Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη

Νίκος Καλογιάννης και Ιωάννα Παπαντωνίου Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της ποτοποιίας, κ. Νίκος Καλογιάννης, και η πρόεδρος του ΠΛΙ, κ. Ιωάννα Παπαντωνίου.
0

ΝΑΥΠΛΙΟ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του ελεύθερου ελληνικού έθνους. Μια πόλη ξεχωριστή και ιδιαίτερη, με πλούσια ιστορία, σημαντικά αξιοθέατα και πολιτισμό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε αυτόν τον υπέροχο τόπο συναντάμε τη Λέσβο, το νησί των αισθήσεων, των αρωμάτων, των γεύσεων και των εικόνων;  

Ο συνδετικός κρίκος αυτής της γεωγραφικής συνύπαρξης είναι το Ούζο Πλωμαρίου, το οποίο εμπνέεται από το παρελθόν και μας ταξιδεύει στο μέλλον. Συγκεκριμένα, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, δημιούργησε μια συλλεκτική συσκευασία και, ταυτόχρονα, πραγματοποιεί δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Ναυπλίου βρίσκεται το Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» το οποίο στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο και κατάλληλα τροποποιημένο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Καθώς περνάς το κατώφλι του αρχοντικού σπιτιού με τη μοναδική αρχιτεκτονική, ταξιδεύεις στον χώρο και τον χρόνο. Οι συλλογές του ιδρύματος συγκροτούνται το 1974 με την αρχική δωρεά 6.000 αντικειμένων από την Ιωάννα Παπαντωνίου και σήμερα αριθμούν περίπου 50.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τον νεότερο πολιτισμό. Οι ενότητες των εκθέσεων απαρτίζονται από εμβληματικές στιγμές του ελληνικού έθνους οι οποίες φυλάσσονται ως πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορίας μας μέσα στις αίθουσες του μουσείου.

Σκοπός της επίσκεψής μου σε αυτό το όμορφο οικοδόμημα ήταν η παρουσίαση της σύμπραξης του μουσείου με την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ειδικότερα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η γνωστή ποτοποιία δώρισε δυο σπάνιες γυναικείες τοπικές ενδυμασίες, μια από το Γηρομέρι Θεσπρωτίας, αλλά και την εξαιρετική «φορεσιά με τα άσπρα», νυφική των Πομάκων, από το Λιβάδι Ξάνθης, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να συντηρήσει άλλες δύο φορεσιές από τη Λέσβο, πατρίδα του χορηγού.

Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη Facebook Twitter

Συγχρόνως, στον δροσερό κήπο του Μουσείου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της συλλεκτικής συσκευασίας για το Ούζο Πλωμαρίου, που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το σχέδιο της είναι εμπνευσμένο από τοπικές φορεσιές της συλλογής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η πρόεδρος του ΠΛΙ, κ. Ιωάννα Παπαντωνίου ευχαρίστησε θερμά την ποτοποιία και τον πρόεδρό της για τη δωρεά ενώ με τη σειρά του ο πρόεδρος της ποτοποιίας, κ. Νίκος Καλογιάννης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τη χώρα μας, μια και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσής της. Αποφασίσαμε έτσι να εμπνευστούμε από το ένδοξο παρελθόν μας και να το φέρουμε στο σήμερα. Θέλαμε να συμβάλουμε και να αναδείξουμε την ελληνική παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι μελλοντικές γενιές να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν όσο εμείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλεκτικές φιάλες είναι χειρόγραφα αριθμημένες και κυκλοφορούν μόνο σε 1821 τεμάχια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη μοναδικότητα και τη συλλεκτική αξία της καθεμιάς. 

Εδώ και 127 χρόνια, το γλυκόπιοτο Ούζο Πλωμαρίου παράγεται βασισμένο στην ίδια ακριβώς μυστική συνταγή και με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης, μέσα σε 18 χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου, κρυστάλλινο και διαυγές, με πανδαισία αρωμάτων και την ξεκάθαρη γεύση του, συνιστάται ως μια μοναδική εμπειρία. 

Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη Facebook Twitter

Επιπρόσθετα, η παράδοση και ιστορία βρίσκονται στην καρδιά της αποσταγματοποιίας και αποτελούν αξίες που το Ούζο Πλωμαρίου φέρνει στο σήμερα. Φέτος, λοιπόν, μέσω της επετειακής φιάλης, υιοθετεί στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα στοιχεία από τις λεπτομέρειες των εξαιρετικών κεντημάτων των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Η συσκευασία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, όπου με υπερηφάνεια και αισιοδοξία μεταφέρει την πολιτιστική κληρονομιά και αυθεντικότητα του τόπου μας στο μέλλον.

Το Ούζο Πλωμαρίου, με σεβασμό στις ρίζες του, επιλέγει να μας ταξιδέψει στο παρελθόν και να επιστρέψει στο σήμερα αλλά και στο μέλλον μέσω μιας σύγχρονης, επίκαιρης ματιάς. Άλλωστε, σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την εξαγωγική δραστηριότητα να επεκτείνεται διαρκώς, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. 

Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά. Το ποτό που έχει συνοδεύσει τα πιο ωραία καλοκαίρια της ζωής μας, με τη δημιουργία αυτής της συλλεκτικής φιάλης, έρχεται να δώσει ένα ξεχωριστό νόημα στην επέτειο των 200 ετών, να αναδείξει με το δικό του τρόπο την πιο μεγαλειώδη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας αλλά και να συμβάλει στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. 

Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη Facebook Twitter

Αναζητήστε τις μοναδικά αριθμημένες 1821 φιάλες της σειράς σε κάβες & duty free shops ανά την Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός της επετειακής συλλεκτικής συσκευασίας έγινε από την Red Design Consultants.

Διαφημιστική Παρουσίαση

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ