Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου

Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου Facebook Twitter
Ο Μπαρμπαδήμος προσφέρει έναν συνδυασμό πολύ καλού φαγητού με έμφαση στο εξαιρετικό κεμπάπ, όμορφα διακοσμημένου χώρου και προσωπικού, η συμπεριφορά του οποίου υπερβαίνει την τυπικότητα, δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για την καλοπέρασή σου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0


Ο Μπαρμπαδήμος δεν είναι καινούργιο όνομα. Τέσσερα χρόνια τώρα, από τότε που άνοιξε το πρώτο μικρό κατάστημα στην ακτή Μουτσοπούλου, τραβάει σαν μαγνήτης όσους αναζητούν με πάθος το καλύτερο κεμπάπ. Ακολούθησαν από τότε και άλλα μαγαζιά, στον Πειραιά και στη Νέα Σμύρνη, αλλά το πλέον πρόσφατο, αυτό στην πλατεία Μπουρναζίου, αναδεικνύεται «ναυαρχίδα» της αλυσίδας, καθώς, όσον αφορά το μέγεθος του χώρου και τη διακόσμηση, κερδίζει τις εντυπώσεις. Το κεμπαπτζίδικο δεσπόζει στην πολύβουη πλατεία με έναν χώρο ικανής χωρητικότητας στο εσωτερικό και πολλαπλής στον έξω χώρο, στο πεζοδρόμιο δίπλα στην επιβλητική τζαμαρία. Η μαύρη γυαλιστερή πινακίδα με τα χρυσά γράμματα «Μπαρμπαδήμος», οι ριγέ τέντες, τα βιτρό που χαρίζουν αισθησιακό φως, οι γυάλες με τα μπαχαρικά στα ράφια, ο πάγκος του μπακάλη και οι φωτογραφίες από τη νεότερη ελληνική ιστορία παραπέμπουν στην αστική αισθητική της Πόλης. Είναι βέβαιο ότι το περιβάλλον θα σε τραβήξει και θα σου φτιάξει τη διάθεση, αλλά σε ένα κεμπαπτζίδικο το «φάτε μάτια ψάρια» δεν αρκεί για να σε κρατήσει.

Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου Facebook Twitter
Το φαγητό, λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο και εδώ ξέρουν να το φτιάχνουν καλά, χωρίς να προσποιούνται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπεις και γεύεσαι... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Είναι απαραίτητο ένα καλοφτιαγμένο κεμπάπ να πυροδοτήσει μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων στο στόμα σου, ξυπνώντας μνήμες που μερικές φορές αναρωτιέσαι πώς έχουν φυτευτεί τόσο βαθιά στο γευστικό σου υποσυνείδητο. Το φαγητό, λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο και εδώ ξέρουν να το φτιάχνουν καλά, χωρίς να προσποιούνται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπεις και γεύεσαι. Το κεμπάπ, φτιαγμένο από κρέας μοσχαριού και προβάτου, έρχεται ψημένο στα κάρβουνα, έχοντας δεχτεί την ιδανική ποσότητα πυράς, ώστε να παραμένει ζουμερό και να αναδεικνύει τη ισχυρή γεύση του (€7,5/μερίδα). Το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί σε μείγμα μπαχαρικών και καταφέρνει –για ένα κρέας απρόσωπο, όπως το κοτόπουλο– να δώσει πλούσια γεύση και αφράτη υφή (€7,5/μερίδα). Το χοιρινό σις κεμπάπ έχει επίσης πολλές γευστικές αρετές να προσφέρει (€7,5/μερίδα). Ο μοσχαρίσιος παστουρμάς είναι φρεσκομμένος στη μηχανή και αναδίδει αρώματα (€6,90). Το σουτζούκι το ίδιο (€6,90). Το καινούργιο και ιδιαίτερα αξιόλογο πιάτο, τα τζιέρια (€8,90), δηλαδή μοσχαρίσιο συκώτι ψημένο και κομμένο σε λεπτές φέτες, είναι αφρός και καταναλώνεται αμέσως. Όλα συνοδεύονται από κομμένες πίτες αλάδωτες, φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα φρέσκια ή ψημένη στα κάρβουνα. Μπορείς να πάρεις και μισές μερίδες ή να κάνεις συνδυασμούς. Επιπλέον, το μαγαζί δεν σνομπάρει το τυλιχτό (€1,90): μπορείς να διαλέξεις τι θα βάλεις μέσα και να το απολαύσεις χωρίς ενδοιασμούς. Όσο για ποτό, πέρα από τις μπίρες και τα αναψυκτικά, έχεις την ευκαιρία να πιεις αξιοπρεπές εμφιαλωμένο κρασί στην τιμή των 5,80 ευρώ το μπουκάλι. Στην πορεία του χρόνου πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Μπαρμπαδήμο από άλλα κεμπαπτζίδικα, που έχουν μάλιστα πολύ παλιά παρουσία στον χώρο. Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή: προσφέρει έναν συνδυασμό πολύ καλού φαγητού με έμφαση στο εξαιρετικό κεμπάπ, όμορφα διακοσμημένου χώρου και προσωπικού, η συμπεριφορά του οποίου υπερβαίνει την τυπικότητα, δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για την καλοπέρασή σου.

☛ Μπαρμπαδήμος, Παρασκευοπούλου 51, πλατεία Μπουρναζίου, 210 5757800

 

Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου Facebook Twitter
Το κεμπαπτζίδικο δεσπόζει στην πολύβουη πλατεία με έναν χώρο ικανής χωρητικότητας στο εσωτερικό και πολλαπλής στον έξω χώρο, στο πεζοδρόμιο δίπλα στην επιβλητική τζαμαρία... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ