Ρωμαϊκές γεύσεις για σύγχρονους ουρανίσκους

Facebook Twitter
0

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρουσιάζει τη δουλειά της Μαριάνας Καβρουλάκη, ερευνήτριας της Ιστορίας της Διατροφής και ιδρύτριας των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας και σας καλεί σε δύο γαστρονομικές βραδιές στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η Μαριάνα Καβρουλάκη θα βρίσκεται για δύο βράδια Παρασκευής στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 – 136, Θησείο) μαζί με γεύσεις από άλλες εποχές και θα μιλήσει για τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή γαστρονομία με θέα στην Ακρόπολη.

Παρασκευή 29 Ιουνίου και ώρα 21:00: ένα δείπνο εμπνευσμένο από τα τραπέζια της αρχαίας Ρώμης. Το μενού περιλαμβάνει τόσο πιάτα τυπικά ενός εορταστικού γεύματος όσο και πιάτα που προέρχονται από την αγροτική κουζίνα της Ρώμης. Το δείπνο κλείνει με δύο γλυκά, τον Κρητικό γάστριν και την tyropatinam, της οποίας το πρώτο συνθετικό υποδεικνύει ελληνική προέλευση.

ΜΕΝΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

Ιsicia omentata

Κεφτεδάκια: κρέας, ψωμί μουλιασμένο σε κρασί, πιπέρι, κουκουνάρι, πιπέρι, fish sauce, πετιμέζι.

Gustum de curcubitis

Κολοκυθάκια, πιπέρι, κύμινο, ασαφετίδα, πήγανος, ξίδι, fish sauce, πετιμέζι.

Αγγούρι και καρπούζι

Αγγούρι και καρπούζι, πιπέρι, φλισκούνι, μέλι, ξίδι, fish sauce.

Μulsum

Oινόμελι

Μixtura cum nucleis pineis

Τυρί, κουκουνάρια, αμύγδαλα, μαϊντανός, ελαιόλαδο, ξίδι, κόλιαντρο, δυόσμος, πήγανος, θυμάρι, πιπέρι.

Έτνος αρακά

Αρακάς, πράσσο, άνηθος, ελαιόλαδο

Ψωμί όλυρας (triticum spelta)

Ωμό λάχανο

Λάχανο με κόλιαντρο, ξίδι, μέλι, ασαφετίδα

Χοιρινό με σάλτσα κρασιού και σύκου

Χοιρινό, κόλιαντρο, σύκα, κρασί, ξίδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, μαϊντανός

Πληγούρι

Γλυκά:

Τyropatina

Aυγά, γάλα, μέλι, πιπέρι.

Γάστρις

Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σουσάμι, παπαρουνόσπορος, μέλι, μαύρο πιπέρι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ E-MAIL: [email protected] ή στα τηλέφωνα 210 3252214 (11.00- 15:00) και 6970988908 (9:00-15:00 – 18:00 – 21:00)

TΙΜΗ: 25 ευρώ ανά άτομο (τα μέλη του ΣΕΑ κατόπιν συνεννόησης)

Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM