4 παρεξηγήσεις που αφορούν στα τεστ νοημοσύνης

4 παρεξηγήσεις που αφορούν στα τεστ νοημοσύνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
0

Πολύς λόγος γίνεται χρόνια τώρα, τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την εγκυρότητα των τεστ νοημοσύνης. Μπορούν στ' αλήθεια να "καταγράψουν" τον δείκτη ευφυίας της ανθρώπινης ύπαρξης; Μπορούν να μετρήσουν και να αποτυπώσουν την εξυπνάδα, τα γυρίσματα του μυαλού, όλα εκείνα που ξεχωρίζουν τους ιδιοφυείς, από τους απλώς λογικούς και συμβατικά έξυπνους; Κι αν αποδεχθούμε ότι η τελευταία ερώτηση μπορεί να δημιουργήσει συμπλέγματα κατωτερότητας σε όλους μας, ποιά είναι εκείνη η αρχή που το πιστοποιητικό που χορηγεί σε κάποιον για τον δείκτη νοημοσύνης του ισχύει και έχει κάποιο αντίκρισμα; 

Σύμφωνα με άρθρο του Medical Daily όλα αυτά δεν έχουν τίποτα να πουν για την ανθρώπινη εξυπνάδα. Απολύτως τίποτα. Απλώς ενισχύουν το πλέγμα μιας τεράστιας παρεξήγησης που κάνει πολλούς να νιώθουν μειονεκτικά, ειδικά αν χρειάστηκε να περάσουν ένα τέτοιο τεστ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά στην περίπτωση αποτυχίας. 

Επίσης, στο ίδιο άρθρο καταρρίπτονται 4 μεγάλοι μύθοι για πράγματα που νομίζαμε ότι ξεχωρίζουν τους "Αϊνστάιν" από τους λοιπούς κοινούς θνητούς, αλλά προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων - και προς ικανοποίηση όσων ένιωθαν μειονεκτικά με όλο αυτό το γλέντι περί ιδιοφυίας - τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Παρεξήγηση 1η: Τα παιχνίδια στρατηγικής μας κάνουν εξυπνότερους

Και γενικώς τα παιχνίδια που απαιτούν έντονη πνευματική δραστηριότητα. Μύθος, λένε οι επιστήμονες. Ναι, βοηθούν τη μνήμη, ναι, μας κάνουν να ελισσόμαστε πιο εύκολα σε μία αναμέτρηση, αλλά όχι, εξυπνότερους δεν μας κάνουν. Σύμφωνα με δύο ξεχωριστές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του ίδιου έτους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, αποδείχθηκε ότι παιχνίδια στρατηγικής, αλλά και εξάσκησης μνήμης, κάνουν ένα πράγμα: αναπλαισιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουμε και μας κρατούν σε εγρήγορση μέσω της εξάσκησης. Δεν δίνουν πόντους στην ευφυία μας. Απλώς, κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ακριβώς, για τον ίδιο λόγο, αυτά τα παιχνίδια προτείνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. 

Παρεξήγηση 2η: Οι ευφυείς είναι πιο ανθεκτικοί στις ψυχικές διαταραχές 

Αυτό κι αν είναι μύθος. Όποιος έχει δει την βιογραφική ταινία "A Beautiful Mind", έναν κινηματογραφικό ύμνο στο υπέρτατο "μυαλό" των μαθηματικών, βραβευμένο με Νόμπελ, Τζον Νας θα αναθεωρήσει. Υπάρχει ένας μύθος που θέλει τους έξυπνους ανθρώπους να βάζουν εύκολα κάτω τις ψυχικές διαταραχές, αλλά ας μην μπερδευόμαστε με το ότι ο Νας κατάφερε να νικήσει τη σχιζοφρένεια με εξισώσεις. Υπάρχουν άλλωστε οι περιπτώσεις πολλών ακόμη ευφυών διασημοτήτων που για χρόνια υπέφεραν από κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη και άλλες νόσους, και φυσικά όλο αυτό δεν είχε να κάνει με τον δείκτη νοημοσύνης τους.  Μελέτες πάνω στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση της συνδεσιμότητας ασβεστίου - πρωτεϊνών - γνωστό με το όνομα νευρωνικός αισθητήρας ασβεστίου (NCS -1), απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι επίσης υπεύθυνο για τη συναπτική πλαστικότητα, που ευθύνεται για την ισχύ των νευρολογικών συνδέσεων. Οι ίδιες μελέτες απέδειξαν ότι το NCS-1 σχετίζεται και με τη σχιζοφρένεια και με τη διπολική διαταραχή, οπότε καμία σχέση με τον δείκτη νοημοσύνης όλα τα υπόλοιπα.

 

Παρεξήγηση 3η: Όσοι κοιμούνται αργά και ξυπνούν πολύ αργά, είναι πολύ έξυπνοι

Έτσι επέμεναν για χρόνια έρευνες, που έδιναν το "σύνδρομο της κουκουβάγιας", ως μία από τις κορυφαίες ενδείξεις της υψηλής ευφυίας κάποιου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η μία μελέτη μετά την άλλη επιχειρούν να καταρρίψουν τον μύθο. Όσοι κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και υψηλές πιθανότητες για διάφορες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, τα ποσοστά σπουδαστών που εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στα τεστ μετά από ξενύχτι, εξακολουθούν να είναι υψηλά, οπότε όλο αυτό μάλλον με την εγρήγορση του ανθρώπινου νου έχει να κάνει και λιγότερο με την εξυπνάδα. 

 

Παρεξήγηση 4: Τα τεστ νοημοσύνης είναι αξιόπιστα

Όχι και τόσο. Όταν έχεις να χαρτογραφήσεις μία τόσο αχανή "περιοχή" όσο η ανθρώπινη ευφυία, τα πράγματα μάλλον δεν εξηγούνται, ούτε μετρώνται τόσο εύκολα. Όπως από το 2012 υποστηρίζει ανοιχτά ο ψυχολόγος W. Joel Schneider τα τεστ νοημοσύνης έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, μόνο όταν ξέρουμε τι ακριβώς τεστάρεται: η ικανότητα μας στον προφορικό λόγο, η μνήμη μας, η ικανότητα να ανασυνθέτουμε πληροφορίες; Τι απ' όλα; "Μπορεί κάποιος να διαπρέψει σε έναν τομέα και να τα κάνει θάλασσα σ' έναν άλλο", εξηγεί ο ψυχολόγος και συνεχίζει: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς τεστάρουμε κάθε φορά". 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ