Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας

Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας Facebook Twitter
Το άριστο επιστημονικό προσωπικό με τον τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό έχει καταστήσει το ΙΑΣΩ Παίδων κορυφαίο παιδιατρικό νοσοκομείο της πατρίδας μας
0ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ
οι άνθρωποί του και ο εξοπλισμός του. Το άριστο επιστημονικό προσωπικό με τον τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό έχει καταστήσει το ΙΑΣΩ Παίδων κορυφαίο παιδιατρικό νοσοκομείο της πατρίδας μας και ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η δημοσιογράφος υγείας της LiFO συναντά σε μια πρώτη γνωριμία τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες του ΙΑΣΩ Παίδων και υποβάλλει από μία ερώτηση στον καθένα, χαρτογραφώντας τις νέες δυνατότητες του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ελλάδας.

— Πόσο καλά εξοπλισμένη είναι η πατρίδα μας για την αντιμετώπιση των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες;

Απαντά ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, παιδοκαρδιοχειρουργός, διευθυντής της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής-Κέντρου Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΙΑΣΩ Παίδων:

«Στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 8-10 παιδιά στα 1.000 με συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι πιο συνήθεις συγγενείς καρδιοπάθειες και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες είναι η μεσοκολπική, η μεσοκοιλιακή επικοινωνία και η στένωση ισθμού αορτής. Ο βαθμός δυσκολίας εκτινάσσεται όταν πρόκειται για καρδιοχειρουργικά νεογνικά περιστατικά, όπου τον βασικότερο παράγοντα για την επιτυχή έκβαση αποτελεί η χειρουργική δεινότητα του γιατρού, ενώ θα ήταν σημαντική παράλειψη να μη γίνει λόγος για τη συμβολή, στην τελική αποθεραπεία των μικρών ασθενών, των υποστηρικτικών ειδικοτήτων όπως οι εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και παιδοκαρδιολόγοι, οι οποίοι έχουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση για την προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα τους.

Στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από τις αλλεπάλληλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών περιστατικών συγγενών καρδιοπαθειών. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο στο ιατρικό και στο νοσοκομειακό προσωπικό όσο και στις κατάλληλες υποδομές για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών, χωρίς μακροσκελείς λίστες αναμονής.

Τα τελευταία χρόνια έχει παραπεμφθεί στη χειρουργική μας φροντίδα ένας σημαντικός αριθμός ασθενών σε διευρυμένο ηλικιακό φάσμα, από νεογνά και νήπια έως ενήλικες με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες που αντιμετωπίστηκαν– χαίρομαι να πω– άμεσα και είχαν επιτυχή έκβαση. Στην προσπάθεια για την ανεύρεση των οικονομικών πόρων, ειδικά όταν πρόκειται για ανασφάλιστους μικρούς ασθενείς ή για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες σε δυσχερή θέση, εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή η προσωπική πρωτοβουλία του ιδιώτη».

Στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από τις αλλεπάλληλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών περιστατικών συγγενών καρδιοπαθειών.


— Τι περιστατικά αντιμετωπίζει ένα Αιμοδυναμικό Κέντρο σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο;

Απαντά ο καθηγητής Βασίλειος Δ. Θανόπουλος, M.D., PhD, FACC, τ. αναπληρωτής καθηγητής, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών, συνεργάτης διευθυντής στο Royal Brompton Hospital, London, UK, επιστημονικός σύμβουλος του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων:

«Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΙΑΣΩ Παίδων γίνονται όλες οι επεμβάσεις μη χειρουργικής θεραπείας (θεραπευτικός καθετηριασμός) των παιδιών που έχουν γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια και χρειάζονται επεμβατική αντιμετώπιση. Είναι τελείως διαφορετικές από τις επεμβάσεις "μπαλονάκι" που γίνονται στους ενήλικες με έμφραγμα και συνήθως πιο δύσκολες από τεχνική άποψη.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στα παιδιά περιλαμβάνουν διανοίξεις καρδιακών βαλβίδων με μπαλόνι, σύγκλειση ανώμαλων καρδιακών επικοινωνιών (τρύπα στην καρδιά) με μικροσυσκευές και εμφύτευση ειδικής κατασκευής βαλβίδων, προσαρμοσμένων σε στεντ, για την αντικατάσταση παθολογικών πνευμονικών βαλβίδων. Όλες αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν και σε ενήλικους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα».

— Πώς επηρεάζει την καρδιά η παιδική παχυσαρκία, στην οποία είμαστε δυστυχώς πρωταθλητές Ευρώπης;

Απαντά ο δρ. Γεώργιος Τσαούσης, παιδοκαρδιολόγος, διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων:

«Τα παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται συνήθως σε παχύσαρκους ενήλικες και υπόκεινται σε όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η παχυσαρκία. Το χειρότερο είναι ότι παχύσαρκοι γονείς αναθρέφουν παχύσαρκα παιδιά. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε κληρονομική προδιάθεση. Οφείλεται, κυρίως, σε κακές διατροφικές συνήθειες που περνούν από γενιά σε γενιά στην οικογένεια.

Η παχυσαρκία έχει ενοχοποιηθεί για αυξημένη νοσηρότητα σε διάφορες μορφές καρκίνου, σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και σε ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη. Όμως το όργανο που επιβαρύνεται περισσότερο για να αντεπεξέλθει στο αυξημένο σωματικό βάρος είναι η καρδιά και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στα παχύσαρκα παιδιά η καρδιά καλείται να εκτελέσει πολύ αυξημένο έργο, ιδιαίτερα κατά τη σωματική άσκηση, και για τον λόγο αυτό τα παιδιά αυτά έχουν πολύ κακές αθλητικές επιδόσεις. Η απογοήτευση που ακολουθεί τα οδηγεί σε καθιστική ζωή, αυξημένη πρόσληψη τροφής, επιδείνωση της παχυσαρκίας και, τελικά, σε έναν φαύλο κύκλο που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει.

Μεγαλώνοντας, γίνονται ενήλικες με επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αγγειοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρόληψη, που συνίσταται στη σωστή διατροφή και στην εξοικείωση με τη σωματική άσκηση από μικρή ηλικία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Σήμερα, η παιδική παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο νόσημα που, εκτός από την ιατρική φροντίδα (καρδιολόγοι, ενδοκρινολόγοι, διαιτολόγοι), απαιτεί και την ολοκληρωτική ανατροπή των συνηθειών διαβίωσης του πάσχοντος παιδιού. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια της οικογένειας».

— Ποιες είναι οι αιτίες της έξαρσης των αυτοάνοσων νοσημάτων που πλέον παρατηρούνται συχνά και σε παιδιά;

Απαντά η Μαρία Κανάριου, παιδίατρος-ανοσολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Ανοσολογίας ΙΑΣΩ Παίδων:

«Στις μέρες μας όλα τα νοσήματα, στα οποία συμμετέχουν ανοσοπαθογενετικοί μηχανισμοί, παρουσιάζουν αύξηση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αυτοάνοσα, τα αλλεργικά, οι λεμφοϋπερπλασίες και οι κακοήθειες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια γι' αυτή την έξαρση. Με την πρόοδο του επιπέδου ζωής και τους εμβολιασμούς οι λοιμώξεις έχουν μειωθεί και θεραπεύονται αποτελεσματικότερα. Επιπλέον, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, λοιμογόνοι ή μη, πυροδοτούν μηχανισμούς που εκτρέπουν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού σε λάθος αποτέλεσμα, σε υπεραντίδραση.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολυσύνθετο-πολύπλοκο ψηφιδωτό από σύνολο ειδικών και μη ειδικών κυττάρων και ουσιών. Μέσω εξειδικευμένης εκπαίδευσης και μηχανισμών αλληλοεπικοινωνούν, αναγνωρίζουν και διακρίνουν τα δικά του στοιχεία, τα οποία ανέχονται, ενώ αντιδρούν έναντι των βλαβερών ξένων εισβολέων από τους οποίους μας προστατεύουν. Παράλληλα, διατηρείται εξαιρετική ισορροπία με ακίνδυνους παράγοντες.

Είναι αναμενόμενο τα νήπια και τα μικρά παιδιά να εμφανίζουν συχνά λοιμώξεις, αφού για πρώτη φορά συναντούν τους λοιμογόνους παραγόντες. Το παιδί με κάποιο λάθος στο ανοσιακό του σύστημα θα παρουσιάσει περισσότερες και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λοιμώξεις (www.paed-anosia.gr). Δεν γίνεται να αναπτύξουμε όλες τις παραμέτρους, αλλά αξίζει να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα http://www.worldpiweek.org και μάλιστα αυτές τις εβδομάδες που είναι αφιερωμένες στις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, τα εγγενή λάθη της ανοσίας. Στα αυτοάνοσα νοσήματα στις μικρές ηλικίες πρέπει να σκεπτόμαστε και να ελέγχουμε το ανοσοποιητικό σύστημα».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ