The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
0
The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα.

Το εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας είναι πολυποίκιλο, πολύχρωμο και με μεγάλες διακυμάνσεις ποιότητας, που πολλές φορές μπορεί να αποδειχτούν πραγματικό ναρκοπέδιο γεύσης. Όμως σε αυτό το βασίλειο του αναπάντεχου μπορεί να κρύβονται θετικές εκπλήξεις ακριβώς εκεί που δεν το περιμένεις, όταν η μονοτονία και η συμβατικότητα δώσουν τη θέση τους στην αναζήτηση του ποιοτικού, του νόστιμου, του όμορφου. Το Shy Horse άνοιξε πολύ πρόσφατα στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στη θέση όπου βρισκόταν το Stinking Bishop, το οποίο αναζήτησε αλλού μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο χώρος, λοιπόν, των είκοσι και κάτι καθισμάτων φάνηκε αρκετός για να στεγάσει τη φιλοδοξία ενός εστιατορίου που θα είναι πραγματικά οικείο και άνετο, θα αναζητεί σχεδόν μανιωδώς καλή πρώτη ύλη και θα την αντιμετωπίζει με γνώση και σεβασμό στην κουζίνα, θα γνωρίζει καλά τους κώδικες του κρασιού, θα σε εκπλήσσει και θα σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα. Ωστόσο, την πραγματική ζεστασιά τη δέχεσαι από τη φιλοξενία ενός εκ των ιδιοκτητών, του Αλέξανδρου Μασίνα, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να σου χαμογελάσει, να σου προτείνει, να σου εξηγήσει, να σου προσφέρει. Στην κουζίνα τον λόγο έχει ο βραβευμένος executive chef Στέφανος Κολυμάδης, ο οποίος επιμελήθηκε το μενού που υλοποιεί ο σεφ Ντίνος Νικολάου.

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter

Ο κατάλογος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση των πρώτων υλών, είναι φτιαγμένος με έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά αυτό δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα του σεφ, που αναζητεί με μεγάλη επιτυχία διαφορετικές εκφάνσεις της ελληνικής κουζίνας και των πιάτων με την αύρα της Μεσογείου και επιχειρεί μαγειρικές συμπράξεις με άλλες εθνικές κουζίνες. Η ανάλαφρη και με πλούσια γεύση σούπα βελουτέ με σελινόριζα και λάδι τρούφας (€7) σε προδιαθέτει δυνατά στο ξεκίνημα. Ο μαριναρισμένος σολομός (€13) σε παντζάρι, σουσάμι και πιπέρι αποκαλύπτει με την πρώτη μπουκιά το διακριτικό κάπνισμα με σφένδαμο από τα χεράκια του σεφ. Υφή απαλή και κρεμώδης ταυτόχρονα, που συνδυάζεται με λεπτοκομμένο αγγουράκι τουρσί σε ασιατικό στυλ. Εξαιρετικό το ταρτάρ λαυράκι (€15) που μαρινάρεται σε λάιμ και ενισχύεται με φύτρες σόγιας. Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών (€15). Την προτίμησή σας θα κερδίσει το κριθαράκι με γάμπαρη Αμβρακικού (€18), ένα πιάτο εξαιρετικά ευωδιαστό, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και αρωματικά και ζουμερές γαρίδες που ξεχειλίζουν από νοστιμιά. Καλοφτιαγμένο ήταν και το ριζότο, μαγειρεμένο με λάιμ και δυόσμο, που συνδυαζόταν στο πιάτο με ολόφρεσκη σφυρίδα και συνοδευόταν από μια φινετσάτη σάλτσα από βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ούζο και Μαρτίνι (€26). Κλείνεις με ενδιαφέρουσα επιλογή ελληνικών τυριών από τον Αραπιάν ή με τάρτα λεμόνι με καβουρντισμένη μαρέγκα και κουλί φράουλας. Το γεγονός ότι δηλώνει –και είναι, όσον αφορά το μέγεθος και την ατμόσφαιρά του– ένα πανέμορφό μπιστρό, δεν εμποδίζει το Shy Horse να τηρεί στην κουζίνα προδιαγραφές επιλογής πρώτων υλών και μαγειρική αντίληψη που θα έκαναν κάθε εστιατόριο που δηλώνει και θέλει να είναι «μεγάλο» να το ζηλεύει. Και όταν ο φωτισμός χαμηλώνει, ο Αλέξανδρος σχολιάζει: «Κλείνουμε τα φώτα γιατί εδώ μπορούμε να τρώμε με κλειστά τα μάτια».

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών

☛ The Shy Horse, Πατριάρχου Ιωακείμ 43, Κολωνάκι, 210 7236541

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ