Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Στο ψιλικατζίδικο-μαγειρείο στου Ψυρρή που σερβίρει σπιτικό φαγητό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Ένα πιάτο φαΐ γίνεται πιο νόστιμο αν το γευτείς σε κάποια «μυστική» καντίνα της πόλης; Ένα δείπνο φέρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση στον ουρανίσκο όταν χρειάζεται να γίνεις λίγο Σέρλοκ Χολμς για να το ξετρυπώσεις σε κάποιο υπόγειο κουτούκι που δεν πιάνει το GPS; Για τους περισσότερους από εμάς η απάντηση είναι «ναι».

Γιατί; Μα διότι η ανακάλυψη και το «ταξίδι», αυτό καθαυτό, είναι τα συστατικά που κρύβουν τη μεγαλύτερη απόλαυση.

Όμως προσοχή! Οι κρυμμένες κουζίνες-θησαυροί που ακολουθούν δεν είναι ακόμα μερικά «μυστικά» σημεία της πόλης για φαγητό, απ' αυτά που κυκλοφορούν κατά κόρον σε διάφορους οδηγούς, ούτε πρόκειται για ψεύτικα speakeasies της μοδός. Πρόκειται για τρία αυθεντικά και εντελώς απρόσμενα μέρη όπου μπορείς να φας καλά και φθηνά.

1.

Στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην 3ης Σεπτεμβρίου τρως τα καλύτερα αραβικά συκωτάκια

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Στην κουζίνα του εντευκτηρίου που λειτουργεί από Αιγυπτιώτες μάγειρες, τον Χαλίτ και τον Ρέντα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τίποτα δεν σε προϊδεάζει του τι θα συναντήσεις αν ανέβεις στον πρώτο όροφο κτιρίου στον αριθμό 56 της 3ης Σεπτεμβρίου. Εκεί, στεγάζεται ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο οποίος υπάρχει από το 1933 και κάποτε λεγόταν «Σύλλογος των εξ Αιγύπτου και Σουδάν Ελλήνων».

Πρόκειται για έναν σύλλογο ζωντανό όπου Ελληνοαιγύπτιοι κάθε γενιάς συναντιούνται και κρατούν επαφή με τις ρίζες τους. «Όμως δεν χρειάζεται να έχει κανείς κάποιου είδους σχέση με την Αίγυπτο για να μας επισκεφθεί και να φάει από την κουζίνα του εντευκτηρίου μας» μας λέει ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης –ο οποίος τελεί χρέη προέδρου από το 2015– που μας υποδέχεται δίπλα στην προτομή του Καβάφη.

Η σάλα της Ένωσης είναι τεράστια μια και τα μέλη του συλλόγου είναι πολλά και κάθε τόσο διοργανώνονται συνεστιάσεις, τόμπολες και φιλανθρωπικά μπαζάρ. Αν και έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε κρουαζιερόπλοιο ωστόσο ο χώρος έχει κάτι το φιλόξενο που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Σύντομα το τραπέζι γεμίζει με φαλάφελ παραδοσιακό αλλά και με παστουρμά, κεμπάπ κόφτα από μοσχάρι και λίγο αρνί, σούπα μολοχία με ρύζι, αιγυπτιακό ρύζι με καβουρδισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες, πεντανόστιμους λιβανέζικους κεφτέδες κουμπέμπα, ταχίνα, μπαμπαγκανούς και κάτι φοβερά συκωτάκια αραβικά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι νωρίς μεσημέρι καθημερινής και ο κόσμος αυτή την ώρα είναι λίγος στα τραπέζια. Ο κ. Μιχαηλίδης επιμένει να μπούμε μέσα στην κουζίνα για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την πάστρα και την επιμέλεια με την οποία λειτουργεί από τους Αιγύπτιους μάγειρες Χαλίτ και Ρέντα, και φυσικά δεν μας αφήνει να φύγουμε δίχως να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιάτα του μενού.

«Οι Αιγυπτιώτες φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας» μας λέει και μας καθίζει κάτω προσφέροντας αρχικά ένα χυμό μάνγκο.

Σύντομα το τραπέζι γεμίζει με φαλάφελ παραδοσιακό αλλά και με παστουρμά, κεμπάπ κόφτα από μοσχάρι και λίγο αρνί, σούπα μολοχία με ρύζι, αιγυπτιακό ρύζι με καβουρδισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρι και σταφίδες, πεντανόστιμους λιβανέζικους κεφτέδες κουμπέμπα, ταχίνα, μπαμπαγκανούς και κάτι φοβερά συκωτάκια αραβικά.

Στο μενού υπάρχουν και κάτι μικροσκοπικά κασιώτικα ντολαμδάκια γεμισμένα με ρύζι και κιμά. «Αυτά είναι τα μοναδικά που δεν γίνονται στην κουζίνα του εντευκτηρίου αλλά τα παίρνουμε έτοιμα από νοικοκυρές της Κάσου που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια».

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι μερίδες είναι όλες πραγματικά μεγάλες και οι τιμές εξαιρετικά χαμηλές, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την ποιότητα και το σέρβις που παρέχει ο χώρος. Για να καταλάβει κανείς οι τιμές ξεκινούν από τα 2,50 και φτάνουν μέχρι τα 8 ευρώ.

«Θέλετε ένα ουισκάκι;» θα μας προτείνει ο κ. Μιχαηλίδης που μας εξηγεί ότι το έχουν συνήθεια να συνοδεύουν το φαγητό με αυτό. Το αφήνουμε για άλλη φορά που δεν θα βρισκόμαστε εν ώρα εργασίας και αν' αυτού τρώμε ένα ωραίο κανταΐφι.

 

Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, 3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα, 210 8213.038.

Το εντευκτήριο λειτουργεί καθημερινά από τις 12 – 9 το βράδυ.

2.

Στο ψιλικατζίδικο-μαγειρείο στου Ψυρρή που σερβίρει σπιτικό φαγητό κάθε μέρα

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Είναι κοινό «μυστικό» εδώ και χρόνια το μαγειρείο των δύο αδελφιών, της Ρίτσας και του Γιώργου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

 

Η ταμπέλα έξω από το ψιλικατζίδικο της οδού Σαρρή γράφει «αναψυκτήριο» όμως, στην πραγματικότητα, εδώ έχουμε δώσει ραντεβού για μεσημεριανό φαγητό.

Είναι κοινό «μυστικό» εδώ και χρόνια το μαγειρείο των δύο αδελφιών, της Ρίτσας και του Γιώργου δηλαδή, που είναι γέννημα θρέμμα της γειτονιάς. «Η άδεια του περιπτέρου υπάρχει από το 1926» μας πληροφορεί η κ. Νίκη, μητέρα των παιδιών που έχει ζήσει τη γειτονιά με το κουτάλι και την έχει δει να αλλάζει όψη όλα αυτά τα χρόνια.

Το μαγαζί έχει δύο πόρτες. Η μια οδηγεί στο ψιλικατζίδικό και η άλλη, από δεξιά, στο μαγειρείο που σήμερα σερβίρει μπιφτέκια και γεμιστά φούρνου.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Το μενού είναι συγκεκριμένο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα δυο αδέρφια δεν είναι υπέρ της μαζικής παραγωγής. Δεν τους νοιάζει να έχουν πολλούς πελάτες. Αισθάνονται καλύτερα να μαγειρεύουν ένα τσουκάλι για τους λίγους και καλούς σχεδόν καθημερινούς τους θαμώνες που πηγαίνουν εκεί διότι ξέρουν τι θα φάνε, καθώς το μενού είναι συγκεκριμένο.

Κάθε Δευτέρα έχει μακαρόνια με κιμά ενώ κάθε 2η Δευτέρα η Ρίτσα μπαίνει στον μπελά να φτιάξει παστίτσιο. Κάθε Τρίτη έχει κοτόπουλο με πατάτες ή κοκκινιστό με ρύζι, τις Τετάρτες είναι η μέρα για τα μπιφτέκια ενώ παράλληλα υπάρχει και η επιλογή για ένα λαδερό ή όσπριο, οι Πέμπτες είναι η μέρα που έχει ψάρι (συνήθως κάποιο ψιλό ψαράκι όπως μαρίδα, γαύρο και κουτσομούρα αλλά και τσιπούρα ή καλαμάρι), την Παρασκευή έχει κρέας κοκκινιστό ή λεμονάτο και τα Σάββατα είναι η μέρα που ο Νίκος ψήνει μπριζολάκια στα κάρβουνα ή κοτόπουλο φιλέτο.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημειωτέων ότι οι τιμές της μερίδας είναι στα 3,5 ευρώ εκτός από τη μέρα που έχει ψάρι που ανεβαίνει στα 5.

«Εδώ νιώθω σα να μπαίνω στο σπίτι μου για φαγητό. Αισθάνομαι το μέρος σαν μια οικογένεια» μας λέει ο κ. Τάσος που έχει έρθει από το Χαλάνδρι. Δίπλα του έχουν αράξει τα δύο σκυλιά-μασκότ του μαγαζιού η μεγαλόσωμη Μπέλα και η μικρόσωμη Μπίρα.

Αναψυκτήριον του Γιώργου και της Ρίτσας, Σαρρή 22, 21 0321 7635.

3

Ο Άρης μέσα στη Βαρβάκειο μπορεί να σου ψήσει επί τόπου τα ψώνια σου

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Το μαγαζί του Άρη βρίσκεται μέσα στη Βαρβάκειο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μέσα στην Βαρβάκειο, από τη μεριά του πρώην Χρηματιστηρίου, υπάρχει το μαγαζί του Άρη το οποίο το λειτουργεί μαζί με την οικογένειά του εγώ και δεκαπέντε χρόνια. Περίπου δέκα τραπέζια όλα κι όλα.

Ο Άρης σερβίρει απλά πράγματα. Σαλάτες, μερικά ορεκτικά και όλα τα υπόλοιπα είναι της ώρας. Κρέας ή ψάρι, ό,τι προτιμάς. Θα μου πεις, σιγά το «μυστικό»!


Κι όμως, εκτός του ότι όλες οι προμήθειες που σερβίρονται σε αυτό το ταπεινό ταβερνάκι είναι φρεσκότατες –καθώς δίπλα είναι και ο ψαροπώλης και ο κρεοπώλης και ο μανάβης, κι ότι τελειώνει από τα υλικά πετάγονται τα παιδιά και τα ψωνίζουν κατευθείαν ώστε να είναι φρέσκα και σπαρταριστά– ο Άρης δεν θα αρνηθεί να σου ψήσει στα κάρβουνα την πεσκανδρίτσα που μόλις αγόρασες εσύ ο ίδιος από την αγορά ή τις καραβίδες που λιμπίστηκες και πήρες πριν από λίγα λεπτά.

Θα σ'τα περιποιηθεί όμορφα και θα σου χρεώσει μόνο τα ψηστικά, που μεταξύ μας δεν είναι τίποτα, φτάνει να πάρεις και κανένα συνοδευτικό από το μενού του.

Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Ο Άρης σερβίρει απλά πιάτα αλλά ό,τι πάρεις είναι φρεσκότατο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τρία κρυμμένα μέρη της Αθήνας με απρόσμενα καλό και φθηνό φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Άρης-Βαρβάκειος, Σοφοκλέους 17-19, Στοά Αθανάτων, 210 324 9615

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

1 σχόλια