Το νόημα της ζωής (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Δεν θα ήμουν ο εαυτός μου αν δεν έγραφα για το τζιν.

Δε μπορώ να θυμηθώ πότε το δοκίμασα για πρώτη φορά. Η μονομανία είναι τόσο έντονη που έχει διαγράψει εντελώς το παρελθόν. Ποιος θυμάται τα ασήμαντα φλερτ όταν έχει συναντήσει την αληθινή αγάπη;

Ενώ μοιάζει εύκολο ποτό, δύσκολα ικανοποιείται ο εραστής του τζιν τόνικ. Το πίνουμε σε όλα τα μπαρ αδιαμαρτύρητα, όταν όμως γευτούμε το σπιτικό πάντα αναφωνούμε με ηδονή. Δεν ξέρω τι φταίει στα περισσότερα μαγαζιά, και δε μιλάω για το ενδεχόμενο μπόμπας. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στη θερμοκρασία. Αν δεν είναι πολύ πολύ κρύο, με πολλά πολλά παγάκια, το τόνικ κουράζεται (σκεφτείτε χλιαρή κόκα κόλα) και το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Όταν σκέφτομαι Το τζιν τόνικ φαντασιώνομαι ένα μακρόστενο ποτήρι με κρυστάλλινη διαφάνεια, τόσο κρύο που έχει αρχίσει να ιδρώνει με σπαρταριστό τόνικ που κάνει παιχνίδια στη γλώσσα, μία φέτα καταπράσινο λάιμ που έρχεται δεύτερη με μία κλωτσιά αλκοόλ στο τέλος. Δε νομίζω ότι το έχω πετύχει σε μπαρ αυτό το Άγιο Δισκοπότηρο. Αγαπητοί μου καταστηματάρχες, αν μας διαβάζετε κι ενδιαφερόσαστε για τους εθισμένους πελάτες σας, ρωτήστε τους πως το θέλουν το ποτό τους και μην τους κοιτάτε με καχυποψία αν προσπαθήσουν να το κάνουν χωρίς να τους ρωτήσετε.

Ενωμένοι από ένα αόρατο νήμα, όλοι οι λάτρεις αυτού του ποτού νιώθουμε μία υπόγεια επικοινωνία. Φρέσκιες συναντήσεις πάνω στη μπάρα συσφίγγονται άμεσα. «Κι εσύ τζιν τόνικ;» και οι ματιές τα λένε όλα. Κι εγώ τζιν τόνικ, θα έχουμε πολλά να πούμε εμείς οι δύο. Με τους παλιούς φίλους συνεννοούμαστε χωρίς πολλές κουβέντες: στις επισκέψεις έρχεται αυτόματα μαζί τζιν και τόνικ. Όταν βγαίνουμε, παραγγέλνουμε και για τους άλλους χωρίς να τους ρωτήσουμε. Το τζιν τόνικ είναι ένα βαρόμετρο. Παραδείγματα: -«Πως τα πέρασες;» -«Ήπια τέσσερα τζιν τόνικ» (αρκετά καλά). –«Ήπια οχτώ τζιν τόνικ» (μέχρι τη μέση τέλεια, μετά δε θυμάμαι τίποτα) –«Πως ήταν το θέατρο;» -«Μετά ήπια ένα τζιν τόνικ» (κουρελιάστηκα από τη βλακεία που είδα)–«Πως τα περνάς;» -«Έχω να πιω τζιν τόνικ δέκα μέρες» (έχω πήξει/έχω κατάθλιψη/ήμουν άρρωστος). Σημείωση: όλοι οι διάλογοι είναι αυθεντικοί.


Ακολουθούν δηλώσεις χρηστών:

  • "Gin Tonic: Η πιο δροσερή μπουρμπουλίθρα που έχει δοκιμάσει ποτέ ουρανίσκος."
  • "Το τζιν τόνικ είναι το πρώτο ποτό, που έγινε "ποτό μου".με αυτό μέθυσα πρώτη φορά.πίνοντάς το έγινα "γερό ποτήρι".νομίζω πως είναι από τα λίγα τόσο σταθερά πράγματα στη ζωή μου.όσα ποτά και να δοκίμασα, πάντα στο τζιν-τόνικ επιστρέφω.άλλαξα τρεις φορές το τζιν που ζητούσα, το τζιν-τόνικ όμως, δεν άλλαξε.μπορεί να ζητάω φέτα λάιμ, αντί για λεμόνι, αλλά το τζιν-τόνικ δεν αλλάζει.όσες παραλλαγές μαρτίνι, ή άλλα κοκτέιλ δοκιμάσω το καλοκαίρι, το πιο δροσιστικό ποτό παραμένει το τζιν-τόνικ.δεν με νοιάζει που είναι δροσιστικό, και κάποιοι το θεωρούν καλοκαιρινό, και τον χειμώνα μια χαρά το πίνω. Είναι λίγο αστείο που τα γράφω όλα αυτά για κάτι που όταν δοκίμασα πρώτη φορά από το ποτήρι του πατέρα μου, στα 8 μου, αντέδρασα λέγοντας: "αηδία. είναι πικρό. πώς το πίνεις αυτό το πράγμα;"τώρα μπορώ να καταλάβω το χαμόγελό του σε αυτή μου την αντίδραση." (Κωνσταντίνος Μ.)
  • "Είναι σαν βουτιά στη θάλασσα στους 40 C."
  • "Είναι σα να κάθεσαι στη πλώρη του Τιτανικού με τα χέρια ανοιχτά, να σου πιάνει τα βυζιά ο Λ. Ν. Κάπριο και να έχεις ένα προαίσθημα ότι παίζει και να μη γυρίσεις σόι σπίτι σου ."

Αποσπάσματα από τη ζωή του verve, όπως μας τα παρουσίασε:

  • "Πολύ ωραία όλα αυτά, να πιούμε ένα τζον τόνικ;
  • Πάλι μου τέλειωσε το τόνικ. Να βάλουμε σόδα; Τρελός είσαι; Πάω στο περίπτερο να πάρω για να φτιάξουμε τζιν τόνικ.
  • Να είχαμε τώρα ένα τζιν τόνικ;
  • Να περάσω απ’ το σπίτι να πιούμε ένα τζιν τόνικ;
  • Μου τρύπησε το τζιν, θα πιω ένα τζιν τόνικ.
  • Πάλι τζιν τόνικ; Αλλά και τι να πιω φέρε ένα τζιν τόνικ.
  • Η δουλειά πήγε γαμάτα σήμερα – να βάλω ένα τζιν τόνικ
  • Η δουλειά πήγε χάλια σήμερα – να βάλω ένα τζιν τόνικ.
  • Με άφησε η γκόμενα, θα πιω ένα τζιν τόνικ.
  • Ένα τζιν τόνικ. Ένα τζιν τόνικ. Ένα τζην τωνικ. Να τσοιν τωωνεικ......χάλια έγινα με τα κωλο τζιν τόνικ"


Που και που κάποιος λακίζει: άλλος πειραματίζεται με bloody Mary, άλλος δηλώνει ότι κόβει το τζιν τόνικ επειδή του φέρνει πονοκέφαλο, άλλος κάνει δίαιτα, άλλος παίρνει μοχίτο επειδή «είναι καλοκαίρι, για κανονικό ποτό θα πάρω τζιν τόνικ μετά», μερικοί επιμένουν να βάζουν σόδα (και να μην υπάρχει οπότε να υποκύπτουν ξανά και ξανά). Συγχωρούμε όλες τις αποκλίνουσες συμπεριφορές και δεν κρίνουμε για να μην κριθούμε. Είναι σίγουρο ότι σε μία δύσκολη στιγμή πάλι όλοι στο τζιν τόνικ θα στραφούμε.

Κατά καιρούς έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε αυτοδιαχειριζόμενο αποστακτήρα στο πολυτεχνείο, να φυτέψουμε αγριοκυπαρίσι στο λόφο του Στρέφη, να φτιάξουμε κλαμπ g&t μόνο για μέλη (χαριστικά θα παίρναμε κι αυτούς που πίνουν τζιν με σόδα, αλλά μετά από ψηφοφορία), να ξεκινήσουμε την επανάσταση. Ειδικά η ιδέα της επανάστασης έχει ατονήσει τελευταία- όλοι μας παλεύουμε για την επιβίωση, ο καθένας για άλλους λόγους και με τον δικό του τρόπο. Η ιδέα της παρέας, του φαγητού και του τζιν τόνικ συνεχίζει να είναι δυνατή. Χωρίς υπερβολή πιστεύω ότι αυτοί οι φίλοι σε συνδυασμό μ’ αυτό το ποτό μου έχουν σώσει τη ζωή. Δεν είναι απλώς ένα ποτό, είναι πλέον η γεύση της παρηγοριάς. Είμαι μελό αλλά το διακινδυνεύω: τους ευχαριστώ δημόσια για όλα και τους αφιερώνω αυτό το κομμάτι:

Για σας, μούτρα!

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ