Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hyatt και του Estrella

Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
0

Δεν ξέρω αν είχαν ακριβώς αυτό στο μυαλό τους οι άνθρωποι που διοργάνωσαν το χθεσινό γαστρονομικό event στο city resort Hyatt Regency Thessaloniki, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια γιορτή ανέλπιστη που ξέφευγε από τους χαρακτηρισμούς που τη διαφήμιζαν («brunch σε τσουκάλια»). Το τετράωρο (και ιδιαιτέρως πλούσιο) γεύμα που διοργάνωσε το Hyatt Regency Thessaloniki σε συνεργασία με το εστιατόριο Estrella είχε τα βασικά συστατικά της αρχέγονης γιορτής: το καλό φαγητό, αποτέλεσμα της σύμπραξης του executive chef του ξενοδοχείου, Απόστολου Αλτάνη, με την ομάδα των νομάδων μαγείρων Nomade et Sauvage και του Estrella, και τη μουσική των Banda Entopica που έδωσε στο event διονυσιακό χαρακτήρα και το μετέτρεψε σε ένα απρόσμενο πανηγύρι. 

Οι Nomade et Sauvage και η μαγειρική τους σε ανοιχτές φωτιές εξελίσσονται σταθερά και αυτήν τη στιγμή αποτελούν μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές προτάσεις στην Ελλάδα. «Η κουζίνα της μνήμης που ποντάρει σε παραδοσιακές γεύσεις και στις διαλεχτές πρώτες ύλες κάθε τόπου» και μαγειρεύεται όπως παλιά, σε γάστρες, τσουκάλια και νταβάδες πάνω σε αυτοσχέδιους φούρνους είναι ένα concept που απογειώνει τη μαγειρική τους.

Το μενού τους είχε ένα κορυφαίο πιάτο, το καπνιστό χοιρινό με σελινόριζα και μήλα, ένα απίθανα μαγειρεμένο χοιρινό που είχε καπνιστεί πάνω στη φωτιά, με μήλα ψητά και πουρέ σελινόριζας, το εξαιρετικό σιτάρι με μοσχαράκι στον νταβά, το μπριάμ με λαχανικά και φρούτα εποχής και λουκάνικα βουβαλίσια και ένα απίθανο αντικριστό αρνί με χόρτα φρικασέ, που ταίριαξε στην «ανοιξιάτικη» ημέρα.

Δεν είναι μόνο το γευστικό αποτέλεσμα που είναι εξαιρετικό, με τα κρέατα και τα λαχανικά να σιγομαγειρεύονται για ώρες, τα καπνίσματα που δίνουν γευστική ένταση και τα καρυκεύματα από βότανα και χόρτα εποχής, είναι και η διαδικασία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου που κάνει το μαγείρεμά τους συναρπαστικό. Γιατί μνήμη δεν είναι μόνο ένα πιάτο από μοσχαράκι με σιτάρι στον νταβά που θα φτάσει μπροστά σου, είναι και ο νταβάς που σιγοβράζει πάνω στο τρίποδο, η κάπνα της φωτιάς, οι μυρωδιές που απλώνονται στον περίγυρο, το σερβίρισμα σε μεταλλικά πιάτα που γίνεται από τον ίδιο τον μάγειρα. Η διαδικασία είναι πολύ σημαντικό μέρος του συνολικού αποτελέσματος και σε αυτό συνεισφέρουν ακόμα και οι παρουσίες τους, γιατί είναι πολύ συμπαθητικοί και επικοινωνιακοί τύποι, κι ας μη λένε πολλά λόγια. 

Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου

Το μενού τους είχε ένα κορυφαίο πιάτο, το καπνιστό χοιρινό με σελινόριζα και μήλα, ένα απίθανα μαγειρεμένο χοιρινό που είχε καπνιστεί πάνω στη φωτιά, με μήλα ψητά και πουρέ σελινόριζας, το εξαιρετικό σιτάρι με μοσχαράκι στον νταβά, το μπριάμ με λαχανικά και φρούτα εποχής και λουκάνικα βουβαλίσια και ένα απίθανο αντικριστό αρνί με χόρτα φρικασέ, που ταίριαξε στην «ανοιξιάτικη» ημέρα. Την ποικιλία των πιάτων συμπλήρωναν τα παντζάρια στη θράκα με εσπεριδοειδή και γαλοτύρι, οι λαχανοντολμάδες με μανιτάρια, τα παραπούλια που είχαν ψηθεί στο μαντέμι με λαδολέμονο και ταχίνι και η ρεβιθάδα στη γάστρα με παστουρμά. Τα πιάτα ολόκληρου του μενού ήταν τόσο πολλά που ήταν αδύνατο να τα δοκιμάσεις όλα – μόνο των Nomade et Sauvage ήταν έντεκα, συν επτά από τα κλασικά πιάτα του Estrella, μαζί με ένα σωρό πιάτα από την κουζίνα του Hyatt. Η παραδοσιακή γαλατόπιτα του Estrella με τη χειροποίητη ζύμη κρουασάν ήταν ένα ιδανικό επιδόρπιο.     

Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου

Στην επιτυχία του event συνέβαλαν πολύ ο καιρός και το υπέροχο περιβάλλον του city resort που επέτρεψαν το ανοιχτό μαγείρεμα και το γεύμα στον εξωτερικό χώρο αλλά και στην ορχήστρα να παίξει τα παραδοσιακά κομμάτια της Βόρειας Ελλάδας, ξεσηκώνοντας τον κόσμο. 

Ήταν μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση από κάθε άποψη. Το πρώτο event του Hyatt και του Estrella έγινε sold out, έδωσε σε ανθρώπους χαρά και έκανε το επόμενό τους στις 19 Μαρτίου, που θα έχει αγγλικό άρωμα και συνεργασίες, να είναι ήδη περιζήτητο. 

Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Στην πρώτη γιορτή γεύσεων και μουσικής του Hayatt και του Estrella πρωταγωνίστρια ήταν η μνήμη Facebook Twitter
Φωτο: Όλγα Δέικου
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ