Τι να φας μ’ αυτή τη ζέστη;

Facebook Twitter
0

«Ψελλιστί παίρνεται ο υπνάκος μέσα σ’ ένα στεντόρειο μεσημέρι,
γεμάτο τζιτζίκια που μαίνονται. Ιούλιος. Α, νάρθει η ώρα που θα
δαγκώνεις το περγαμόντο και που ύστερα θα πίνεις πίνεις δροσερό
νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»

(Εκ του πλησίον)

Οδυσσέας Ελύτης

 

Τέτοιες μέρες ακόμα και η θέα της κουζίνας προκαλεί δυσφορία. Αδύνατον να σταθείς δίπλα σε μάτι που καίει. Οι Άραβες πίνουν ζεστό τσάι για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, και όσο και να πείθομαι από τα επιστημονικά επιχειρήματα, μου είναι αδύνατον να το κάνω.

Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό – είναι στοιχειώδες, κι όμως, δεν το κάνουμε. Μπορείτε να βγάλετε τη μέρα τρώγοντας καρπούζι και φέτα από το ψυγείο, αλλά αν έχετε κουράγιο για κάτι πιο περίπλοκο, σας προτείνω τα εξής: γκασπάτσο και φρουτοσαλάτα με μέντα.

_____________

Γκασπάτσο

Το γκασπάτσο είναι σαλάτα σε υγρή μορφή, εύκολο και γρήγορο φαγητό και ακόμα πιο εύκολα καταναλώνεται: δε χρειάζεται καν να μασήσετε.

Η παρακάτω συνταγή είναι του José Andrés, ενός ισπανού σεφ που την παρουσίασε στο φετινό φεστιβάλ φαγητού στο Aspen. Στο τέλος προσέθεσε και ένα σφηνάκι βότκα.

Για 6-8 άτομα

1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομμάτια

1.5 κιλό ώριμες κομμένες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζάνι σέρι (προαιρετικό)

¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ φλιτζάνι ξίδι από σέρι (ή από κόκκινο κρασί)

Περάστε όλα τα υλικά από το μπλέντερ και για απαλότερη υφή περάστε τα στη συνέχεια από σίτα ή λεπτό σουρωτήρι. Βάλτε το μίγμα σε κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

______________

Φρουτοσαλάτα με μέντα – όλα από το ψυγείο

1 ματσάκι μέντα

Φρούτα της αρεσκείας σας, κομμένα σε κομμάτια

3 κουταλάκια ζάχαρη

Λιώστε τη μέντα μαζί με τη ζάχαρη (σε γουδί ή σε μούλτι ή με πιρούνι)

Ανακατέψτε με τα φρούτα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ