Η πιο αγχωμένη γενιά

Η πιο αγχωμένη γενιά Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το 2013, και στις κοινωνίες που ακόμη «καλά κρατούν» , οι νέοι είναι αυτοί που δεν κοιμούνται από τις αγωνίες τους, πάσχουν από αλλεπάλληλα σύνδρομα στρες, βλέπουν μόνον άβυσσο στο μέλλον και υποφέρουν, όπως αποδείχθηκε, από το βάρος μιας ζωής που τους τα έφερε έτσι... χωρίς ελπίδα.

Δεν τολμά κανείς να αναγάγει τα συμπεράσματα στα αντίστοιχα στα δεδομένα για τους νέους Έλληνες, γιατί τα στοιχεία θα προκύψουν ίσως πιο μελανά απ ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Το μαύρο σύννεφο που σκεπάζει την δική μας νέα γενιά ονομάστηκε, πριν καν τα χρόνια της κρίσης, «γενιά των 700 ευρώ», ενώ τώρα ακόμη κι αυτό φαντάζει στα μάτια μας χλιδή. Όχι μόνον για τους νέους αλλά και για τον μέσο εργαζόμενο.

Οι "Millenials", όπως ονομάζονται οι νεαροί ενήλικες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 1995, μοιάζουν να ξύπνησαν ξαφνικά σε έναν κόσμο που θέτει τα όνειρά τους σε παύση, δηλώνουν οι επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων των ΗΠΑ, που ολοκλήρωσαν την μεγαλύτερη μελέτη που μέχρι σήμερα έχει γίνει για το στρες του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ. Στους νέους ενήλικες έμελλε να ζήσουν στην πιο σκληρή εποχή, λέει χαρακτηριστικά η Katherine Nordal, αρμόδια για την μελέτη της αγοράς εργασίας στις έρευνες της American Psychological Association, η οποία εξηγεί ότι από πλευράς σπουδών και επαγγελματικών στόχων οι νέοι της χιλιετίας μεγάλωσαν στο peak της ευμάρειας της παγκόσμιας αγοράς, και σπούδασαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια εποχή αστρονομικών ταχυτήτων, που θα απαιτούσε επίσης πολλά από αυτούς.

Αντ' αυτού προσγειώνονται σε ένα οικονομικό σύστημα που καθολικά καταρρέει, και η ανεργία χτυπά την πόρτα τους συχνά πριν καν την εργασία, και χρεώνουν πια οι ίδιοι στον εαυτό τους την προσωπική αποτυχία, όσο και αν για την διεθνή οικονομική κρίση, και την κρίση της Αμερικής, μπορεί να ευθύνονται άλλες προηγούμενες γενιές, όχι όμως η δικιά τους. Αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις αγωνίες τους, υπογραμμίζουν οι ψυχολόγοι παραθέτοντας τα πρωτοφανή ευρήματα της πρόσφατης έρευνας.

Σύμφωνα με την μελέτη οι νεαροί ενήλικες 18 έως 34 ετών έχουν κατά μέσο όρο το υψηλότερο ποσοστό στρες σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό των ΗΠΑ, με δείκτη 5,4 στην κλίμακα αξιολόγησης του στρες με μέγιστο το 10, σε σύγκριση με 4,9 που συγκεντρώνει ως γενικό ποσοστό στρες η αμερικανική κοινωνία.

Σχεδόν το 40 τοις εκατό των Millennials, δηλώνει ότι τα επίπεδα του άγχους τους είχε αυξηθεί εμφανώς σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στο 52 τοις εκατό οι νεαροί ενήλικες αναφέρουν ότι το άγχος τους καταλαμβάνει σε τέτοιο βαθμό, που μένουν άγρυπνοι την νύχτα.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα «σύνδρομο νέας γενιάς» που χτύπησε καθολικά την νέα γενιά, και που αντίστοιχό του δεν έχει παρατηρηθεί για ολόκληρους αιώνες. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι η αγχωμένη γενιά θα καταλήξει μια άρρωστη γενιά, με τις βιολογικές επιπτώσεις του εκτεταμένου στρες από την νεαρή τους ηλικία να χτυπά νωρίς σε καρδιά, εγκεφαλικά, μεταβολικά σύνδρομα, ενδοκρινολογικά, αλά και με καρκινογενέσεις.

Ελληνοποιώντας τα στοιχεία, δεν ξέρει πού να αρχίσει και πού να σταματήσει κανείς. Πρώτον δεν γίνονται στην Ελλάδα τέτοιες έρευνες, γιατί κατ αρχήν χρήματα δεν υπάρχουν, δεύτερον, δεν θέλουν «οι αρμόδιοι» να γίνουν τέτοιες έρευνες, γιατί τα αποτελέσματά τους ζωγραφίζουν την εξαθλίωση, -της ζωής και της ελπίδας-, και τέλος η ελληνική κρίση θυμίζει τρίτο κόσμο ως προς τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα σε σύγκριση με την οικονομική κρίση της Αμερικής.

Εξάλλου στην Ελλάδα «μαζί τα φάγαμε», κι αυτό το άκουσε ήδη από τους ηγέτες της η ελληνική millennial γενιά...

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια