Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
0
Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Το Ξαθέρι στην Καισαριανή είναι το πιο φρέσκο κρητικό εστιατόριο...


Από όλες τις τοπικές ελληνικές κουζίνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια σε πολλά καινούργια εστιατόρια την αφορμή για στενές σχέσεις με την παράδοση, η κρητική είναι εκείνη που κερδίζει τις προτιμήσεις. Και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για μια κουζίνα με ισχυρή προσωπικότητα και ολοκληρωμένη ταυτότητα, που διαθέτει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Το Ξαθέρι, στην Καισαριανή, είναι το πιο φρέσκο εστιατόριο αυτής της ομάδας και διαφέρει στη ματιά από τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν την κρητική κουζίνα. Ο χώρος του, μοντέρνος, με απλές γραμμές, εντυπωσιακά φωτιστικά και μεγάλη μπάρα.

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Καλτσούνια με χειροποίητο φύλλο.

Όμως τον πρώτο λόγο έχουν το φαγητό και ο κατάλογος, που, ακολουθώντας τις προσταγές της κρητικής κουζίνας, έχει τα περισσότερα από αυτά που περιμένεις να βρεις σε ένα αντίστοιχο εστιατόριο. Ο ντάκος με ντομάτα (€5) ήταν τυπικός, χωρίς εξάρσεις στο τυρί ή στο ελαιόλαδο που θα τον απογείωναν, ενώ η μαραθόπιτα ήταν πλούσια και αρωματική (€4,50). Ωραίο το χειροποίητο φύλλο στα καλτσούνια με μυζήθρα (€4,90) ή χόρτα (€5,50), αν και είχαν ξεφύγει στο τηγάνι. Καλή ιδέα με νόστιμο αποτέλεσμα ήταν το απάκι κοτόπουλου του Χάσικου, φτιαγμένο με γραβιέρα και κρασί (€7,10). Τα σπιτικά ντολμαδάκια (€5,50) έχαναν σε άρωμα, αλλά οι τσιγαριαστές μπουκίτσες χοιρινού με δενδρολίβανο (€6,20) ήταν εξαιρετικός μεζές. Εξίσου καλές ήταν οι τσικαλάτες πατάτες (€3), κομμένες κυδωνάτες και τραγανές, πασπαλισμένες με ρίγανη. Αν ζητήσεις κρητικό τυρί, θα σου φέρουν εξαιρετική γραβιέρα από την Ασή Γωνιά. Ωραίες επιλογές ακούγονταν τα κουκιά ματσαντά από τα Βρύσινα με κρομμύδι (4,50), τα κλασικά αυγά με στάκα (€5,90) και το σπληνάντερο (€7,50). Στα κυρίως πιάτα ξεδιπλώνονται όλη η νοστιμιά και το μεγαλείο της απλότητας της κρητικής κουζίνας. Το αρνάκι με σταμναγκάθι (€9,40) έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του. Το καλό χέρι του σεφ Νίκου Διενή φαινόταν και στο παραδοσιακό πιλάφι με κατσικάκι, όπου το ρύζι ήρθε ιδανικά χυλωμένο στον ζωμό του κρέατος και ξεχείλιζε από νοστιμάδα. Στα κρασιά υπάρχουν λίγες επιλογές από εμφιαλωμένα – το Βιδιανό του Αλεξάκη έδεσε ωραία με τα πιάτα. Αξιοπρόσεκτος είναι ο χύμα Μαρουβάς, το κρητικό κρασί που ξεχωρίζει με τον ατίθασο χαρακτήρα του. Τις Κυριακές θα φας με συνοδεία ζωντανής κρητικής μουσικής.

☛ Ξαθέρι, Εθνικής Αντιστάσεως 2 Καισαριανή, 210 7231719

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Το αρνάκι με σταμναγκάθι έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ