Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Το Εστέτ ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό

0

Η νέα άφιξη της Θεσσαλονίκης που όλοι οι καλά ενημερωμένοι για ό,τι παίζει θέλουν να δοκιμάσουν δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι μοντέρνο καφενείο, ούτε κάποιο μπαρ με φαγητό. Είναι ένα μικρό καφέ κοντά σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία στην πόλη, που τα κάνει όλα χειροποίητα. Το Εστέτ (Ολύμπου 78) λειτουργεί κοντά στο Μπιτ Μπαζάρ, ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Εκτός, λοιπόν, από καλό καφέ (συνεργάζονται με την εταιρεία Τaf), ο σεφ Βασίλης Χαμάμ βάζει καθημερινά λίγα πράγματα για να τσιμπήσουμε στη βιτρίνα, ετοιμάζει grilled cheese σάντουιτς με ζάαταρ, σάλτσα coffee sriracha και πίκλα κρεμμύδι, και έναν κορμό σοκολάτας με αποξηραμένα φρούτα. Είναι ένα από τα πιο ωραία μέρη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή τη βραδιά σας, πίνοντας ένα από τα καλύτερα και spicy Bloody Mary που έχω δοκιμάσει.

Σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, το Καπάνι, το καινούργιο και hot στέκι ακούει στο όνομα Τζέλα Δέλτα (Σπανδώνη 5) ανοίγει από το πρωί, όμως με τα DJ sets που ανακοινώνει γεμίζει τα βράδια τον μικρό του χώρο και τον πεζόδρομο μπροστά του. Σερβίρει σωστά ποτά, απλά ή παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ, και είναι ένα spot για όσους ψάχνουν ένα μπαρ στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα να χορέψουν.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέργιος Τεκερίδης βάφτισε τον αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί χώρο του Super Iούλιος. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Δημοφιλής άφιξη είναι και άλλου είδους μπαρ που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο κρασί. Στην Αθήνα, το Τανίνη Αγάπη μου είναι ένα από τα πιο cool wine bars και εξειδικεύεται στα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης, βιολογικής ή και βιοδυναμικής καλλιέργειας αποκλειστικά από τον εγχώριο αμπελώνα. Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέργιος Τεκερίδης βάφτισε τον αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί χώρο του Super Iούλιος (Μητροπολίτου Γενναδίου 6) και αυτήν τη στιγμή προσφέρει περισσότερες από 60 ετικέτες κρασιού, δίνοντάς μας την επιλογή να δοκιμάσουμε πολλές από αυτές σε ποτήρι. Για να μην πίνουμε ξεροσφύρι, προσφέρει λίγα πιάτα, π.χ. μια πρωτότυπη μπρουσκέτα με λακέρδα, χειροποίητο ταραμά, παντζάρι και φύλλα κάππαρης, ελληνικά τυριά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, όπως συμβαίνει με πολλές από τις ελληνικές ποικιλίες που έχει αναζητήσει και προσφέρει.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Χειροποίητος παστουρμάς ξιφία στο Τρυγητή

Είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και βρέθηκα βράδυ έξω από το κέντρο της. Κι αυτό γιατί μια νεο-ταβέρνα εμφανίστηκε στην Πυλαία και αξίζει τον κόπο να αφήσετε για λίγο το «τα κάνουμε όλα με τα πόδια», όπως συνηθίζουν να κινούνται οι Αθηναίοι στη Θεσσαλονίκη –και τους δίνει μεγάλη χαρά–, και να πάρετε ένα ταξί για να κάνετε μια διαδρομή των περίπου είκοσι λεπτών από το κέντρο προκειμένου να φτάσετε στην περιοχή. Στον Τρυγητή (17ης Νοεμβρίου 12), ο σεφ Γιώργος Κατακαλίδης έχει στήσει ένα μικρό μενού που ανανεώνεται και ακολουθεί την εποχή, είναι ελληνικό και στηρίζεται στην ποιοτική πρώτη ύλη από διάφορα μέρα της χώρας. Η σαλάτα με κρίταμο και ξύγαλο Σητείας, ο χειροποίητος παστουρμάς ξιφία, η ψητή κολοκύθα με ντόπιο κατσικίσιο μπλε τυρί και φουντούκι, το κατσικάκι Βέροιας στη γάστρα με πατάτες και τα σουτζουκάκια (από μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά) στη σχάρα με χούμους ντομάτας είναι μερικές από τις νόστιμες συνταγές του.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Λιγκουίνι με μύδια και κρέμα μαϊντανού στο Trizoni Comfort

Aν κάποιος ψάχνει να φάει ψάρι και να ζήσει μια διαφορετική και γαστρονομική εμπειρία, η απάντηση για μένα στη Θεσσαλονίκη είναι το Trizoni Exclusive (Δόξης 1 & Σαλαμίνος). Το εστιατόριο-προορισμός για δημιουργική ψαροφαγία που ξεκίνησε από την Κρυοπηγή της Χαλκιδικής και έχει το δεύτερο spot του στα Λαδάδικα μόλις λάνσαρε ένα νέο, πιο προσιτό μενού. To Trizoni Comfort, που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, είναι μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό διάλειμμα, αφού σερβίρεται από τις 14:00 ως τις 18:00, περιλαμβάνει καλωσόρισμα, πρώτο, κυρίως πιάτο, ένα επιδόρπιο, μπίρα ή κρασί και οι τιμές του δεν ξεφεύγουν – κοστίζει 29,80 ευρώ. Να σας δώσω και μερικά παραδείγματα πιάτων: χειροποίητο ψωμί με ελιές Χαλκιδικής για αρχή, πηχτή κακαβιά από πετρόψαρα, λιγκουίνι με μύδια και κρέμα μαϊντανού, ριζότο λαχανικών, ψάρι ημέρας στα κάρβουνα με πατάτα Causa και beurre blanc. Η νοστιμιά και η εξαιρετική διαχείριση της εκλεκτής πρώτης ύλης είναι εγγυημένη στο Trizoni.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ