H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς Facebook Twitter
Οι γονείς θα συμβουλευτούν τον προσωπικό τους παιδίατρο και εκείνος θα προγραμματίσει, ανάλογα με τα κενά, τη σειρά για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών χωρίς άλλη καθυστέρηση.
0



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και η προστασία της υγείας τους την εποχή της πανδημίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για κάθε γονέα. Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη η Θεοδώτα Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων, μέλος της dream team των γιατρών του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου, δίνει πολύτιμες συμβουλές για κάθε οικογένεια και καθησυχάζει τους φόβους που εύλογα προκλήθηκαν αυτήν τη δύσκολη εποχή λόγω του κορωνοϊού.

— Επειδή δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τον κορωνοϊό, τι πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, για να είναι θωρακισμένα ενάντια στα άλλα λοιμώδη νοσήματα;

Συστήνουμε στους γονείς να φροντίσουν για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των παιδιών τους, όπως και των ενηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κυρίως (π.χ. εμβόλιο πνευμονιοκόκκου). Απόρροια της πανδημίας είναι η ανάδειξη της αξίας των εμβολιασμών και της σημασίας της πρωτογενούς πρόληψης. Όσο η κοινή γνώμη διαπιστώνει τι προκαλεί η έλλειψη ενός και μόνο εμβολίου (SARS-CoV-2) τόσο θα αποδυναμώνονται οι φωνές όσων εξακολουθούν να αμφισβητούν την αξία των εμβολίων. Η τρέχουσα συγκυρία είναι η καταλληλότερη για θαρραλέες πολιτικές στον τομέα της πρόληψης.

Όλοι οι ειδικοί που εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα λένε ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Μόνο το 1% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.


— Αυτή την εποχή ανοίγουν οι κατασκηνώσεις. Τι πρέπει να κάνουμε προτού φύγει το παιδί για την κατασκήνωση;

Οι γονείς θα συμβουλευτούν τον προσωπικό τους παιδίατρο και εκείνος θα προγραμματίσει, ανάλογα με τα κενά, τη σειρά για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών χωρίς άλλη καθυστέρηση, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.


— Παρότι τα περιστατικά παιδιών που νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό είναι λίγα διεθνώς, πολλοί γονείς έχουν φοβηθεί. Πόσο δικαιολογημένοι είναι αυτοί οι φόβοι και τι πρέπει να ξέρουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι αλλά και εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο;

Το κλείσιμο των σχολείων χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέτρο που είχε επαναληφθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση επιδημιών (π.χ. της γρίπης), άρα βασίστηκε σε μελέτες μετάδοσης των λοιμώξεων που έδειχναν πως, όταν τα παιδιά νοσούν, συμβάλλουν σημαντικά στη μετάδοση. Όμως, ο SARS-CοV-2 προσβάλλει κατά κύριο λόγο ενήλικες και μάλιστα άτομα τρίτης ηλικίας και μόνο το 1% είναι παιδιά κάτω των 10 χρόνων (στην Ταϊβάν η εξάπλωση του Covid-19 ελαχιστοποιήθηκε χωρίς να κλείσουν τα σχολεία, περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου).

Ο ρόλος των παιδιών δεν είναι σαφής, αλλά φαίνεται περιορισμένος σε σύγκριση με των ενηλίκων. Το κλείσιμο των σχολείων δεν θα απέτρεπε πάνω από ένα ποσοστό 2%-4% των θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως (σύμφωνα με τη μελέτη των Ferguson et al. 2020, Imperial College, Λονδίνο). Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πρόσφατες μελέτες με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίον ο Covid-19 επηρεάζει τις νεότερες ηλικίες υποδεικνύουν πως ένας από τους λόγους που τα παιδιά νοσούν σε μικρότερο βαθμό και σίγουρα πιο ήπια είναι ότι έχουν λιγότερους υποδοχείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACE-2) στους πνεύμονες. Αυτό περιορίζει την πιθανότητα ο ιός να εισέλθει στα κύτταρα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες, όπως επισημαίνει και ο Θεοκλής Ζαούτης (παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, επιστημονικός διευθυντής CLEO-Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας). Είναι επίσης πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τον ιό.

Επιβάλλεται η εκπαίδευση των παιδιών στα μέτρα προφύλαξης και τους κανόνες υγιεινής με στόχο να δημιουργηθεί ρουτίνα που θα την ακολουθούν (πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών, κοινωνική απόσταση, αποφυγή αγγίγματος προσώπου) και δεν χρειάζεται μάσκα, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη (δυσκολία στην αναπνοή σε τρέξιμο, παιχνίδι). Η σχολική ρουτίνα είναι σημαντικός μηχανισμός για τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας των παιδιών.

— Τι συμβουλεύετε τους γονείς που φοβούνται αυτά τα σπάνια περιστατικά υπερφλεγμονώδους αντίδρασης των παιδιών, που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki και προβλήθηκαν πολύ στα διεθνή media και δημιούργησαν ανησυχία;

Η νόσος Kawasaki (KD) είναι μια αγγειίτιδα της παιδικής ηλικίας με βασική επιπλοκή τη δημιουργία ανευρυσμάτων των στεφανιαίων αγγείων. Περιγράφηκε το 1967 από τον Tomisaku Kawasaki, που πέθανε στις 5-6-2020. Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, ωστόσο η πεποίθηση που επικρατεί σήμερα είναι ότι πρόκειται για μια απρόσμενη ανοσολογική απάντηση ασθενών με γενετική προδιάθεση σε κάποιο εξωτερικό (πιθανό λοιμώδες) αίτιο.

Ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, που παράγουν τοξίνη, το μυκόπλασμα και πολλοί ιοί, μεταξύ αυτών στελέχη ανθρώπινων κορωνοϊών (NL63, 229E), έχουν ενοχοποιηθεί. Έχει αναγνωριστεί ως η συχνότερη αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στις αναπτυγμένες χώρες και έχει ιδιάζουσα βαρύτητα για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από τους λοιμογόνους παράγοντες, η ρύπανση, οι τοπικές καιρικές συνθήκες, τα ατμοσφαιρικά βιολογικά σωματίδια και η πρώιμη παιδική ηλικία εμπλέκονται πιθανόν στην αιτιολογία της νόσου Kawasaki, η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονο, υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια, κόκκινα χείλη-γλώσσα, εξάνθημα, διόγκωση λεμφαδένων, διόγκωση και ερυθρότητα χεριών-ποδιών και αφορά κυρίως (85%) παιδιά κάτω των 5 ετών.


Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο - Σύνδρομο Τοξικού Σοκ στα παιδιά (PIMS-ΤS), που συνδυάζεται με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και τον SARS-CοV-2, έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο για τη σοβαρότητα και την ηλικιακή κατανομή (μεγαλύτερα παιδιά) όσο και για την επικάλυψη κλινικών χαρακτηριστικών με τη νόσο Kawasaki. Όπως φαίνεται, οι διαφορές μεταξύ του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (PIMS-ΤS) και της νόσου Kawasaki είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τις ομοιότητες.

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή μιας σημαντικής εστιασμένης ανακάλυψης, η οποία πιθανότατα θα έχει σχέση με ένα πλήθος φλεγμονωδών καταστάσεων. Όλοι οι ειδικοί που εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα λένε ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Μόνο το 1% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.

Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, που μοιάζει με Kawasaki, και το σύνδρομο τοξικού σoκ είναι πολύ σπάνιες επιπλοκές. Μόνο 170 περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με χιλιάδες παιδιατρικά κρούσματα Covid-19 εκεί και πολλά μέρη της χώρας δεν έχουν τέτοια περιστατικά. Φαίνεται να υπάρχουν 250 περιπτώσεις στην Ευρώπη συνολικά σε πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων (όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Robert Tuiloh, καρδιολόγου στο Bristol Royal Hospital for Children στο Euronews). Ως εκ τούτου, οι γονείς ενημερώνονται ότι είναι ασυνήθιστο, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ