνά τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Πρόσφατα δεδομένα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με τους κυτταρικούς υποδοχείς τουλάχιστον 4 φορές πιο ισχυρά από τον ιό Η1Ν1, τον υπεύθυνο για την επιδημία SARS προ 17ετίας, οδηγώντας σε εκτεταμένη ανοσιακή δυσλειτουργία. Οι κυτταρικοί υποδοχείς αποτελούν την πόρτα μέσα από την οποία οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα μας και μας προσβάλλουν.

Ταυτόχρονα, ο Covid-19 έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται στο 2% στον γενικό πληθυσμό, ενώ στα προσβεβλημένα άτομα η θνητότητα αυξάνεται στο 4,5%. Ακόμα πιο δυσμενής είναι η πρόγνωση των ασθενών που εμφανίζουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς εκεί η θνητότητα αγγίζει το 47%.


Πέρα από την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του Covid-19 και την πολύ πιο υψηλή του θνητότητα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι πρόκειται για νέο ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία κι επιπλέον δεν υπάρχουν ούτε ειδικά σχεδιασμένα φάρμακα, ούτε προφυλακτικό εμβόλιο. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, δοκιμάζονται παλιότερα «όπλα» που είχαν δοκιμαστεί σε προγενέστερες επιδημίες –του ιού SARS, του ιού MERS και του ιού EBOLA, ενώ το εμβόλιο θα αργήσει, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

Γιατί κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο

«Όμως, εκεί που ο κορωνοϊός καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι για τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες περιλαμβάνουν καταρχάς τους ηλικιωμένους (λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος με την ηλικία)» επισημαίνει ο παθολόγος –λοιμωξιολόγος Πάνος Γαργαλιάνος Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων. Επίσης στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου να νοσήσουν βαριά και να εμφανίσουν επιπλοκές περιλαμβάνονται κάποιες κατηγορίες χρονίως νοσούντων. Αυτοί είναι οι ανοσοκατασταλμένοι (ογκολογικοί ασθενείς, μεταμοσχευμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκειες), τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς.


Σε μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, με σχεδόν 45.000 ασθενείς της Wuhan, της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος- διαπιστώθηκε κίνδυνος θνητότητας ήταν 2,3% στον γενικό πληθυσμό, 7,3% στους διαβητικούς ασθενείς, 6,1% στους υπερτασικούς και 10% στους καρδιοπαθείς.


«Φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες καθιστούν τους πάσχοντες οργανισμούς ευάλωτους από τον ιό, που τους οδηγεί στην ανάπτυξη και την εκδήλωση νοσηρών καταστάσεων με δυσμενείς εκβάσεις», διευκρινίζει ο παθολόγος- διαβητολόγος Ανδρέας Μελιδώνης. Οι αιτίες δεν είναι ακόμη απόλυτα εξακριβωμένες. Μια θεωρία θέλει την υπεργλυκαιμία των διαβητικών να «αποδιοργανώνει» το ανοσιακό τους σύστημα, ενώ οι χρόνιες βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στην καρδιά και τα νεφρά εξηγούν τις κακές εκβάσεις των διαβητικών που προσβάλλονται από Covid 19.


Παρόμοια οι υπερτασικοί ασθενείς και οι καρδιοπαθείς (ιδιαίτερα όσοι έχουν στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νόσηση από τον κορωνοϊό και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακής έκβασης κυρίως λόγω καρδιακής επιβάρυνσης.


Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν στον οργανισμό μια «Κερκόπορτα» για να εισβάλλει ο κορωνοϊός πιο δυναμικά και όσο λιγότερο ρυθμισμένο είναι το πρόβλημα (σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, αρρυθμίες κτλ), τόσο πιο σαρωτική η προσβολή από τον Covid-19. Συνεπώς οι χρονίως πάσχοντες πρέπει εκτός από τα μέτρα προφύλαξης, την αποφυγή κυκλοφορίας, την αποφυγή κάθε επαφής με πιθανό θετικό κρούσμα, οφείλουν να κάνουν σωστή διαχείριση της βασικής τους νόσου, για να μειώσουν την ευαλωτότητά τους», τονίζει ο Δρ. Μελιδώνης.

Tips:
Για να διαχειριστείτε σωστά τα χρόνια νοσήματα πρέπει:
Να μετράτε συστηματικά την πίεση, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος.
Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.
Να παίρνετε τα φάρμακα σας, όταν και όποτε πρέπει.
Να τρέφεστε υγιεινά προσέχοντας την πρόσληψη απλών σακχάρων, αλατιού και ζωικών λιπαρών και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το junk food.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ