Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
0

Από την Ελένη Ψυχούλη

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

Στη Σάμο θα πας αν σου αρέσουν τα μεγάλα, καταπράσινα νησιά, με τα ποτάμια, τις ρεματιές, τα αμπέλια, τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και τα ψηλά βουνά που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μια ανάσα-θαλάσσιο-δρόμο από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Θα γίνεις φίλος της αν αγαπάς το Πήλιο, που της μοιάζει εξαιρετικά, ακόμη και στην τοπιολαλιά των κατοίκων. Θα την προτιμήσεις αν σου αρέσουν τα νησιά με αρχαία ιστορία, αξιοθέατα, διαδρομές μέσα από σκιερά καλντερίμια, γραφική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

 

Θα σου ταιριάξει

  • Το λευκό, παραθαλάσσιο Πυθαγόρειο, αν θέλεις να ζήσεις στην καρδιά της κίνησης, της λευκής νύχτας, του καλοκαιρινού ξεσαλώματος σε όλο του το μεγαλείο
  • Ο πιο εναλλακτικός, θα λατρέψει την αγνή, απείραχτη ομορφιά στις Μανωλάτες και το Κοκάρι.
  • Το νεοκλασικό Καρλόβασι θα σου ταιριάξει αν θέλεις να βάλεις ένα touch αστικής ζωής στο ρουστίκ νησιώτικο τοπίο.
  • Το Βαθύ με τον υπέροχο σαν αγκαλιά κόλπο, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια και τα γραφικά δρομάκια με τα σπίτια που ανηφορίζουν τις κεραμοσκεπές τους στο λόφο, θα σου χαρίσει μια σχετική ησυχία και μια Ελλάδα που έχει ξεχαστεί κάπου στο'80.

 

Αξίζει

  • Η καταπράσινη βόλτα στην περιοχή Αηδόνια, Μανωλάτες, Βουρλιώτες και Αγ. Κωνσταντίνο. Από τη μια το βουνό στα καλύτερά του, από την άλλη η θάλασσα στο βάθος.
  • Εκεί γύρω αξίζει και μια βόλτα στους αμπελώνες, που χορογραφούν το τοπίο αγκαλιάζοντας τις ρεματιές, μικρά καλύβια, η ευωδιά των σταφυλιών που ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.
  • Η επίσκεψη στην Παναγιά την Σπηλιανή, ακόμη κι αν δεν είσαι ο τύπος που εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή. Για τη θέα, το μοναδικό εκκλησάκι μέσα στο βράχο, τη ρακή, τα φρούτα και τα κουλουράκια του κρητικού παπα-Μανώλη, του πιο καλτ ιερέα στο Αιγαίο
  • Η επίσκεψη στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου της Ένωσης, για το κτίσμα αλλά και για να γνωρίσεις την παράδοση του τοπικού μοσχάτου, που έκανε διάσημη στον κόσμο τη Σάμο από την αρχαιότητα.
  • Η επίσκεψη στο θερμοκήπιο των Tomaccini στον Μεσόκαμπο, μια εντυπωσιακή υδροπονική καλλιέργεια 15 στρεμμάτων, που παράγει το πιο νόστιμο ντοματίνι-βελανίδι που έχεις ποτέ δοκιμάσει. Αυτό που ψωνίζεις και στο ΑΒ αλλά με την «άλλη» γεύση που έχει όταν το κόβεις κατευθείαν από τη ντοματιά.

 

Τα νοστιμότερα τραπέζια

  • Στο γραφικό Παλαιόκαστρο και απέναντι από το σημείο όπου η Σάμος πλησιάζει αγγίζοντας σχεδόν, τη Μικρά Ασία, ο Τριαντάφυλλος (Μικρή Πλατεία Παλαιοκάστρου, 2273027860, 6977917473), σε ένα πανέμορφο δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία, θα σε κερδίσει με τη λευκή, νοσταλγική αισθητική του. Δαντελωτά τραπεζομάντιλα και κουρτινάκια, ξύλο και παλιές λάμπες, από το οβάλ σαν παλιό κάδρο άνοιγμα, η κουζίνα σου αποκαλύπτει τα χαμόγελα των κοριτσιών που μαγειρεύουν αλλά και μια αστραφτερή καθαριότητα που θα την ζήλευε και η δική σου κουζίνα. Ο Τριαντάφυλλος με το γλυκό χαμόγελο και το πληθωρικό ταμπεραμέντο είναι άλλη μια απόδειξη στο αξίωμα που θέλει το καλό ψάρι να πηγαίνει στο βουνό. Κι εδώ πάνω δεν ανεβαίνει μόνο το ψάρι αλλά όλος ο βυθός, σε μια συμποσιακή εμπειρία που ξεχωρίζει για τη λιτότητα, τη σωστή διαχείριση της φρεσκάδας, τη διαύγεια της απόλυτης νοστιμιάς. Εν ολίγοις, ο Τριαντάφυλλος είναι μια μύηση, μια μοναδική εμπειρία τσπουροκατάστασης, για όποιον δεν φοβάται τις ξεχωριστές, ιωδιούχες εμπειρίες. Η σαμιώτικη ρακή έρχεται με μια σαλάτα που συνδυάζει τα βραστά και τα φρέσκα λαχανικά με ατζούγιες και τόνο κι ένα βελούδινο βραστό σαλάχι με πατζάρια, σκορδαλιά, λαδολέμονο και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπερίτσα με κρεμμυδάκι. Το λιαστό χταπόδι ιδανικά ψημένο, ριγανάτο και μαστιχωτό στα κάρβουνα, ολοζώντανα ο αχινός και οι φούσκες, μια ζεστή φάβα με το εξαιρετικό λάδι και το κρεμμυδάκι της, γαρίδες αχνιστές με μαϊντανό και δεμένο λαδολέμονο. Λεπτοκομμένη στρογγυλή, τραγανή ονειρεμένη τηγανητή πατάτα με πάπρικα, αλάδωτος και ζουμερός τηγανητός γαλέος και για την απογείωση του τέλους, μια πιατέλα χάρμα οφθαλμών με αστακούς κομμένους στη μέση με λαδολέμονο, κρεμμύδι, μαϊντανό και πιπερίτσα. 

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
"To μαγαζάκι που λέγαμε"...Φωτο: Ε. Ψυχούλη/ LIFO

 

Τρία μόλις χιλιόμετρα, οι Μυτιληνιοί προβάλουν ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, με το όνομά τους να θυμίζει τους πρώτους αποίκους του χωριού. Στη γραφική πλατεία που θυμίζει χωριά του Πηλίου, "Το μαγαζάκι που λέγαμε" (2273051264), θυμίζει μερακλίδικο μεζεδοπωλείο της Λέσβου 

 

Παλιές διαφημιστικές αφίσες δίνουν χρώμα και νοσταλγία στους τοίχους, σκόρδα κρεμασμένα στο ανοιχτό κουζινάκι που θυμίζει καφενείο του χωριού και μια κουζίνα που διαθέτει όλη τη ζωντάνια και τη γεύση του μαμαδίστικου, παραδοσιακού φαγητού. Ο Γιώργος Ακράς σε σερβίρει, στην κουζίνα η αδελφή του βράζει ολοπράσινα και ζεστά τα χόρτα, φτιάχνει τραγανούς, αρωματικούς ρεβυθοκεφτέδες με μπόλικο δυόσμο, μια χωριάτικη από τις λίγες, μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, βουτυράτο μαστέλο στη σχάρα, τραγανή τηγανητή σπιτική πατατούλα. Το πυρέξ που έρχεται στο τραπέζι γεμάτο χοντροκομμένη, νόστιμη, ντοματένια γιαχνιστή πατάτα που σε πάει κατευθείαν στην κουζίνα της γιαγιάς και για μια ξεχωριστή εμπειρία, ζητείστε από πριν την απόλυτη σαμιώτικη σπεσιαλιτέ: κατσικάκι που θα έρθει ολόκληρο, ροδοκόκκινο με την κρατσανιστή πετσούλα στο ταψί του, γεμιστό με ρύζι, μυρωδικά και συκωτάκια. Όπως λέμε Πάσχα όλο το χρόνο. Και κρατείστε χώρο, γιατί όπου να'ναι βγαίνουν οι δίπλες καυτές από το τηγάνι.

Οι Βουρλιώτες είναι το ομορφότερο, το πιο αγνά διατηρημένο, το πιο παραμυθένιο χωριό της Σάμου και από μόνο του ένας οπωσδήποτε προορισμός. Όπου αξίζει να φτάσετε πεινασμένοι. Να χαθείτε στα δρομάκια, να ξεφύγετε και λίγο έξω από το χωριό, να δώσετε ραντεβού με τον Βάκχο (273093340).

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
Βάκχος / Φωτο: Ε. Ψυχούλη - LIFO

 


Το κλασικό φορτωμένο κιτς ντεκόρ με το ρουστίκ τζάκι, μια καταπράσινη αυλή και στην κουζίνα δυο γενιές, η γιαγιά Δέσποινα που στα 80 της βγαίνει ακόμη μόνη της στο βουνό για τα άγρια χόρτα που θα σου βράσει και η Ελένη. Που τυροκομεί τα δικά της σαμιώτικα τυριά, όπως παλιά, δοκιμάστε την ελαφριά βραστή μυζήθρα και τη βουτυράτη, μεστή τρίμηνης ωρίμανσης από κατσικίσιο γάλα.

 

Παρέα με το ζυμωτό καρβέλι που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο, τραγανά κατιμέρια, χοιρινό πασπαλά παστό με αρωματικά, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, τα ντόπια μακρόστενα κρεμμύδια (σουγάνια), ολόγλυκες πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο γεμιστές με ρύζι και μανιτάρια, μπουρεκάκια ανοιγμένα στο χέρι με κολοκύθα και καβούνια, φρέσκια κρεμμυδάκια ομελέτα με χωριάτικα αβγά. Όλη η πανδαισία της παραδοσιακής σαμιώτικης γεύσης και ο κόκορας, περνά από το κοτέτσι της αυλής στην κατσαρόλα για να γίνει μια πλούσια, όλο άρωμα κοκορόσουπα εκτός κι αν προτιμήσετε το ντόπιο βιτούλι με χοντρό μακαρόνι.

 

 

 

 

Στο Καρλόβασι της Σάμου, το Azzuro (2273078300) θα σε εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική αλλά και τη βεράντα του, πλάι ακριβώς στο κύμα. Ένα παλιό πέτρινο βυρσοδεψείο, που ο Χρήστος Παναγόπουλος έχει μεταμορφώσει σε ένα ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο. Το ενδιαφέρον των παιδιών για το σαμιώτικο κρασί θα σε οδηγήσει στις καλύτερες ντόπιες ετικέτες που θα συνδυάσεις με μια ελαφρώς ψαγμένη, δημιουργική και προσγειωμένη, ταυτόχρονα, κουζίνα, που θα σου δώσει την αίσθηση μιας «καλής» αθηναϊκής εξόδου: ρολάκια καπνιστού σολομού με κρέμα τυριού και σταγόνες από σος ανανά, μπέργκερ με σάλτσα λιαστής ντομάτας, χωριάτικα λουκάνικα με θυμάρι και σάλτσα μελιού, μοσχαρίσιο φιλέτο με βούτυρο μαύρης τρούφας και μπράντυ Σάμου, πανακότα φράουλα.

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο του Κλήδονα και το αμίλητο νερό

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / Το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη συζητά με τον μουσικό Κωνσταντίνο Μπουντούνη για το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» που αναβιώνει στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αλλά και με τη σεφ και καθηγήτρια Γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη για την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών αυτών.
THE LIFO TEAM
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ