Η ολική αρθροπλαστική γόνατος στη νέα ρομποτική εποχή

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος στη νέα ρομποτική εποχή Facebook Twitter
0

Η «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ» μέσα από ταινίες που όλοι αγαπήσαμε, όπως το Robocop, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπους-ρομπότ να πραγματοποιούν το αδιανόητο είναι εδώ, καθώς πλέον η ζωή μιμείται την τέχνη και η ιατρική υλοποιεί αυτά που κάποτε θεωρούσαμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι ένα ρομπότ θα εκτελούσε χειρουργική επέμβαση; Κι όμως, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο στις χειρουργικές αίθουσες και η χρήση τους σε ορισμένες επεμβάσεις, όπως αυτή της αρθροπλαστικής γόνατος, αυξάνεται συνεχώς.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Με τη βοήθειά τους ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει την επέμβαση με διαφορετικό τρόπο, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι με την κλασική τεχνική, βελτιώνοντας, έτσι, σημαντικά τα αποτελέσματά της.


«Οι ολικές αρθροπλαστικές παραδοσιακά γίνονται με μια μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο της άρθρωσης, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά της» εξηγεί ο δρ. Φώτης Χ. Τσούκας, ορθοπαιδικός, διευθυντής Ορθοπαιδικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών (www.robo-orthopedics.gr).


Το νέο ρομποτικό σύστημα που εφαρμόζεται στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι το σύστημα ROSA και η χρήση του είναι διπλή. Αφενός συμβάλλει στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Με τη ρομποτική τεχνική επιταχύνεται επίσης η ανάρρωσή του, διότι μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να μειώνονται ολοένα περισσότερο ο πόνος και το οίδημα και να βελτιώνεται η κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης.

Το ROSA διαθέτει λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης, επιτρέποντας τη χαρτογράφηση της άρθρωσης. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός προγραμματίζει την αρθροπλαστική, βασισμένος στην ακριβή ανατομία της, ενώ η λεπτομερής χαρτογράφηση εξασφαλίζει ότι θα επιλεγεί το σωστό εμφύτευμα και ότι θα τοποθετηθεί στη σωστή θέση. Αφετέρου, ο ρομποτικός βραχίονας του συστήματος αυξάνει την ακρίβεια της επέμβασης, τοποθετεί στην κατάλληλη θέση την πριονωτή λεπίδα για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, προφυλάσσοντας τον χειρουργό ώστε να μη βγει εκτός των προκαθορισμένων ορίων. Με αυτόν τον τρόπο μένουν ανέπαφοι οι γύρω ιστοί και μειώνεται το χειρουργικό τραύμα.

Για ποιους ενδείκνυται η ρομποτική επέμβαση

Τσούκας
Δρ. Φώτης Χ. Τσούκας
Ορθοπαιδικός, Διευθυντής Ορθοπαιδικού Τμήματος,
Ευρωκλινική Αθηνών

Εάν πρέπει να κάνετε αρθροπλαστική γόνατος, πιθανώς θα αναρωτιέστε αν η ρομποτικώς υποβοηθούμενη επέμβαση με το σύστημα ROSA είναι κατάλληλη για εσάς ή αν ενδείκνυται για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Kάθε ασθενής, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για κλασική ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και το μέγεθος της βλάβης του και όχι το βάρος ή τα χρόνια του. Η ρομποτική επέμβαση ενδείκνυται και για ομάδες ασθενών, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ενδεχόμενη μυϊκή αδυναμία και παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για όσους έχουν υποβληθεί ήδη σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στις ίδιες αρθρώσεις, διότι δεν θα μπορεί να γίνει σωστά η χαρτογράφησή τους. Όλα αυτά συνεκτιμώνται από τον χειρουργό όταν συζητά με τον ασθενή του για τη μέθοδο της αρθροπλαστικής γόνατος που θα του συστήσει.

Τα τέσσερα οφέλη της ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής

H ρομποτική μέθοδος υπερτερεί σε σχέση με την κλασική; Όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν την αξία της ρομποτικής χειρουργικής έναντι της κλασικής τεχνικής. Η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς είναι κατά κανόνα μικρότερη. Ανάλογα με το περιστατικό και τις ιδιαιτερότητές του, μπορεί να νοσηλευτεί έως και μία ημέρα, έναντι τεσσάρων-πέντε που συνήθως απαιτούνται με την κλασική τεχνική.


Η συντομότερη νοσηλεία με τη χρήση του συστήματος ROSA οφείλεται στο ότι γίνονται μικρότερες τομές και υπάρχει λιγότερος τραυματισμός των μαλακών ιστών (συνδέσμων, μυών). Έτσι, ο ασθενής πονάει λιγότερο και κινητοποιείται πιο γρήγορα. Η γρήγορη κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική, επειδή, παίρνοντας εξιτήριο ο ασθενής, μπορεί να είναι αυτοεξυπηρετούμενος στο σπίτι του.


Με τη ρομποτική τεχνική επιταχύνεται επίσης η ανάρρωσή του, διότι μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να μειώνονται ολοένα περισσότερο ο πόνος και το οίδημα και να βελτιώνεται η κινητικότητα της χειρουργημένης άρθρωσης.


Όλοι οι παραπάνω λόγοι συμβάλλουν στο να ανακτήσει ο ασθενής ταχύτερα τη φυσιολογική ζωή.
 

Μεγάλο ατού η μικρότερη φθορά του εμφυτεύματος στο γόνατο

Για τον ίδιο τον ασθενή η επιτάχυνση της ανάρρωσης είναι το μεγαλύτερο όφελος. Μακροπρόθεσμα, όμως, η εξατομίκευση που προσφέρει η ρομποτική τεχνική ROSA έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, τη μικρότερη φθορά του εμφυτεύματος, άρα και τη μακροχρόνια επιβίωσή του. Μας βοηθά να λαμβάνουμε υπόψη την ανατομία του γόνατος, τη δομή των γύρω μαλακών ιστών και να προσαρμόζουμε κατάλληλα τα διεγχειρητικά μας βήματα. Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετούμε το τεχνητό γόνατο σε πιο σωστή, ανατομική θέση, ώστε ο ασθενης να βιώνει την αίσθηση ενός φυσικού γόνατος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μειωμένες φθορές στη διάρκεια του χρόνου.


Εντούτοις, για να μπορέσει η ρομποτική χειρουργική να αναδείξει τα προτερήματά της, πρέπει ο ασθενής, από τη μεριά του, να ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο αποθεραπείας όσον αφορά την αποφόρτιση του σκέλους για ένα χρονικό διάστημα με περιπατητήρα τύπου πι. Το γεγονός ότι η ρομποτική επέμβαση γίνεται με μικρότερες τομές και λιγότερο τραυματισμό των ιστών δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εντατική φυσικοθεραπεία, κινητοποίηση και μυϊκή ενδυνάμωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοπαιδικού χειρουργού.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ