Τα Χριστούγεννα του Κόσμου

Facebook Twitter
0

 

Χιλή

Από την καλοκαιρινή Χιλή, ένα σπαρταριστό χριστουγεννιάτικο ποτό όλο φρεσκάδα

Ponche a la romana

1 μπουκάλι σαμπάνια, 1 μπουκάλι λευκό κρασί, μια κονσέρβα ανανά, 1 ποτήρι κονιάκ, παγωτό ανανά

Ο ανανάς στην κονσέρβα πρέπει να στραγγιστεί και να γίνει πολτός σε μπλέντερ πριν ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε το μίγμα να γίνει ομογενές. Το παγωτό μπαίνει σε κάθε ποτήρι, πάνω από το ποτό.

Kούβα

Moros y Cristianos 

Moros είναι τα μαύρα φασόλια και οι Χριστιανοί είναι το ρύζι. πρόκειται για άλλη μία  εκδοχή του πιο βασικού φαγητού της λατινικής Αμερικής.

Πρώτα τα φασόλια βράζουν σε νερό, ενώ το ρύζι σε άλλη κατσαρόλα ξεχωριστά, με λίγο από το νερό των φασολιών. Κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριά, ρίγανη και δάφνη σοτάρονται ξεχωριστά ψιλοκομμένα σε λάδι και προστίθενται στο τέλος μαζί με τα φασόλια και το ρύζι.

Τσεχία

Πατατοσαλάτα!

Η χριστουγεννιάτικη πατατοσαλάτα στην Τσεχία διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, αλλά σίγουρα περιέχει βραστές πατάτες με τη φλούδα, αρακά, κρεμμύδια, βραστά καρότα, μαϊντανό και σέλινο, πίκλες, βραστά αβγά και μαγιονέζα – σα να λέμε «ρώσικη σαλάτα» (που δεν υπάρχει στη Ρωσία). Μερικοί βάζουν και μήλα σε φέτες ή σαλάμι. Παραδοσιακά ετοιμάζεται την παραμονή και μένει μια μέρα για να δέσει καλύτερα.

Ισλανδία

Hangikjöt

Από τη παγωμένη χώρα με την εξωγήινη γλώσσα, ένα γιορτινό φαγητό από αρνί.

Συνήθως είναι βραστό και σερβίρεται ζεστό ή κρύο σε φέτες, με πατάτες σε μπεσαμέλ και αρακά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όμως και τα τελευταία χρόνια το κρέας είναι καπνιστό σε ισλανδική σημύδα.

Πουέρτο Ρίκο

Ensalada de pulpo

Μια γεύση που μοιάζει φτιαγμένη στην Ελλάδα. Σαλάτα με χταπόδι! Αφού βράσει, ψιλοκόβεται και σερβίρεται με μαύρες ελιές, ρίγανη, σκόρδο, ελαιόλαδο, κόλιανδρο, πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και ξίδι από κόκκινο κρασί. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT