Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux;

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
0
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Το Mama Roux στην Αιόλου, με την ιδιαίτερη πολυεθνική προσωπικότητα, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής, έχει καθιερώσει μια διαφορετική πρόταση φαγητού, η οποία στην αρχή ξάφνιασε και στη συνέχεια κέρδισε φανατικούς οπαδούς. Αυτό που έκανε το Mama Roux να ξεχωρίσει ήταν ότι οδηγήθηκε στη multi ethnic φιλοσοφία του φαγητού όχι μέσω ενός στημένου concept που προσπαθεί να προκαλέσει προκατασκευασμένες εντυπώσεις αλλά μέσα από τα βιώματα που έχουν οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν. Ο εμπνευστής του, ο John Higgins, δημιούργησε το εστιατόριο έχοντας αντλήσει εμπειρίες από πολλές πόλεις της Αμερικής, καλλιτεχνικά κινήματα, πολιτικές τάσεις και κουζίνες.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Ο ίδιος ο χώρος του Mama Roux αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν εκεί καθημερινά. Η πολυχρωμία στο φαγητό και στον διάκοσμο, οι «χειροποίητες» διακοσμητικές πινελιές και η μουσική δένουν, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό ανθρώπινο παζλ και μια συναρπαστική ατμόσφαιρα που κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Η Νίκη ΜηταρέαΗ τοποθεσία στην οποία έχει βρει τη θέση του το μαγαζί, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, «κουμπώνει» ιδανικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης. Σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά του κάθε στιγμή της μέρας με πρωινό, μεσημεριανό, after work drinks και φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου.

Στην κουζίνα, η Βελγίδα σεφ Σάντρα, μεγαλωμένη σε Ανατολή και Αφρική, μεταφέρει στη μαγειρική της την αύρα της μεγάλης διαδρομής που έχει κάνει στη ζωή της. Ο sous σεφ Βασίλης Σπόρος αναζητά την αυθεντικότητα των Southern BBQ, των γεύσεων της Νέας Ορλεάνης και της ασιατικής κουζίνας και στις γλυκές δημιουργίες ο Μπάμπης Ζιντήλης έχει τον λόγο.  Το νόστιμο preview στις γεύσεις  του φετινού χειμώνα στο Mama Roux ξεκίνησε με: 

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Ξεχωρίζουν τα street food parties, αφού το Mama Roux δηλώνει γκουρού στις γιορτές δρόμου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


1. Η βελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια κλείνει το μάτι στην κουζίνα των Βρυξελλών. Σερβίρεται σε ξύλινο μπολ που επάνω του ακροβατεί μια φέτα ψητού ψωμιού σαν σανίδα του σερφ με μύδια και πέστο. Η γεύση της σούπας, βελούδινη, πλούσια, έδενε με τα μύδια που απογείωνε το πέστο. Από δίπλα μια φρέσκια μπίρα Donkey από τη Σαντορίνη με φρουτώδη γεύση έδενε τον συνδυασμό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Bελουτέ σούπα κολοκυθιού με ζωμό από μύδια. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


2. Από την περιοχή του Μπορντό αντλεί την έμπνευσή του το πιάτο με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, που ήταν δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη και συνοδεύονταν με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Η πληθωρική γεύση του πατέ ισορροπεί όμορφα με τη διακριτική γλύκα που αποκάλυπτε το chutney.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου δουλεμένα μαστόρικα με Μαυροδάφνη. Συνοδεύονται με chutney σύκο που αλείφεις σε μπαγκέτα φρυγανισμένη. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


3. Οι τραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους –στο οποίο ακούγεται διακριτικά το κύμινο– και συνοδεύονται με ρόδι και άφθονους τραγανούς ξηρούς καρπούς. Στο ίδιο νόστιμο γευστικό μήκος ήταν και οι πίτες με μουτάμπαλ, βελούδινο πουρέ μελιτζάνας με γιαούρτι, αμύγδαλα και κουκουνάρια. Κάθε μπουκιά σε έστελνε στην πατρίδα τους, τη Δαμασκό.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανές αραβικές πιτούλες ενισχύονται με γευστικό χούμους... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


4. Το λεπτοκομμένο σε μπουκιές μοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια και περασμένο σε δυνατή φωτιά, τρώγεται ευχάριστα με τσοπ στικς. Μαζί του σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό που μέσα του «σβήνεται» η πικάντικη γεύση του kimchi.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Mοσχάρι bulgogi από τη Σεούλ, μαριναρισμένο σε αχλάδι και σόγια σερβίρεται τηγανητό ρύζι με αυγό... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


5. Viva Mexico με τραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα. Τρώγεται με τα χέρια και γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Tραγανή τορτίγια καλαμποκιού, γουακαμόλε και γαριδούλες μαγειρεμένες με ντομάτα, πιπεριές chipotle, μοσχολέμονο, κόλιανδρο και ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο για γαρνιτούρα... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


6. Τα baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow», αποκαλύπτουν σε κάθε κολασμένη μπουκιά τη μαεστρία στο ψήσιμό τους σε ξύλο ελιάς και το ιδιαίτερο άρωμα καπνού που ερεθίζει τους γευστικούς κάλυκες. Σερβίρονται με πουρέ πατάτας, baby σπανάκι σοτέ και ενδιαφέρουσα κροκέτα αφρικάνικης καταγωγής, φτιαγμένη από καλαμπόκι και ξινόγαλο.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Baby back ribs, με έντονο άρωμα Νέας Ορλεάνης και καπνισμένα «low and slow... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


7. Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του. Έρχεται καραμελωμένο, κόκκινο, εκρηκτικό, και μόλις ξεπεράσεις το σοκ της εντυπωσιακής εμφάνισης του πιάτου, αρχίζεις την εξερεύνηση. Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν.

Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Το «μεγάλο μήλο» της Νέας Υόρκης βάζει τη γλυκιά σφραγίδα του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Τι θα φάμε φέτος στο Mama Roux; Facebook Twitter
Στην καρδιά του ανακαλύπτεις αφράτη, σχεδόν άγλυκη κρέμα μήλου που συνοδεύεις με τα άφθονα καραμελωμένα καρύδια που το περιβάλλουν... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Mama Roux, Aιόλου 48, Αθήνα, 213 0048382

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ