Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο Facebook Twitter
0

Τα παιδιά είναι αεικίνητα και επειδή είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε μικρόβια, οι λοιμώξεις σε αυτές τις ηλικίες είναι συχνές. Η αμυγδαλίτιδα, οι ωτίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα είναι από τα πλέον συχνά προβλήματα υγείας στους «λιλιπούτειους» -και ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση, δίνοντας συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της λοίμωξης Covid-19- ενώ ακόμα διαταραχές ενηλίκων όπως η άπνοια στον ύπνο μπορούν να εμφανιστούν σε πιτσιρίκια. Κι επειδή τα παιδιά σε αντίθεση με τους μεγάλους, δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν, καλό είναι να είμαστε «διαβασμένοι» για τις 5 βασικές αιτίες που μας στέλνουν στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Το πιο συχνό πρόβλημα, η οξεία μέση ωτίτιδα

Το 75% των νηπίων ηλικίας έως 3 ετών, θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά φλεγμονή στα αυτιά. Η οξεία μέση ωτίτιδα αποτελεί πρώτη αιτία επίσκεψης στον παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο και προκαλείται από βακτήρια, ενώ συχνά εμφανίζεται σαν επακόλουθο κρυολογήματος. Όταν τα παιδιά είναι μικρά και δεν μιλούν ορισμένες χαρακτηριστικές κινήσεις όπως το τράβηγμα αυτιών, προβλήματα ισορροπίας, μειωμένη ανταπόκριση όταν μιλάτε στο νήπιο ή το βρέφος, υπερβολικό κλάμα, πυρετός και κακή συμπεριφορά μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο αυτάκι τους. Εφόσον ο γιατρός διαγνώσει οξεία μέση ωτίτιδα, χορηγεί αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή της.

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο Facebook Twitter

Πολύ συχνή και η εκκριτική ωτίτιδα

Στην εκκριτική ωτίτιδα το μέσο αυτί γεμίζει με υγρό και όχι αέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, είτε σε ένα είτε και στα δύο αυτιά. Αν το παιδί δεν ακούει, μιλά πολύ δυνατά ή δυναμώνει υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης, αυτά μπορεί να κρύβουν εκκριτική ωτίτιδα, η οποία είναι «ύπουλη» καθώς δεν συνοδεύεται από πόνο στα αυτιά. Κατά τον ακοολογικό έλεγχο, ο γιατρός θα εντοπίσει αν υπάρχει υγρό στα αυτιά και θα συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αμυγδαλίτιδα, η κλασική εποχική λοίμωξη

Λαιμός που «γρατζουνάει», είναι κόκκινος, ερεθισμένος, το παιδί πονά όταν καταπίνει, βήχει και μπορεί να παρουσιάσει πυρετό. Η αμυγδαλίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη αλλά μπορεί να είναι βακτηριακή, ενώ το strep test δείχνει γρήγορα αν πρόκειται για λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, ώστε να χορηγηθεί γρήγορα αντιβίωση. Στην περίπτωση που οι αμυγδαλίτιδες είναι συχνές και ταλαιπωρούν το παιδί, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση, για την οριστική λύση του προβλήματος.


Αλλεργική ρινίτιδα, η πάθηση που μοιάζει με το συνάχι

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλλεργική ρινίτιδα από το συνάχι. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή στη μύτη, συχνά πυροδοτούμενη από αλλεργική αντίδραση και προκαλεί έντονη συμφόρηση ή καταρροή, δυσκολία όσφρησης κι επίμονο βήχα. Στην εποχή του Covid-19, τα συμπτώματα προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση γιατί μοιάζουν με αυτά της λοίμωξης με κορωνοϊό. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέι και αντιισταμινικά, ενώ αν η αλλεργική ρινίτιδα αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων και πολύ δυνατούς πονοκεφάλους.

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο Facebook Twitter


Άπνοια στον ύπνο και ροχαλητό, σε πιτσιρίκια

Στην άπνοια διακόπτεται η αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου-και κατά συνέπεια και ο ύπνος- με την πάθηση να είναι συχνότερη στους παχύσαρκους ενήλικες. Στα παιδιά οι άπνοιες οφείλονται σε ανατομικά τους χαρακτηριστικά όπως οι διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια και συνοδεύονται από μη αναμενόμενο ροχαλητό σε αυτή την ηλικία. Επίσης, τα πιτσιρίκια αισθάνονται μονίμως κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας κι έχουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, νευρικότητα κι επιθετικότητα, αφού δεν κοιμούνται καλά και διάφορα θέματα συμπεριφοράς, όπως έντονη νευρικότητα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνήθως συστήνεται χειρουργική αφαίρεση στα κρεατάκια ή τις αμυγδαλές -αναλόγως της αιτίας που προκαλεί την άπνοια. Οι μοντέρνες χειρουργικές επεμβάσεις, είναι πιο αποτελεσματικές και οδηγούν στην ριζική αφαίρεση και στις αμυγδαλές και στα κρεατάκια.

Παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικών λοιμώξεων

Οι εποχικές (και μη) αλλεργίες λειτουργούν ερεθιστικά για τα αυτιά, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και τον λάρυγγα, με συνέπεια να καθιστούν τα παιδιά πιο ευπαθή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, η ανάγκη πολλών οικογενειών να στείλουν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό οδηγεί στην αύξηση των περιστατικών ωτίτιδας, αμυγδαλίτιδας και ρινίτιδας.

Τα απλά προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος δεν πρέπει να παραμελούνται γιατί υποτροπιάζουν και οδηγούν σε χρόνιες διαταραχές –κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στην εποχή της πανδημίας, που περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας, περιορίζουμε μοιραία και τις επισκέψεις στον γιατρό. Όπως ισχύει όμως και για την προστασία από την λοίμωξη Covid-19, οι βασικές αρχές ατομικής υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και η σωστή φροντίδα των νυχιών- που εύκολα μαζεύουν μικρόβια- συμβάλλουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

 Η κ. Ανατολή Παταρίδου

*Ανατολή Παταρίδου

Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδοωτορινολαρυγγολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

e-mail: [email protected]

www.pataridou.grFacebook

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ