Κάτι περισσότερο από στιγμιαίος οξύτατος πόνος, η κράμπα αποτελεί εφιάλτη για πολύ κόσμο, κυρίως ωστόσο αθλητές και ηλικιωμένους. Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.

 

Ναι, αλλά γιατί συμβαίνει;

Η έντονη σωματική άσκηση, η αφυδάτωση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται συνήθως ψηλά ή απλώς μια άβολη, κουραστική για κάποιο άκρο στάση για αρκετή ώρα μπορεί να μας προκαλέσει κράμπα.

 

Στις περισσότερες μυϊκές κράμπες η αιτία που τις προκαλεί δεν είναι γνωστή. Συνήθως πρόκειται για ένα αβλαβές σύμπτωμα που προκάλεσε κάτι από τα παραπάνω. Ωστόσο, οι κράμπες μπορεί να αποτελούν ένδειξη για μία παθολογική κατάσταση.

 

Ενδέχεται να υποδηλώνουν προβληματική ή ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος. Η στένωση των αρτηριών που στέλνουν αίμα στα κάτω άκρα μπορεί να προκαλέσει κράμπα. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή έντονων ασκήσεων, όπως γνωρίζουν ότι πρόκειται για κράμπες που σταματούν αμέσως μετά τη διακοπή της έντονης άσκησης.

 

Επίσης, οι κράμπες μπορεί να μαρτυρούν συμπίεση νεύρων και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς όταν περπατά.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο, το σώμα μπορεί να υποφέρει από έλλειψη μετάλλων. Χαμηλό κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο στον οργανισμό μπορεί να ευθύνεται για κράμπες κυρίως στα πόδια.

 

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν πρόκειται για αθώες κράμπες, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού αρκούν για να αποσοβηθεί το πρόβλημα.

 

Τροφές πλούσιες σε κάλιο (μπανάνες, πεπόνι, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, γλυκοπατάτες), σε ασβέστιο (γάλα, αμύγδαλα, σύκα, γιαούρτι, σκούρα φυλλώδη, πράσινα) και μαγνήσιο (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

Τι κάνουμε όταν επιμένουν στον ύπνο ή στη θάλασσα;

Είναι οι κράμπες που «χτυπούν» όταν είμαστε πιο ευάλωτοι, σε υπνική κατάσταση δηλαδή ή –ακόμη χειρότερα- μέσα στο νερό. Πώς αντιμετωπίζονται;

• Πριν κοιμηθείτε, πιείτε λίγο νερό: Τόσο όσο να ενυδατωθούν οι μυς για τις βραδινές ώρες, όχι τόσο ώστε να χρειαστεί να ξυπνήσετε για να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

• Προσπαθήστε μερικές ολιγόλεπτες διατάσεις: Δυο με τρία λεπτά είναι αρκετά για να αποφύγετε τις επώδυνες βραδινές κράμπες. Δοκιμάστε να τεντώσετε καλά τα πόδια σας μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ «τράβηγμα» στους μυς ή δοκιμάστε μερικά βαθιά καθίσματα.

 

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν οι κράμπες;

Συνήθως πρόκειται για επώδυνες συσπάσεις των μυών μετά – όπως ήδη αναφέραμε – από έντονη άσκηση ή άβολη στάση του σώματος. Ωστόσο, αν κράμπες σας ταλαιπωρούν χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι από αυτά ή εκδηλώνονται ενώ βρίσκεστε σε ήπιας έντασης κίνηση (περπάτημα, δουλειές στο σπίτι, κ.λπ), καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Ειδικά αν οι κράμπες συνοδεύονται και από ακούσιες συσπάσεις μυών (το αντιλαμβανόμαστε συνήθως σαν ελαφρύ ή πιο έντονο τρέμουλο του μυ), τότε χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις, καθώς ίσως αποτελούν ένδειξη για κάποιο νόσημα νευρολογικής φύσεως.

 

Όσο για το αν υπάρχει κάτι να κάνεις τη στιγμή της κρίσης; Κατ' αρχάς δεν μένουμε ακίνητοι, αλλά δεν κάνουμε και σπασμωδικές, τρομαγμένες κινήσεις. Μένουμε ψύχραιμοι και σιγουρεύομαστε ότι αναπνέουμε σωστά και βαθιά. Επειδή οι πιο επώδυνες κράμπες συνήθως "επιτίθενται" στα κάτω άκρα, μαζεύουμε και μετά τεντώνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα τα δάχτυλα των ποδιών μας. 

 

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση για όσο χρειαστεί μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα. 

 

Με στοιχεία από livestrong.com, Women'sHealth.com