Αιμορροΐδες: 6 tips για αντιμετώπιση και άμεση ανακούφιση από τον πόνο

0

Πολύς κόσμος υποφέρει από αιμορροΐδες, λίγοι, όμως, παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Παρά τον σύγχρονο τρόπο ζωής που ευθύνεται γι' αυτή την επώδυνη διαταραχή, η οποία διαρκεί μέρες, τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν (αιμορραγία, δυσοσμία, πρόβλημα στην κίνηση) καθιστούν ταμπού το όλο θέμα και προβληματική την παροχή συμβουλών σ' αυτόν που υποφέρει. 

Τι είναι, όμως, οι αιμορροΐδες; Πρόκειται για τις φλέβες που βρίσκονται ανάμεσα στον πρωκτό και το ορθό έντερο, οι οποίες πρήζονται, με διάφορους παράγοντες να συμβάλλουν στη διόγκωσή τους, μεταξύ αυτών το οικογενειακό ιστορικό, μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, η έντονη εργασία, το σωματικό βάρος, οι διατροφικές αλλεργίες, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η εγκυμοσύνη και η πολύωρη ορθοστασία.

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι πρώτες δημιουργούνται στο εσωτερικό του ορθού και οι εξωτερικές βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Μερικές βασικές ενδείξεις για αιμορροΐδες είναι μικρά εξογκώματα με αίμα γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία κατά την αφόδευση (αίμα στα κόπρανα) και κνησμός κοντά στην περιοχή του πρωκτού.

Αν και οι γιατροί επισημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την επιμονή και τη συχνότητα των παραπάνω συμπτωμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, για τους περισσότερους ανθρώπους πρόκειται για ένα παροδικό πρόβλημα, που, όμως, αγκυλώνει την καθημερινότητά τους και τους αναγκάζει να απέχουν από τις καθημερινές τους ασχολίες και δραστηριότητες.

Για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν χρήζουν ιατρικής επέμβασης, υπάρχουν τρεις συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και άλλες τρεις συμβουλές που ανακουφίζουν από τον πόνο.

1. Μην μένετε καθισμένοι στην τουαλέτα για περισσότερα από 5-8' λεπτά. Αν δεν είναι η ώρα που πρέπει να πάτε στην τουαλέτα μην πιέζετε το έντερό σας και μην προσπαθείτε να επιτύχετε κένωση με το να σφίγγεστε, γιατί διογκώνονται οι φλέβες με τις γνωστές συνέπειες. 

2. Προσπαθήστε να περπατάτε για περίπου 20 λεπτά κάθε μέρα, ειδικά αν κάνετε καθιστική εργασία. Το έντερο πρέπει να κινείται και η καλή φυσική κατάσταση εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του. 

3. Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά φρούτα, φυτικές ίνες, τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, ελαιόλαδο και νερό. Οι στεγνές τροφές και το ακατάστατο ωράριο στο φαγητό προκαλεί δυσκοιλιότητα. 

Και πώς ανακουφίζεται ο πόνος, όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα; 

1. Οι καλές πλύσεις με χλιαρό νερό βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και της δυσοσμίας που πολύ συχνά προκύπτει. 

2. Χαμομήλι και μαλακτικά αφεψήματα επίσης συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου, ενώ συνιστώνται και ήπια αναλγητικά για να μην αισθάνεστε καταδικασμένοι σε ακινησία όλη μέρα. 

3. Υπάρχουν αλοιφές, τόσο συνταγογράφουμενες, όσο και παρασκευασμένες από φυτικά προϊόντα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των αιμορροϊδων.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ