Breaking news

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος στη νέα ρομποτική εποχή

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος στη νέα ρομποτική εποχή Facebook Twitter
0

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ» μέσα από ταινίες που όλοι αγαπήσαμε, όπως το Robocop, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπους-ρομπότ να πραγματοποιούν το αδιανόητο είναι εδώ, καθώς πλέον η ζωή μιμείται την τέχνη και η ιατρική υλοποιεί αυτά που κάποτε θεωρούσαμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι ένα ρομπότ θα εκτελούσε χειρουργική επέμβαση; Κι όμως, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο στις χειρουργικές αίθουσες και η χρήση τους σε ορισμένες επεμβάσεις, όπως αυτή της αρθροπλαστικής γόνατος, αυξάνεται συνεχώς.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Με τη βοήθειά τους ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει την επέμβαση με διαφορετικό τρόπο, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι με την κλασική τεχνική, βελτιώνοντας, έτσι, σημαντικά τα αποτελέσματά της.


«Οι ολικές αρθροπλαστικές παραδοσιακά γίνονται με μια μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο της άρθρωσης, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά της» εξηγεί ο δρ. Φώτης Χ. Τσούκας, ορθοπαιδικός, διευθυντής Ορθοπαιδικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών (www.robo-orthopedics.gr).


Το νέο ρομποτικό σύστημα που εφαρμόζεται στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι το σύστημα ROSA και η χρήση του είναι διπλή. Αφενός συμβάλλει στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Με τη ρομποτική τεχνική επιταχύνεται επίσης η ανάρρωσή του, διότι μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να μειώνονται ολοένα περισσότερο ο πόνος και το οίδημα και να βελτιώνεται η κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης.

Το ROSA διαθέτει λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης, επιτρέποντας τη χαρτογράφηση της άρθρωσης. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός προγραμματίζει την αρθροπλαστική, βασισμένος στην ακριβή ανατομία της, ενώ η λεπτομερής χαρτογράφηση εξασφαλίζει ότι θα επιλεγεί το σωστό εμφύτευμα και ότι θα τοποθετηθεί στη σωστή θέση. Αφετέρου, ο ρομποτικός βραχίονας του συστήματος αυξάνει την ακρίβεια της επέμβασης, τοποθετεί στην κατάλληλη θέση την πριονωτή λεπίδα για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, προφυλάσσοντας τον χειρουργό ώστε να μη βγει εκτός των προκαθορισμένων ορίων. Με αυτόν τον τρόπο μένουν ανέπαφοι οι γύρω ιστοί και μειώνεται το χειρουργικό τραύμα.

Για ποιους ενδείκνυται η ρομποτική επέμβαση

Τσούκας
Δρ. Φώτης Χ. Τσούκας
Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Ορθοπαιδικού Τμήματος,
Ευρωκλινική Αθηνών

Εάν πρέπει να κάνετε αρθροπλαστική γόνατος, πιθανώς θα αναρωτιέστε αν η ρομποτικώς υποβοηθούμενη επέμβαση με το σύστημα ROSA είναι κατάλληλη για εσάς ή αν ενδείκνυται για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Kάθε ασθενής, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για κλασική ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και το μέγεθος της βλάβης του και όχι το βάρος ή τα χρόνια του. Η ρομποτική επέμβαση ενδείκνυται και για ομάδες ασθενών, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ενδεχόμενη μυϊκή αδυναμία και παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για όσους έχουν υποβληθεί ήδη σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στις ίδιες αρθρώσεις, διότι δεν θα μπορεί να γίνει σωστά η χαρτογράφησή τους. Όλα αυτά συνεκτιμώνται από τον χειρουργό όταν συζητά με τον ασθενή του για τη μέθοδο της αρθροπλαστικής γόνατος που θα του συστήσει.

Τα τέσσερα οφέλη της ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής

H ρομποτική μέθοδος υπερτερεί σε σχέση με την κλασική; Όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν την αξία της ρομποτικής χειρουργικής έναντι της κλασικής τεχνικής. Η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς είναι κατά κανόνα μικρότερη. Ανάλογα με το περιστατικό και τις ιδιαιτερότητές του, μπορεί να νοσηλευτεί έως και μία ημέρα, έναντι τεσσάρων-πέντε που συνήθως απαιτούνται με την κλασική τεχνική.


Η συντομότερη νοσηλεία με τη χρήση του συστήματος ROSA οφείλεται στο ότι γίνονται μικρότερες τομές και υπάρχει λιγότερος τραυματισμός των μαλακών ιστών (συνδέσμων, μυών). Έτσι, ο ασθενής πονάει λιγότερο και κινητοποιείται πιο γρήγορα. Η γρήγορη κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική, επειδή, παίρνοντας εξιτήριο ο ασθενής, μπορεί να είναι αυτοεξυπηρετούμενος στο σπίτι του.


Με τη ρομποτική τεχνική επιταχύνεται επίσης η ανάρρωσή του, διότι μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να μειώνονται ολοένα περισσότερο ο πόνος και το οίδημα και να βελτιώνεται η κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης.


Όλοι οι παραπάνω λόγοι συμβάλλουν στο να ανακτήσει ο ασθενής ταχύτερα τη φυσιολογική ζωή.
 

Μεγάλο ατού η μικρότερη φθορά του εμφυτεύματος στο γόνατο

Για τον ίδιο τον ασθενή η επιτάχυνση της ανάρρωσης είναι το μεγαλύτερο όφελος. Μακροπρόθεσμα, όμως, η εξατομίκευση που προσφέρει η ρομποτική τεχνική ROSA έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, τη μικρότερη φθορά του εμφυτεύματος, άρα και τη μακροχρόνια επιβίωσή του. Μας βοηθά να λαμβάνουμε υπόψη την ανατομία του γόνατος, τη δομή των γύρω μαλακών ιστών και να προσαρμόζουμε κατάλληλα τα διεγχειρητικά μας βήματα. Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετούμε το τεχνητό γόνατο σε πιο σωστή, ανατομική θέση, ώστε ο ασθενης να βιώνει την αίσθηση ενός φυσικού γόνατος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μειωμένες φθορές στη διάρκεια του χρόνου.


Εντούτοις, για να μπορέσει η ρομποτική χειρουργική να αναδείξει τα προτερήματά της, πρέπει ο ασθενής, από τη μεριά του, να ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο αποθεραπείας όσον αφορά την αποφόρτιση του σκέλους για ένα χρονικό διάστημα με περιπατητήρα τύπου πι. Το γεγονός ότι η ρομποτική επέμβαση γίνεται με μικρότερες τομές και λιγότερο τραυματισμό των ιστών δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εντατική φυσικοθεραπεία, κινητοποίηση και μυϊκή ενδυνάμωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοπαιδικού χειρουργού.

Υγεία & Σώμα
0

Breaking news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ