Oι πίτες επιστρέφουν

Oι πίτες επιστρέφουν Facebook Twitter
Oι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό... Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν / LIFO
0


Oι πίτες πολύ πριν πάρουν την ατομική, προκάτ μορφή τους, έχουν συνδεθεί στο μυαλό του μέσου Έλληνα με παιδικές αναμνήσεις ταψιών που μοσχοβολάνε, ενώ αν ρωτήσεις δέκα νοικοκυρές, θα σου δώσουν εντελώς διαφορετικές συνταγές για την κλασική σπανακόπιτα, τόσο για τη γέμιση όσο και για το φύλλο της. Να, λοιπόν, που τον τελευταίο χρόνο κάποιοι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κενό στον γαστρονομικό χώρο της αυθεντικής πίτας και ξεκίνησαν σιγά-σιγά να το καλύπτουν.

Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά...


«Όλα μας τα προϊόντα παρασκευάζονται επιτόπου στην ανοιχτή μας κουζίνα, που ήταν ένα στοίχημα για εμάς, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τα υλικά μας και την καθαριότητα του καταστήματος» περιγράφει η Νίκη Κατσιμπίρη, ιδιοκτήτρια του Pie Works, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τους τελευταίους 5 μήνες στην πιάτσα του Κολωνακίου. «Και οι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό και αυτή είναι η απάντηση που δίνω σε όποιον εικάζει ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε κονσέρβες ή κατεψυγμένο φύλλο: ελάτε να δείτε! Το κοινό δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις πια, είναι υποψιασμένο».


Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά, γι' αυτό και στα προϊόντα τους δίνουν βάση στις γεμίσεις, ενώ το φύλλο συνοδεύει παρά καλύπτει τη γεύση. Η Νίκη μου εξηγεί ότι επειδή και η ίδια, όπως και πάρα πολύς κόσμος, έχει μια σχετική δυσανεξία στο βαρύ φύλλο, που αν δεν είναι σωστά φτιαγμένο προκαλεί αίσθηση μπουχτίσματος και δυσπεψίας, προσπάθησε η κουζίνα του Pie Works να είναι ελαφριά, κάτι που επιβεβαιώνει καθημερινά το κοινό αλλά και εμείς που δοκιμάσαμε τη νέα προσθήκη στον κατάλογο, την πίτα με κολοκυθάκι σοτέ και κρέμα, η οποία θυμίζει νόστιμη παραλλαγή καγιανά πάνω σε χωριάτικο φύλλο. Η σεφ Ελπίδα Λημναίου έχει διανθίσει αρκετά τις κλασικές ελληνικές πίτες με στοιχεία από ξένες κουζίνες. Στην κοτόπιτα, για παράδειγμα, που είναι από τα highlights τους, έχουν προσθέσει κάρι. Θα βρεις, επίσης, κιμαδόπιτα, κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν αλλά και πιο περίεργες προτάσεις που δεν βγαίνουν καθημερινά, όπως η πίτα-μουσακάς με σοταρισμένη μελιτζάνα, κιμά και μπεσαμέλ.

Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά.


Στις Πίτες της Σοφίας, από την άλλη, επιμένουν ελληνικά, γρεβενιώτικα. Το κατάστημα άνοιξε πριν από περίπου δέκα μήνες στο Φάληρο, όταν τα αδέρφια Δημήτρης και Ματίνα Δελητζά αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά την αγάπη που τους είχε μεταδώσει η πρόσφατα εκλιπούσα μητέρα τους για την τέχνη της παραδοσιακής πίτας. Στη μνήμη της μαμάς Σοφίας είναι αφιερωμένο το μαγαζί.


Το παραδοσιακό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά στης «Σοφίας» έχει δοκιμαστεί από γιαγιά κι έχει περάσει σε μαμά και θειάδες. Η Ματίνα το περιγράφει ως τραγανό και «τόσο όσο» σε ποσότητα. «Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά. Αν φας μανιταρόπιτα, θέλουμε να νιώσεις το μανιτάρι». Κι εδώ ανάρπαστη γίνεται η κοτόπιτά τους, που περιέχει στήθος και μπούτι κοτόπουλο, τρία τυριά και λίγο τραχανά για να δέσει η γέμιση. Στις Πίτες της Σοφίας θα βρεις επίσης κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα με μήλο ή πορτοκάλι, αλλά και νηστίσιμες προτάσεις ανάμεσα στους 20 συνολικά κωδικούς του καταλόγου που ανανεώνονται συνεχώς. «Όταν έχουμε μια νέα ιδέα, θα κεράσουμε τον κόσμο και, ανάλογα με τα σχόλιά τους, θα την εντάξουμε στον κατάλογο. Ως τώρα, τουλάχιστον, όλες έχουν περάσει» μου λέει με θέρμη η Ματίνα. Κι αν θες, σου ετοιμάζουν ταψί της επιλογής σου με 6 κομμάτια και το παίρνεις στο σπίτι να το ψήσεις στον δικό σου φούρνο.

Pie Works
Αμερικής 16Α, Αθήνα, 211 1847595
facebook.com/pieworks.gr

Οι Πίτες της Σοφίας
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, 213 0700444
facebook.com/oipitestissofias

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ