Τα Χριστούγεννα του Κόσμου

Facebook Twitter
0

 

Χιλή

Από την καλοκαιρινή Χιλή, ένα σπαρταριστό χριστουγεννιάτικο ποτό όλο φρεσκάδα

Ponche a la romana

1 μπουκάλι σαμπάνια, 1 μπουκάλι λευκό κρασί, μια κονσέρβα ανανά, 1 ποτήρι κονιάκ, παγωτό ανανά

Ο ανανάς στην κονσέρβα πρέπει να στραγγιστεί και να γίνει πολτός σε μπλέντερ πριν ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε το μίγμα να γίνει ομογενές. Το παγωτό μπαίνει σε κάθε ποτήρι, πάνω από το ποτό.

Kούβα

Moros y Cristianos 

Moros είναι τα μαύρα φασόλια και οι Χριστιανοί είναι το ρύζι. πρόκειται για άλλη μία  εκδοχή του πιο βασικού φαγητού της λατινικής Αμερικής.

Πρώτα τα φασόλια βράζουν σε νερό, ενώ το ρύζι σε άλλη κατσαρόλα ξεχωριστά, με λίγο από το νερό των φασολιών. Κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριά, ρίγανη και δάφνη σοτάρονται ξεχωριστά ψιλοκομμένα σε λάδι και προστίθενται στο τέλος μαζί με τα φασόλια και το ρύζι.

Τσεχία

Πατατοσαλάτα!

Η χριστουγεννιάτικη πατατοσαλάτα στην Τσεχία διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια, αλλά σίγουρα περιέχει βραστές πατάτες με τη φλούδα, αρακά, κρεμμύδια, βραστά καρότα, μαϊντανό και σέλινο, πίκλες, βραστά αβγά και μαγιονέζα – σα να λέμε «ρώσικη σαλάτα» (που δεν υπάρχει στη Ρωσία). Μερικοί βάζουν και μήλα σε φέτες ή σαλάμι. Παραδοσιακά ετοιμάζεται την παραμονή και μένει μια μέρα για να δέσει καλύτερα.

Ισλανδία

Hangikjöt

Από τη παγωμένη χώρα με την εξωγήινη γλώσσα, ένα γιορτινό φαγητό από αρνί.

Συνήθως είναι βραστό και σερβίρεται ζεστό ή κρύο σε φέτες, με πατάτες σε μπεσαμέλ και αρακά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όμως και τα τελευταία χρόνια το κρέας είναι καπνιστό σε ισλανδική σημύδα.

Πουέρτο Ρίκο

Ensalada de pulpo

Μια γεύση που μοιάζει φτιαγμένη στην Ελλάδα. Σαλάτα με χταπόδι! Αφού βράσει, ψιλοκόβεται και σερβίρεται με μαύρες ελιές, ρίγανη, σκόρδο, ελαιόλαδο, κόλιανδρο, πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και ξίδι από κόκκινο κρασί. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT