Το «μπλε φως» των οθονών είναι υπεύθυνο για τις διαταραχές ύπνου

Το «μπλε φως» των οθονών είναι υπεύθυνο για τις διαταραχές ύπνου Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μια μελέτη, εάν οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, ελαττώσουν την χρήση των κινητών τηλεφώνων, των tablets , των υπολογιστών και ό,τι άλλο εκπέμπει φως πριν κοιμηθούν, θα δουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε μόλις μια εβδομάδα.


Η έρευνα δείχνει ότι μειώνοντας την έκθεση σε συσκευές που εκπέμπουν το λεγόμενο «μπλε φως», οι έφηβοι θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους, θα περιορίσουν τα συμπτώματα κόπωσης, έλλειψης συγκέντρωσης και τις μεταβολές στην διάθεση τους ενώ τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά μετά από μόλις 7 ημέρες.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως πριν από τον ύπνο, είναι σε θέση να επηρεάσει το ρολόι του εγκεφάλου και την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται τόσο η ποιότητα όσο και η διάρκεια ύπνου.


Μία νέα έρευνα από την Ολλανδία έδειξε ότι οι έφηβοι, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με οθόνες για περισσότερο από τέσσερις ώρες, έκαναν να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά αργότερα από εκείνους που χρησιμοποίησαν τις συσκευές για λιγότερο από μια ώρα την ημέρα.


Η ομάδα, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, προχώρησε σε μια δοκιμή για να μπορέσει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του μπλε φωτός. 25 άτομα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς πριν κοιμηθούν τις προαναφερθείσες συσκευές, κλήθηκαν τώρα να μην έχουν επαφή με αυτές, πριν να κοιμηθούν, αλλά και να φορούν γυαλιά όταν έρχονται σε επαφή με τις οθόνες.


Τα αποτελέσματα ήταν να παρατηρηθεί μείωση της αϋπνίας και απώλειας ύπνου γενικότερα.


Ο Δρ. Dirk Jan Stenvers του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής του Άμστερνταμ δήλωσε ότι οι έφηβοι, καθώς χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τις συσκευές, έχουν όλο και περισσότερα παράπονα που σχετίζονται με τον ύπνο τους. Είναι πολύ πιθανόν, συνεχίζει, να φταίει το μπλε φως.


Ωστόσο, ο Kevin McConway, επίτιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, από την άλλη, εξέφρασε την ανησυχία του για την έρευνα, λέγοντας ότι μπορεί οι διαταραχές του ύπνου να οφείλονται στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες, αλλά μπορεί επίσης να μην έχει και καμία σχέση αυτό. Και επίσης η βελτίωση του ύπνου, στο πείραμα που έγινε, μπορεί να προκλήθηκε από την αποφυγή των οθονών και την χρήση των γυαλιών αλλά υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί λόγοι για την βελτίωση του ύπνου.


Mε πληροφορίες από Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ