Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν

Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν Facebook Twitter
Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.
0

Κάτι περισσότερο από στιγμιαίος οξύτατος πόνος, η κράμπα αποτελεί εφιάλτη για πολύ κόσμο, κυρίως ωστόσο αθλητές και ηλικιωμένους. Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.

Ναι, αλλά γιατί συμβαίνει;

Η έντονη σωματική άσκηση, η αφυδάτωση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται συνήθως ψηλά ή απλώς μια άβολη, κουραστική για κάποιο άκρο στάση για αρκετή ώρα μπορεί να μας προκαλέσει κράμπα.

Στις περισσότερες μυϊκές κράμπες η αιτία που τις προκαλεί δεν είναι γνωστή. Συνήθως πρόκειται για ένα αβλαβές σύμπτωμα που προκάλεσε κάτι από τα παραπάνω. Ωστόσο, οι κράμπες μπορεί να αποτελούν ένδειξη για μία παθολογική κατάσταση.

Ενδέχεται να υποδηλώνουν προβληματική ή ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος. Η στένωση των αρτηριών που στέλνουν αίμα στα κάτω άκρα μπορεί να προκαλέσει κράμπα. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή έντονων ασκήσεων, όπως γνωρίζουν ότι πρόκειται για κράμπες που σταματούν αμέσως μετά τη διακοπή της έντονης άσκησης.

Επίσης, οι κράμπες μπορεί να μαρτυρούν συμπίεση νεύρων και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς όταν περπατά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το σώμα μπορεί να υποφέρει από έλλειψη μετάλλων. Χαμηλό κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο στον οργανισμό μπορεί να ευθύνεται για κράμπες κυρίως στα πόδια.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν πρόκειται για αθώες κράμπες, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού αρκούν για να αποσοβηθεί το πρόβλημα.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο (μπανάνες, πεπόνι, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, γλυκοπατάτες), σε ασβέστιο (γάλα, αμύγδαλα, σύκα, γιαούρτι, σκούρα φυλλώδη, πράσινα) και μαγνήσιο (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι κάνουμε όταν επιμένουν στον ύπνο ή στη θάλασσα;

Είναι οι κράμπες που «χτυπούν» όταν είμαστε πιο ευάλωτοι, σε υπνική κατάσταση δηλαδή ή –ακόμη χειρότερα- μέσα στο νερό. Πώς αντιμετωπίζονται;

• Πριν κοιμηθείτε, πιείτε λίγο νερό: Τόσο όσο να ενυδατωθούν οι μυς για τις βραδινές ώρες, όχι τόσο ώστε να χρειαστεί να ξυπνήσετε για να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

• Προσπαθήστε μερικές ολιγόλεπτες διατάσεις: Δυο με τρία λεπτά είναι αρκετά για να αποφύγετε τις επώδυνες βραδινές κράμπες. Δοκιμάστε να τεντώσετε καλά τα πόδια σας μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ «τράβηγμα» στους μυς ή δοκιμάστε μερικά βαθιά καθίσματα.

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν οι κράμπες;

Συνήθως πρόκειται για επώδυνες συσπάσεις των μυών μετά – όπως ήδη αναφέραμε – από έντονη άσκηση ή άβολη στάση του σώματος. Ωστόσο, αν κράμπες σας ταλαιπωρούν χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι από αυτά ή εκδηλώνονται ενώ βρίσκεστε σε ήπιας έντασης κίνηση (περπάτημα, δουλειές στο σπίτι, κ.λπ), καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ειδικά αν οι κράμπες συνοδεύονται και από ακούσιες συσπάσεις μυών (το αντιλαμβανόμαστε συνήθως σαν ελαφρύ ή πιο έντονο τρέμουλο του μυ), τότε χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις, καθώς ίσως αποτελούν ένδειξη για κάποιο νόσημα νευρολογικής φύσεως.

Όσο για το αν υπάρχει κάτι να κάνεις τη στιγμή της κρίσης; Κατ' αρχάς δεν μένουμε ακίνητοι, αλλά δεν κάνουμε και σπασμωδικές, τρομαγμένες κινήσεις. Μένουμε ψύχραιμοι και σιγουρεύομαστε ότι αναπνέουμε σωστά και βαθιά. Επειδή οι πιο επώδυνες κράμπες συνήθως "επιτίθενται" στα κάτω άκρα, μαζεύουμε και μετά τεντώνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα τα δάχτυλα των ποδιών μας. 

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση για όσο χρειαστεί μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα. 

Με στοιχεία από livestrong.com, Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

Υγεία & Σώμα / Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

O αθλητικός επιστήμονας και εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ, Γιάννη Κωτσής και ο επίσης εργοφυσιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Σπυρίδωνας Μεθενίτης εξηγούν γιατί η υπεράσκηση μπορεί να έχει αρνητικές και μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ