10 υγιεινοί υδατάνθρακες για να απολαύσεις τώρα που έχει κρύο

10 υγιεινοί υδατάνθρακες για να απολαύσεις τώρα που έχει κρύο Facebook Twitter
0

Αν πιστέψει κανείς όλες τις πληροφορίες που μας κατακλύζουν καθημερινά, δεν μπορεί παρά να πιστέψει πως οι υδατάνθρακες είναι οι 'δαίμονες' της διατροφής!

Ολόκληρες δίαιτες, με την υποστήριξη των celebrities, έχουν στηριχθεί στην εξάλειψή τους ενώ συχνά στοχοποιείται περισσότερο κι από τα γλυκά για τον κακό μεταβολισμό και την αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα όμως κανένας ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς τους πολύτιμους υδατάνθρακες και ιδίως οι γυναίκες των οποίων οι ορμόνες έχει αποδειχθεί πως διαταράσσονται σημαντικά από μια low carb ή κετογενική δίαιτα. Παρ'όλο που η 'keto' όπως ονομάζεται αποτελεί τάση αυτή την εποχή, μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν την εφαρμόσεις για μεγάλο διάστημα. 

Αν, λοιπόν, τα όνειρά σου είναι γεμάτα με... μακαρόνια και αν αποφεύγεις τους υδατάνθρακες με κάθε τρόπο ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Βάλε στη διατροφή τους πολύ υγιεινούς, πολύπλοκους υδατάνθρακες για να ενισχύσεις σημαντικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα, την υγεία του θυρεοειδούς αλλά και το νευρικό σου σύστημα (αποτρέποντας την ξαφνική έκκριση κορτιζόλης) ενώ παράλληλα περιέχουν ίνες που τρέφουν τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος, διατηρούν την υγεία του μεταβολισμού και βοηθούν στην απαραίτητη για τον οργανισμό αποτοξίνωση των οιστρογόνων.

Ανακάλυψε παρακάτω τους 10 καλύτερους υδατάνθρακες και απόλαυσε χωρίς τύψεις το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο!

 

1

Αμάρανθος

Ο λιγότερο γνωστός αυτός σπόρος, μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί εύκολα ως δημητριακό. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά χωρίς όμως να περιέχει γλουτένη!

2

Κινόα

Την ξέρουμε (πλέον) και την αγαπάμε! Η κινόα έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με το ρύζι και το σιτάρι και είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

3

Κολοκύθα

Το αγαπημένο φθινοπωρινό λαχανικό περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα σάκχαρα. Επιπλέον, τα καροτενοειδή που περιέχει, μας παρέχουν αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντάς μας από ασθένειες και γήρανση του οργανισμού.

4

Γλυκοπατάτα

Όλες οι πατάτες με τη φλούδα τους εντάσσονται στις καλές πηγές υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Οι γλυκοπατάτες, όμως, έχουν έξτρα οφέλη χάρη στα καροτενοειδή που συναντάμε και στην κολοκύθα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, πρωτεΐνη και κάλιο.

5

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και πολλών βασικών μετάλλων και βιταμινών όπως μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Alexander (@gatherandfeast) στις

 

6

Κεχρί

Το μέχρι πρόσφατα γνωστό μονάχα ως 'τροφή πουλιών' αποδεικνύεται θησαυρός για την διατροφή μας! Είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6 ενώ περιέχει και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. 

7

Soba noodles

Τα παραδοσιακά ιαπωνικά νουντλς είναι φτιαγμένα από φαγόπυρο, έναν ακόμα πολύ θρεπτικό σπόρο που μπήκε τελευταία στη διατροφή μας. Από τη φύση του δεν περιέχει γλουτένη ενώ είναι τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

8

Γιαμ

Το λαχανικό αυτό που συχνά συγχέεται με τη γλυκοπατάτα είναι εξαιρετική πηγή υδατανθρακών, περιέχει άφθονη βιταμίνη Α αλλά και κάλιο ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σάκχαρα.

9

Φασόλια

Όποια ποικιλία τους κι αν προτιμάς, τα φασόλια είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Περιέχουν φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, για τη ρύθμιση της χοληστερίνης και για τη διατήρηση της σιλουέτας μας. 

10

Καστανό ρύζι

Το αναποφλοίωτο ρύζι, γνωστό και ως καστανό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και φυλλικό οξύ και άρα ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.

Με πληροφορίες από το thethirty.byrdie.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ