Οι άνδρες επιμένουν να αντιστέκονται στα βοηθήματα ακοής για να μη φαίνονται γέροι

Οι άνδρες επιμένουν να αντιστέκονται στα βοηθήματα ακοής για να μη φαίνονται γέροι Facebook Twitter
Χωρίς θεραπεία, η ακοή μπορεί να μειωθεί κι άλλο με αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση. Φωτ.: CSI Images/Getty Images/Ideal Image
0

ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, δηλαδή σχεδόν 53 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν δυσκολία στην ακοή, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα της AARP (Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων), διαπίστωνε ότι τα άτομα άνω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να κάνουν κολονοσκόπηση παρά τεστ ακοής.

Παρότι η ακοή αρχίζει να επιδεινώνεται ήδη από τα 20 μας χρόνια, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη βλάβη της ακοής ως έντονη ένδειξη γήρατος και ο φόβος να θεωρηθούν πρόωρα ηλικιωμένοι οδηγεί τους ανθρώπους να καθυστερούν τη θεραπεία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ατόμων με Απώλεια Ακοής, τα άτομα που παρουσιάζουν απώλεια ακοής περιμένουν, κατά μέσο όρο, επτά χρόνια για να ζητήσουν βοήθεια.

Όταν οι άνθρωποι αγνοούν τα προβλήματα στην ακοή τους, θέτουν τον εαυτό τους σε υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς, ακόμη και άνοιας. Κατά ειρωνικό τρόπο όμως, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε λιγότερο γέροι είναι να αποκτήσετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Και τα τελευταία δύο χρόνια, αυτές οι συσκευές έχουν γίνει φθηνότερες, πιο προσιτές και αναμφισβήτητα πιο cool από ποτέ, ακόμη και πριν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει την αίτηση της Apple την περασμένη εβδομάδα να μετατρέψει τα AirPods σε ακουστικά βοηθήματα.

Αυτή η νέα τεχνολογία είναι περισσότερο ένα πρώτο βήμα παρά μια ολοκληρωμένη λύση – σκεφτείτε το σαν κάτι ανάλογο με τα γυαλιά ανάγνωσης του φαρμακείου. Μπορεί όμως αυτό να είναι το κλειδί για την άμβλυνση του στίγματος γύρω από τα βοηθήματα ακοής, ένας τρόπος να αφομοιώσει το κοινό την ιδέα ότι η απώλεια ακοής αποτελεί ένα φάσμα και ότι η θεραπεία δεν χρειάζεται να είναι μια τελετουργία που σχετίζεται με τα γηρατειά.

Με την πάροδο του χρόνου, βλάπτουμε μόνιμα την ακοή μας μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, από την παρακολούθησης «δυνατών» συναυλιών, μέχρι τον θόρυβο της μηχανής που κουρεύει το γκαζόν, και ο κόσμος γύρω μας γίνεται όλο και πιο θορυβώδης.

«Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλεια ακοής, επειδή συνήθως έχουν εκτεθεί σε περισσότερο θόρυβο από ό,τι οι γυναίκες», σύμφωνα με τον Στίβεν Ράουχ, ο οποίος ειδικεύεται στις διαταραχές ακοής και ισορροπίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Οι άνδρες όμως είναι επίσης λιγότερο πιθανό να πάνε στον γιατρό. Αντ' αυτού, πολλοί κρύβουν την απώλεια ακοής τους γνέφοντας σε συζητήσεις και σε κοινωνικές συναθροίσεις ή μένοντας στο σπίτι. Η προσποίηση κάνει την κατάσταση χειρότερη. Χωρίς θεραπεία, η ακοή μπορεί να μειωθεί κι άλλο με αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση. Και ο κόπος που κάνει κάποιος για να κρύψει την απώλεια στην ακοή του αντί να αναζητήσει θεραπεία είναι συχνά τόσο επιβαρυντικός που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο.

«Η απώλεια ακοής είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για επιδείνωση της γνωστικής ικανότητας και για άνοια», λέει ο Φρανκ Λιν, διευθυντής του Κέντρου Cochlear για την ακοή και τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ο Λιν και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι η ήπια απώλεια ακοής διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας και η μέτρια απώλεια τον τριπλασιάζει. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ακουστικό βοήθημα μπορεί να μοιάζει σχεδόν με θαυματουργή συσκευή για την επιβράδυνση της γήρανσης: Στην ίδια μελέτη, ο Λιν διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, οι συμμετέχοντες που φορούσαν ακουστικό για τρία χρόνια παρουσίασαν περίπου 50% λιγότερες ενδείξεις γνωστικής απώλειας από εκείνους που δεν φορούσαν.

Ο Λιν υποθέτει ότι η διαφορά οφείλεται στο γνωστικό φορτίο. «Ο εγκέφαλος του οποιουδήποτε μπορεί να αντισταθμίσει την παθολογία της άνοιας. Αν όμως παρουσιάζει και απώλεια ακοής, ένα μεγάλο μέρος ενέργειας αυτού του ρυθμιστικού παράγοντα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής».

Σε πολλές περιπτώσεις, το χάσμα μεταξύ της έναρξης του προβλήματος και της θεραπείας σημαίνει χρόνια χαμένων συνομιλιών και μειωμένων κοινωνικών σχέσεων. Η απώλεια ακοής συνδέεται τόσο με τη μοναξιά όσο και με την απομόνωση. Και το γεγονός ότι κάποιος ζορίζεται τόσο πολύ στη ζωή του ενώ υπάρχει λύση είναι μια απόδειξη για το πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο ηλικιακός ρατσισμός και η πίεση να φαινόμαστε πάντα νέοι. Η υπέρβαση αυτής της συσχέτισης της απώλειας ακοής με την ηλικία μπορεί να είναι η τελευταία πρόκληση για να πειστούν οι άνθρωποι να δοκιμάσουν ακουστικά βοηθήματα ακοής.

Κάποια εμπόδια πάντως είναι απολύτως κατανοητά. Μέχρι πρόσφατα, τα ακουστικά βαρηκοΐας ήταν διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή, η οποία συνήθως απαιτεί επισκέψεις σε ειδικό ακουολόγο που βαθμονομεί τη συσκευή. Τα συνταγογραφούμενα ακουστικά βαρηκοΐας κοστίζουν συχνά χιλιάδες δολάρια και δεν καλύπτονται πάντα από την ασφάλιση. Αλλά αυτά τα εμπόδια μειώνονται όλο και περισσότερο. Το 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA ενέκρινε την πώληση ακουστικών βαρηκοΐας σε ενήλικες χωρίς συνταγή. Οι επιλογές βοηθημάτων χωρίς συνταγή έχουν πλέον κυκλοφορήσει στην αγορά, μεταξύ άλλων από μάρκες όπως η Sony και η JLab. Η λειτουργία ακουστικών βοηθημάτων της Apple, συμβατή με ορισμένα AirPod Pro, είναι η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA συσκευή ακουστικών βοηθημάτων χωρίς συνταγή και θα είναι διαθέσιμη αργότερα αυτό το φθινόπωρο μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού.

Για να εκλείψει όμως το στίγμα που συνοδεύει την απώλεια ακοής δεν αρκούν μόνο τα καινούρια gadgets. Απαιτείται μια αλλαγή στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ακοής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χάνουν την ακοή τους μέσα σε μια νύχτα – αντίθετα, η ακοή αρχίζει να επιδεινώνεται (μαζί με το υπόλοιπο σώμα μας) σχεδόν αμέσως μόλις φτάσουμε στην ενηλικίωση. Με την πάροδο του χρόνου, βλάπτουμε μόνιμα την ακοή μας μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, από την παρακολούθησης «δυνατών» συναυλιών, μέχρι τον θόρυβο της μηχανής που κουρεύει το γκαζόν, και ο κόσμος γύρω μας γίνεται όλο και πιο θορυβώδης.

Μέχρι το 2060, ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας 20 ετών και άνω με απώλεια ακοής αναμένεται να αυξηθεί κατά 67%, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν 30 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν θεραπεία μόνο στις ΗΠΑ. Εάν οι συσκευές που ήδη χρησιμοποιούμε μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μεταβούν πιο εύκολα και από νεότερη ηλικία στη χρήση βοηθημάτων ακοής, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την ιδέα ότι αυτά είναι μόνο για τους ηλικιωμένους.

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ