ΒΑΣΕΙΣ 2024

Κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί; Σταματήστε το τώρα, υπάρχει σοβαρός λόγος!

Κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί; Σταματήστε το τώρα, υπάρχει σοβαρός λόγος! Facebook Twitter
Tο άγχος που βιώνει το άτομο τις ώρες που καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρώσει μία κοπιαστική εργασία, επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, που αντιδρούν αθόρυβα στα ερεθίσματα αρνητικών συναισθημάτων.
0

Κανείς δεν πετάει ακριβώς από τη χαρά του, όταν του αναθέτουν μία αγγαρεία ή κατά το κοινώς λεγόμενον τον χώνουν να κάνει τις υπερωρίες των άλλων ή μία δουλειά που κανείς άλλος δεν δέχεται να αναλάβει. Όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με απροθυμία μεν, αλλά και με αίσθημα παραίτησης και συμβιβασμού: είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα το κάνουμε. Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το να φέρνουμε εις πέρας υποχρεώσεις που δεν μας ευχαριστούν και μάλιστα σε σταθερή βάση, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την υγεία μας, γενικώς.

Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, το άγχος που βιώνει το άτομο τις ώρες που καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρώσει μία κοπιαστική εργασία, που ακόμη χειρότερα δεν έχει επιλέξει, επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, που αντιδρούν αθόρυβα στα ερεθίσματα αρνητικών συναισθημάτων. 

Και επειδή καλό είναι που τα ξέρουμε όλα αυτά και που οι επιστήμονες το μελετούν και το ψάχνουν, όμως, τι γίνεται, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μία αγγαρεία; Όταν το "όχι", λόγου χάριν, ισοδυναμεί με πρόβλημα στον εργασιακό χώρο;

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη συγκεκριμένη δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μία από τις συνηθέστερες συνέπειες της διαρκούς ενασχόλησης με υποχρεώσεις που δεν μας αντιστοιχούν είναι η κατακόρυφη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η εμφάνιση διαβήτη και νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος και η εξασθένηση των φυσικών αντοχών του οργανισμού μας. Το τελευταίο αποτελεί και μία εξήγηση για τον λόγο που εκείνο το κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί εδώ και μήνες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουμε συνέλθει μέσα σε μερικές μέρες. 

"Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε για ώρες είναι μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης που αφορά όχι μόνο την υγεία της ψυχής μας, που καταπονείται, αλλά και του σώματος μας", λέει η Laura Kubzansky, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών που συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί, το άλλο σκέλος αυτό που εξηγεί πλήρως, γιατί το αίσθημα πίεσης, στενοχώριας και άγχους μας αρρωσταίνει, παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

 

Και επειδή καλό είναι που τα ξέρουμε όλα αυτά και που οι επιστήμονες το μελετούν και το ψάχνουν, όμως, τι γίνεται, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μία αγγαρεία; Όταν το "όχι", λόγου χάριν, ισοδυναμεί με πρόβλημα στον εργασιακό χώρο;  Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τις φορές εκείνες που δεν μπορούμε να απεμπλακούμε από μία αγγαρεία; 

 

Την αντιμετωπίζουμε δημιουργικά, λένε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα. Φτιάχνουμε τον περιβάλλοντα χώρο έτσι ώστε να μας εμπνέει ακόμη και για κάτι που είναι βαρετό, ίσως και ανούσιο και νιώθουμε ότι απομυζεί όλη τη δημιουργικότητα μας. Και γενικώς, ακόμη και εκεί που το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό, θυμόμαστε να χαμογελάμε. Κάνουμε μικρά διαλείμματα με κάτι που μας χαροποιεί.

 

Όσο για το πιο σοβαρό όπλο με το οποίο παλεύεται μία άχαρη δουλειά; Η ψυχολογική προετοιμασία. Έστω και για 5 λεπτά πριν αναλάβουμε βάρδια οχυρώνουμε την ψυχολογία μας με θετική σκέψη και λίγη... πολεμόχαρη ενέργεια. Μας φανταζόμαστε να τα καταφέρνουμε, πριν καν ξεκινήσουμε. Είναι ένα ψυχολογικό τρικ που πιάνει σε αθλητές, στρατιώτες και ασθενείς πριν από ένα σοβαρό χειρουργείο. Λογικά θα έχει αποτέλεσμα και στη φαινομενικά ανώδυνη περίπτωση μιας αγγαρείας (ακόμη).  

 

0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Υγεία & Σώμα / Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες στη διατροφή. Χρειαζόμαστε γεύματα ελαφρά, δροσερά, ενυδατικά, που να μη μας βαραίνουν και να μη ρίχνουν τη διάθεση, και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες, εξασφαλίζουν τόνωση και δίνουν ενέργεια για να είμαστε σε άριστη φόρμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση

Υγεία & Σώμα / Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Σε παγκόσμιο επίπεδο τέσσερα θεραπεύσιμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα, όπως φανερώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Υγεία & Σώμα / Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Ο καρκίνος του δέρματος θα εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας τα προσεχή χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσουν μια μορφή του.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM