ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
0
Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης.

Τι σημαίνει Σούμα Κολοκύθι; Τι σχέση έχει η παριανή σούμα με το κολοκύθι; Βρίσκονται και οι δύο στην ονομασία ενός ολοκαίνουργιου μικρού εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο που δείχνει να έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι και το φαγητό που προσφέρει αποκαλύπτει όχι μονό καλή γνώση της ελληνικής κουζίνας αλλά και του άγραφου εκείνου γευστικού κώδικα που μπορεί να κάνει ένα φαγητό πραγματικά νόστιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Σούμα Κολοκύθι βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, κοντά στον σταθμό του μετρό. Το κτίριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί στέγαζε παλιότερα δραστηριότητες άλλης εποχής: στους πάνω ορόφους μια βιοτεχνία ρούχων και στο ισόγειο, όπου και ο χώρος του εστιατορίου, μια παλιά ταβέρνα που είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Παυλάκης με καταγωγή από την Πάρο, είχαν παιδικές μνήμες από την ταβέρνα της γειτονιάς, οι οποίες τους έβαλαν την ιδέα να στεγάσουν εκεί τα όνειρά τους. Το χέρι του διακοσμητή, φρέσκες ιδέες και πολλή δουλειά έδωσαν στον χώρο μια εικόνα που δεν ξεφεύγει από τις αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης. Στο πάτωμα παρέμεινε το παλιό μωσαϊκό και το σκηνικό συμπληρώνουν τραπέζια με λευκή πατίνα, ανάμεσά τους και ένα από παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία. Το όνομα του μαγαζιού θέλησε να συνδυάσει το παριανό τσίπουρο, δηλαδή τη σούμα, με το κολοκύθι, αγαπημένο υλικό εκείνων που εμπνεύστηκαν την ιδέα του μαγαζιού. Σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την κουζίνα και το σέρβις απαρτίζεται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια της Πάρου, όπως οι σεφ Νίκος Γκούμπλιας και Γιάννης Δανδόλος και στη σάλα ο Παρασκευάς Βιτάλης.

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Σαλάτα με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα

Το ζητούμενο, όμως, είναι το γευστικό αποτέλεσμα και εδώ το Σούμα Κολοκύθι κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις. Μικρός κι ευέλικτος κατάλογος, στηριγμένος στα φρέσκα υλικά, με πιάτα που διατηρούν τη ζωντάνια τους, καθώς ό,τι παραγγείλεις ετοιμάζεται την ίδια στιγμή – άλλωστε, η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να έχεις εικόνα της όλης διαδικασίας. Από τις σαλάτες, κορυφαία είναι εκείνη με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα (€7). Το κρίθινο παξιμάδι με ντοματίνια, κρίταμο ξινομυζήθρα Πάρου και κάππαρη (€6,80) διατηρεί τη μεγαλοφυΐα της παραδοσιακής της καταγωγής. Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος (€6), τα οποία δικαιώνουν την έμφαση που δίνει στο υλικό το όνομα του μαγαζιού. Το ψητό ταλαγάνι απογειώθηκε με μια εξαιρετική μαρμελάδα από ξηρά φρούτα και κουκουνάρι (€7,50), ενώ οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες ήταν τόσο καλές, όσο αναμένεις από ένα τέτοιο πιάτο. Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας (€9,80), ενώ η χοιρινή πανσέτα ήταν υποδειγματικά σιγομαγειρεμένη, μελωμένη και με τραγανή κρούστα (€9,50). Το ριζότο με ποικιλία άγριων μανιταριών και λάδι τρούφας έβγαζε εκείνο το εθιστικό γήινο άρωμα που σε σκλαβώνει (€10,50). Το Σούμα Κολοκύθι σού δίνει έναν συνδυασμό φαγητού - περιβάλλοντος - σέρβις που μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ως καθημερινή συνήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός του χώρος είναι εξαιρετικός και υπόσχεται πολλά για τα καλοκαιρινά βράδια.

☛ Σούμα Κολοκύθι, Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 201 9766565

Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος...
Ζουμερά μπιφτέκια, κανονικές τηγανιτές πατάτες και μνήμες από ταβέρνα γειτονιάς Facebook Twitter
Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT