Καρκίνος: Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida

Καρκίνος: Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida Facebook Twitter
Οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία.
0

Είναι η λέξη που δεν λες. Που φοβόσουν να ακούσεις αλλά και να αρθρώσεις. Που έμαθες σιγά-σιγά να ξορκίζεις μέσα από ταινίες σαν τη Ζωή σε δύο πράξεις (Stepmom) με τη Σούζαν Σαράντον και την τηλεοπτική σειρά «The Big C» με τη Λόρα Λίνεϊ. Βοηθάει να συνδέεις τον καρκίνο με χρώματα, το λευκό της ελπίδας, το ροζ της γυναικείας ευαισθησίας, το μοβ του φθινοπώρου, με αισιόδοξα hashtags και ανθρώπους αναγνωρίσιμους, celebrities, όπως η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο «θρύλος» Παναγιώτης Γιαννάκης, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του πρεσβευτή σε μια εκστρατεία κατά του φόβου. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπουκοβίνας, οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία.

Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση. Μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστούμε πως πριν από 10 χρόνια οι μεταστατικοί καρκίνοι είχαν φτωχά ποσοστά επιβίωσης που κυμαίνονταν από 3 έως 6 μήνες. Αλλά για να δράσουν σωστά τα φάρμακα απαιτείται έγκαιρη χορήγηση, η οποία προϋποθέτει έγκαιρη διάγνωση.

Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση.

Γι' αυτό και ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παγκρέατος, ενώ φέτος μας καλεί σε ένα εθνικό προσκλητήριο και για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων, προβάλλοντας αισιόδοξα hashtags όπως #foramelefko για τον καρκίνο του πνεύμονα και #vazoume_telos στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Νοσήματα «ζόρικα» μέχρι πρόσφατα, που οι επιστημονικές εξελίξεις με επίκεντρο τις νέες ανοσοθεραπείες, τα στοχευμένα φάρμακα αλλά και τις ακτινοθεραπείες ακριβείας σε πολύ προηγμένα μηχανήματα έχουν αλλάξει το τοπίο της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης, γράφοντας ένα success story δίχως προηγούμενο.

#foramelefko

Η πατρίδα μας κατέχει θλιβερό αργυρό μετάλλιο στα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη λόγω του τσιγάρου και η νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Ωστόσο δεν έχουμε εθνική στρατηγική για την καταπολέμησή του, ούτε πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει, για παράδειγμα, με τη μαστογραφία και την εξέταση PSA για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αντιστοίχως» λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Μπουκοβίνας, επισημαίνει: «Το τσιγάρο, μέσα από τον καρκίνο του πνεύμονα, άλλους καρκίνους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκοτώνει πρόωρα το 50% των καπνιστών. Τι σόι χόμπι είναι αυτό που σκοτώνει έναν στους δύο και γιατί δεν αποφασίζουν οι καπνιστές να το κόψουν;».


Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 58% των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, με το στίγμα της νόσου και την ενοχή που νιώθει ο καπνιστής-ασθενής να αποτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό της. Γι' αυτό, άλλωστε, γίνεται και η εκστρατεία #foramelefko της Roche Hellas, με προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού να ντύνονται στα λευκά, στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης.

Από θεραπευτικής πλευράς, έχουν γίνει άλματα και το 22% των ασθενών ξεπερνά την πενταετία, με κάποιους τυχερούς φτάνουν τη 10ετία χάρη στις ανοσοθεραπείες, τη νεότερη γενιά των ογκολογικών φαρμάκων.

Πιο «φλου» είναι η εικόνα στον καρκίνο του παγκρέατος, με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου , να τονίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά του καρκίνου του παγκρέατος στην Ελλάδα και, καθώς είναι ο πιο ύπουλος καρκίνος δυστυχώς διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ένα από τα μοναδικά σινιάλα της νόσου είναι ένας αδικαιολόγητος πόνος ψηλά στην πλάτη, στο ύψος που κουμπώνει το σουτιέν ή που δένουμε το μαγιό.

#vazoume_telos

Η έγκαιρη διάγνωση είναι δυνατή στον καρκίνο, αρκεί να είμαστε «διαβασμένοι» και σε εγρήγορση, είναι όμως πιθανή και η εξάλειψή του; «Ναι» απαντά για τον 3ο συχνότερο γυναικείο καρκίνο –και πιο φονικό στις νεαρές ηλικίες–, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Αγοραστός.

Και εξηγεί: χάρη στο νέο 9δυναμο εμβόλιο HPV, που συνιστάται για κορίτσια 11-18 ετών και αποζημιώνεται πλήρως, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τη νόσο αυτή, η οποία στην πατρίδα μας μετρά κάθε χρόνο τουλάχιστον 300 νέα περιστατικά. Η Αυστραλία, που εφάρμοσε πρόγραμμα εμβολιασμού με 95% εμβολιαστική κάλυψη, έχει περιορίσει ήδη δραστικά τη νόσο και σε 10 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξάλειψή της (δηλαδή, σε λιγότερο από 4 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους). Σε 30 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξαφάνισή της, δηλαδή σε λιγότερο από ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους.

«Όλες οι γυναίκες έως 45 ετών, όσες είναι από 19 ετών και άνω και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, άνω των 26 ετών το πληρώνουν από την τσέπη τους. Όσο πιο νωρίς γίνει ο εμβολιασμός (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής) τόσο το καλύτερο, καθώς ο ιός HPV, που ενοχοποιείται για συνολικά 10 καρκίνους, μεταδίδεται με το σεξ. Μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται άμεσα με τον ιό HPV είναι και οι καρκίνοι του φάρυγγα και του λάρυγγα, με διάσημους ασθενείς, όπως ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.

Η ασπίδα της πρόληψης ολοκληρώνεται με τα DNA HPV test που αντικαθιστούν το ΠΑΠ τεστ και πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 5ετία, για να μπορούμε να πούμε «βάζουμε τέλος» στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με hashtag #vazoume_telos! στην εκστρατεία που υλοποιούν το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, η φαρμακευτική εταιρεία MSD και ο Σύλλογος Ασθενών με Καρκίνο «ΑγκαλιάΖΩ».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT