Τι να φας μ’ αυτή τη ζέστη;

Facebook Twitter
0

«Ψελλιστί παίρνεται ο υπνάκος μέσα σ’ ένα στεντόρειο μεσημέρι,
γεμάτο τζιτζίκια που μαίνονται. Ιούλιος. Α, νάρθει η ώρα που θα
δαγκώνεις το περγαμόντο και που ύστερα θα πίνεις πίνεις δροσερό
νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»

(Εκ του πλησίον)

Οδυσσέας Ελύτης

 

Τέτοιες μέρες ακόμα και η θέα της κουζίνας προκαλεί δυσφορία. Αδύνατον να σταθείς δίπλα σε μάτι που καίει. Οι Άραβες πίνουν ζεστό τσάι για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, και όσο και να πείθομαι από τα επιστημονικά επιχειρήματα, μου είναι αδύνατον να το κάνω.

Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό – είναι στοιχειώδες, κι όμως, δεν το κάνουμε. Μπορείτε να βγάλετε τη μέρα τρώγοντας καρπούζι και φέτα από το ψυγείο, αλλά αν έχετε κουράγιο για κάτι πιο περίπλοκο, σας προτείνω τα εξής: γκασπάτσο και φρουτοσαλάτα με μέντα.

_____________

Γκασπάτσο

Το γκασπάτσο είναι σαλάτα σε υγρή μορφή, εύκολο και γρήγορο φαγητό και ακόμα πιο εύκολα καταναλώνεται: δε χρειάζεται καν να μασήσετε.

Η παρακάτω συνταγή είναι του José Andrés, ενός ισπανού σεφ που την παρουσίασε στο φετινό φεστιβάλ φαγητού στο Aspen. Στο τέλος προσέθεσε και ένα σφηνάκι βότκα.

Για 6-8 άτομα

1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομμάτια

1.5 κιλό ώριμες κομμένες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζάνι σέρι (προαιρετικό)

¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ φλιτζάνι ξίδι από σέρι (ή από κόκκινο κρασί)

Περάστε όλα τα υλικά από το μπλέντερ και για απαλότερη υφή περάστε τα στη συνέχεια από σίτα ή λεπτό σουρωτήρι. Βάλτε το μίγμα σε κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

______________

Φρουτοσαλάτα με μέντα – όλα από το ψυγείο

1 ματσάκι μέντα

Φρούτα της αρεσκείας σας, κομμένα σε κομμάτια

3 κουταλάκια ζάχαρη

Λιώστε τη μέντα μαζί με τη ζάχαρη (σε γουδί ή σε μούλτι ή με πιρούνι)

Ανακατέψτε με τα φρούτα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ