Mono

Mono Facebook Twitter
Το Μοno είναι μια ωραία επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδιές στο κέντρο της Αθήνας.
0

Mono Facebook Twitter
H σαλάτα Summer Breeze με φρέσκα φασολάκια, κριθαράκι, ρόκα, ντομάτα, κουκουνάρι, φλοίδες παρμεζάνας και φρέσκια μοτσαρέλα με πέστο βασιλικού...

Η Πλάκα είναι μια «πονεμένη» περιοχή όσον αφορά το φαγητό.Λίγα είναι τα ποιοτικά μαγαζιά που έχουν καταφέρει να μην επηρεάζονται από τις ορδές των τουριστών. Το Mono, αν και έχει βρει τη θέση του σε ωραία γειτονιά, δίπλα σχεδόν στη Μητρόπολη, έχει αλλάξει αρκετά χέρια μέσα σε λίγα χρόνια. Τώρα, όμως, όπως όλα δείχνουν, μάλλον βρήκε την ισορροπία του με τον σεφ και ιδιοκτήτη Βασίλη Βασιλείου που κουμαντάρει καλά το τιμόνι του εστιατορίου. Τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο δίπλα στα νεοκλασικά συνθέτουν θεατρικό σκηνικό και είναι μια ωραία επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδιές στο κέντρο της Αθήνας. Και η σάλα του, που επικοινωνεί με τον έξω χώρο, είναι καλόγουστη, σου ανοίγει την καρδιά. Την όρεξη, όμως, σου ανοίγει το μενού, με τις ελκυστικές προτάσεις που ακολουθούν την εποχικότητα.

Mono Facebook Twitter
Το αρνί σουβλάκι με κρεμμύδι και τοματίνια, μαριναρισμένο με ζαατάρ, ήταν αξιαγάπητο...

Εδώ μιλάμε ή, καλύτερα, δοκιμάζουμε κουζίνα με δημιουργικότητα που δεν κουράζει. Αρχή με gemista (€6,5), το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο. Ήρθαν οι ντομάτες γεμιστές με ραγού καλοκαιρινών λαχανικών, που τους ταίριαζε η δροσιά της σάλτσας γιαουρτιού με φέτα, και από δίπλα φρυγανισμένα ψωμάκια, αρωματισμένα διακριτικά με σκόρδο – άψογη εκτέλεση, νοστιμιά που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Μου άρεσε το λαδοτύρι Μυτιλήνης: έρχεται τηγανητό, στην κορυφή φιγουράρει κηρήθρα με μέλι, ενισχύεται με ρόγες σταφυλιού μαριναρισμένες με δεντρολίβανο και περασμένες από τη σχάρα και συνοδεύεται με φρυγανισμένο, χειροποίητο ψωμί (€7). Το παιχνίδι αλμυρού και γλυκού ισορροπεί τέλεια με την οξύτητα των σταφυλιών και κάνει το πιάτο ξεχωριστό. Ευφάνταστες είναι οι επτά σαλάτες του καταλόγου και η επιλογή κρίνεται δύσκολη. Η Summer Breeze με φρέσκα φασολάκια, κριθαράκι, ρόκα, ντομάτα, κουκουνάρι, φλοίδες παρμεζάνας και φρέσκια μοτσαρέλα με πέστο βασιλικού (€10) είναι γευστική. Μόνο καλά λόγια έχω να πω για το εξαιρετικό ριζότο Βιαλόνε Νάνο με καρπούζι, μικρόσπερμο κουκουνάρι και νιφάδες φέτας (€12): είναι ωραία χυλωμένο, ελαφρύ, εύγευστο και δροσερό χάρη στο καρπούζι. Από τα κυρίως, το αρνί σουβλάκι με κρεμμύδι και τοματίνια, μαριναρισμένο με ζαατάρ (μυρωδάτο μείγμα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής), που συνοδεύεται με κρητικό ξινόχοντρο και μελιτζάνα (€16), ήταν αξιαγάπητο. Επίλογος με τάρτα λεμονιού (€6,5), με ωραία τραγανή βάση, όσο πρέπει ξινούτσικη. Με λίγα λόγια, θα ευχαριστηθείτε τη γενναιόδωρη κουζίνα, θα απολαύσετε το κανάκεμα του σέρβις και θα επιλέξετε ωραία κρασιά από την καλοστημένη λίστα που ακομπανιάρει το μενού.

☛ Μοno, Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM