ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας σερβίρει κεμπάπ, πρωτότυπα noodles και κοκτέιλ από κάνουλα

ΚΥΡΙΑΚΗ Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας σερβίρει κεμπάπ, πρωτότυπα noodles και κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Tο Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Γνωστός και με το όνομα Caped Baldy, ο Saitama είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς manga «One-Punch Man» που πρωτοεμφανίστηκε το 2009. Το δυνατό του σημείο είναι ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο με μία μόνο γροθιά, το αδύναμο είναι πως από τη στιγμή που είναι ο πιο δυνατός απ’ όλους, αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση, είναι πλέον πολύ ισχυρός για να κερδίσει οποιαδήποτε συγκίνηση από τις ηρωικές του πράξεις.

Αν και δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του ως ήρωας, νικάει μυστηριώδη και τερατώδη όντα λες και είναι έντομα. Από τότε που η «δουλειά» του ως υπερήρωα άρχισε να τον κουράζει, ψάχνει συνεχώς για έναν αντίπαλο που να μπορεί να του προσφέρει πραγματικά μια πρόκληση. «Είμαι απλώς ένας τύπος που είναι ήρωας για πλάκα. Δεν χάνω», αυτή είναι μια ατάκα του. Δηλώνει ότι έγινε ό,τι έγινε μόνο και μόνο επειδή ήταν το όνειρό του, για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, πώς πριν τα καταφέρει υπέφερε από άγχος. Παρά την πλήξη του, ο Saitama κάνει τα πάντα για να σταματήσει το έγκλημα.

Αυτή η αδιαφορία για την υπεροχή του έναντι όλων νομίζω πως τον κάνει ιδιαίτερα συμπαθή, το γεγονός ότι δεν κοκορεύεται για τίποτα, ενώ παράλληλα κάνει και τη δουλειά που του πρέπει. Για να έρθω και στα δικά μας, ένα από τα πράγματα που δείχνει να συμπαθεί ιδιαίτερα η Αθήνα τα τελευταία χρόνια είναι το ποιοτικό street food και το ευφάνταστο, αυτό που έχει να πει το κάτι παραπάνω, που δεν φτιάχνεται μόνο για να μας χορτάσει. Το θέλουμε κι εμείς που τρώμε, αρέσει τελευταία και σε πολλούς σεφ αξιώσεων που προέρχονται από μια άλλη σκηνή.

Το νέο στριτφουντάδικο της πόλης, λοιπόν, που έχει όλα τα φόντα για να γίνει instant επιτυχία, έχει το όνομα του Ιάπωνα υπερήρωα και, όπως και αυτός, δεν ιδρώνει για να κερδίσει τις εντυπώσεις, απλώς τα καταφέρνει.

Αυτήν τη φορά ανεβάζει το επίπεδο του φαγητού στο χέρι, αντιμετωπίζοντάς το γαστρονομικά, αλλά χαλαρά σε παρουσίαση, στήνοντας ένα μικρό μενού με δύο εντελώς ετερόκλητα πράγματα, που όμως έχουν και τα δύο φανατικό κοινό.

Μπορεί να γνωρίζετε τον Σταμάτη Σταματιάδη από το δικό του Buñuel Uptempo Bistro της Πατριάρχου Ιωακείμ, ένα ποτάδικο νέας γενιάς στο Κολωνάκι που αγαπά τα κλασικά κοκτέιλ αλλά και τα ιδιαίτερα twists σε αυτά, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ωδή στον υπερρεαλισμό του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη.

Ο Σταμάτης είναι ένας έμπειρος μπάρμαν που όμως έχει και γνώσεις γύρω από την κουζίνα, γεγονός που τον έχει βοηθήσει με τα μαγειρέματα που συμβαίνουν πια στις μπάρες, όπου βάζει τις δικές του δημιουργικές πινελιές στα ποτά μας. Στο νέο του εγχείρημα στον Κεραμεικό, που είναι επικεντρωμένο στο φαγητό, ήξερε εξαρχής ότι ήθελε να συνεργαστεί με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, το έκανε και αυτό που παρουσιάζουν μαζί είναι εκρηκτικό.

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Σταμάτης Σταματιάδης και Άνταμ Κοντοβάς. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το Saitama θα είναι ένα φαγητό του δρόμου με την υπογραφή του αδιαμφισβήτητα πλέον ταλαντούχου Άνταμ Κοντοβά που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στη fusion κουζίνα, δίνοντάς της τη δική του διάσταση στο Kobra των Εξαρχείων. Ήδη από εκείνη την κουζίνα, στην οποία τον γνωρίσαμε καλύτερα, αν και προσφέρει μια υψηλού εστιατορικού επιπέδου εμπειρία όσον αφορά την πρώτη ύλη και τη διαχείρισή της, πάντα φλερτάρει με το street food, παντρεύοντας ιδανικά τις διεθνείς του αναφορές. 

Αυτήν τη φορά ανεβάζει το επίπεδο του φαγητού στο χέρι, αντιμετωπίζοντάς το γαστρονομικά, αλλά χαλαρά σε παρουσίαση, στήνοντας ένα μικρό μενού με δύο εντελώς ετερόκλητα πράγματα που όμως έχουν και τα δύο φανατικό κοινό.

Το concept, λοιπόν, είναι Aνατολή και Aσία, χειροποίητα κεμπάπ στα κάρβουνα, ανατρεπτικές noodles συνταγές και κοκτέιλ που βγαίνουν από την κάνουλα. Σε κεμπάπ ετοιμάζουν ένα με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με σάλτσα kabayaki (ένα γλυκό γλάσο με βάση τη σάλτσα σόγιας, που χρησιμοποιείται συνήθως για μαριναριστούν τα ψάρια, ή το unagi, πριν ψηθούν στη σχάρα), μαγιονέζα με μίσο, τηγανητό κρεμμύδι και γουακάμε, φτιάχνουν και ένα με κοτόπουλο, με σάλτσα satay και φιστίκια, τσίλι, λάιμ και καρύδα που είναι πεντανόστιμο, ένα ακόμα με χοιρινό και γαρίδα, τη δική τους μυστική σάλτσα, ξινόκρεμα και δυόσμο, ένα vegan από κιμά λαχανικών, ταχίνι, ραπανάκια, σουμάκ και ασπρόμαυρο σουσάμι. Θα φάτε τα κεμπάπ που θα επιλέξετε μέσα από ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα σας βάλουν και αραβικές πίτες, αρωματικό ρύζι και δικές τους πίκλες.

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Θα φάτε τα κεμπάπ που θα επιλέξετε μέσα από ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα σας βάλουν και αραβικές πίτες, αρωματικό ρύζι και δικές τους πίκλες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Για τα χοντρά τους noodles, που παρασκευάζονται στην Αθήνα, συνεργάζονται με μια βιοτεχνία και τα προσφέρουν σε μια χορτοφαγική συνταγή με λιαστή ντομάτα, κολοκύθι, ελιές, πέστο και μανούρι, σε μια άλλη με ψητή πανσέτα και κίμτσι, κινέζικο λάχανο, τηγανητό κρεμμύδι και ενταμάμε, κάνουν και noodles με (το πιο ήπιο από το ινδικό) γιαπωνέζικο κάρι, με μοσχάρι, ψητά καρότα, αυγό ράμεν και furikake (καρύκευμα από καβουρδισμένο σουσάμι, φύκια nori και αποξηραμένα ψάρια). Έχουν ακόμα μία συνταγή με κοτόπουλο μαγειρεμένο όπως στη δημοφιλή ταϊλανδέζικη σούπα tom kha gai με το γάλα καρύδας, τόφου, μανιτάρια, φρέσκο κρεμμύδι και καλαμπόκι.

Η σαλάτα που θα προσφέρουν θα είναι πάντα μία και εποχής, έτσι αυτή την περίοδο έχουν ντομάτες, νεκταρίνια, άγρια ρόκα, εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, φέτα και furikake. Για επιδόρπιο έχουν τώρα ένα παγωτό «που θα ήθελε να είναι baked Alaska», όπως οι ίδιοι λένε, δηλαδή ένα παρφέ κρέμα και σοκολάτα με καψαλισμένη μαρέγκα.

Όσα για τα tap cocktails του Saitama, βασίζονται σε κλασικές συνταγές και δεν θα είναι συνεχώς τα ίδια αλλά θα αλλάζουν. Αυτές τις μέρες θα ξεδιψάσετε με ένα Νegroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι, ένα Μai Τai με cordial ψημένου ανανά και passion fruit, ένα τζιν τόνικ με δυόσμο και κόλιανδρο ή με μια spicy μαργαρίτα αρωματισμένη έτσι ώστε να θυμίζει την επίσης ταϊλανδέζικη σούπα tom yum.

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, με ένα εντυπωσιακό mural από τους Athens 247 και πολύχρωμα νέον να φωτίζουν τη γωνία του το βράδυ, εκτός από το πολύ νόστιμο φαγητό του, το Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Θα βγάλει τραπέζια πικ-νικ στο απέναντι οικόπεδο, ενώ μαζί με το εργαστήριο για τις αλκοολικές του παρασκευές ο Σταμάτης Σταματιάδης ετοιμάζει ένα speakeasy playroom με arcade παιχνίδια και έναν προτζέκτορα στον οποίο θα προβάλλονται από κλασικά anime μέχρι οι soft-core ταινίες του Tinto Brass.

Έχοντας δοκιμάσει το φαγητό και τα «βαρελίσια» κοκτέιλ, έχοντας βρεθεί στο σημείο και περιμένοντας όσα ακόμα θα γίνουν σε αυτό, τολμώ να πω ότι πάμε για το δεύτερο έπος της Σαϊτάμα.

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Τα noodles με ψητή πανσέτα και κίμτσι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Αυτές τις μέρες θα ξεδιψάσετε με ένα Νegroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Χειροποίητα κεμπάπ στα κάρβουνα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Tο Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Κεραμεικού 101, Κεραμεικός

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Αιγυπτιακόν, το πρώτο κεμπαπτζίδικο της Ελλάδας από το 1924, επιμένει να φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κεμπάπ.

Γεύση / «Αιγυπτιακόν»: Το πρώτο κεμπαπτζίδικο της Ελλάδας φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κεμπάπ από το 1924

Επισκεφτήκαμε το ιστορικό μαγαζί που σύστησε το κεμπάπ στους Έλληνες και καθιέρωσε στη ζωή μας το «σουβλάκι με πίτα», για να μάθουμε την ιστορία του και να ανακαλύψουμε κι άλλες γεύσεις που του δίνουν χαρακτήρα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Το κεμπάπ του Σέρκου

Γεύση / Το αυθεντικό αρμένικο κεμπάπ του Σέρκου στην Κοκκινιά

Μικρός κατάλογος, αυθεντικό, αρμένικο κεμπάπ και ένα μαγαζί που σε ταξιδεύει στον χρόνο και σε κάνει να θέλεις να ψάξεις ακόμα πιο καλά τις παλιές γειτονιές και τις αυθεντικές γεύσεις του Πειραιά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ