ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
0


Του κουτιού είναι το καινούργιο εστιατόριο Ιl Covo, μια πραγματική «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια. Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, χαλαρά και το φαγητό εκφράζει απόλυτα τις ιταλικές προθέσεις του εστιατορίου. Τι ψάχνουμε σε ένα φθινοπωρινό δείπνο; Αυτό το «κάτι νόστιμο » που αναζητούμε και στη ζωή. Και από νοστιμιά, τα πιάτα του Ιl Covo έχουν μπόλικη. Μου άρεσε ο λιτός χώρος που αποπνέει φινέτσα, με τα μοντέρνα φωτιστικά, την μπάρα με τον ξυλόφουρνο σε μια γωνιά και το ωραίο παιχνίδισμα στη μία πλευρά του τοίχου που καλύπτει ισπανικό χαρτόνι. Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου με τα σιδερένια καναπεδάκια με τις καμπύλες και τις μαξιλάρες, τα κομψά τραπέζια, τις λυγαριές, τις λεβάντες και τις δάφνες συνθέτει μια οικεία αγκαλιά. Φιλική και ανυπόκριτη ατμόσφαιρα, που κάνει ευχάριστη την έξοδό σου.

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
O λιτός χώρος του Il Covo αποπνέει φινέτσα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Ξεφυλλίζοντας το μενού, οι προτάσεις των πιάτων εκφράζουν την αγαπημένη ιταλική κουζίνα. Κλασική αρχή με σαλάτα μοτσαρέλα μπουράτα και ντοματίνια, περιχυμένη διακριτικά με λάδι από πέστο βασιλικού (€13). Φρέσκια, ευωδιαστή γεύση, που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη και η σαλάτα Μelone (€12) με τραγανή, πιπεράτη ρόκα, προσούτο, μοτσαρέλα, φέτες δροσερού πεπονιού και κολοκυθόσπορο με ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας – ένα καλοκαιρινό πρελούδιο. Εξαιρετική η ιδέα του ορεκτικού με τα επτά είδη μανιταριών του δάσους σοταρισμένα, που δένουν με τραγανή πανσέτα, μια πινελιά τσίλι και ένα βιολογικό τηγανητό αυγό μάτι να φιγουράρει στην κορυφή (€9) – είναι η άλλη άποψη του συνηθισμένου αυγού με πατάτες. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει από νοστιμιά και θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Βουτάς χωρίς ενοχές το χειροποίητο ψωμί στη σαλτσούλα και στον χρυσό κρόκο και το ευχαριστιέσαι. Τη γευστική έκπληξη επεφύλαξε το πιάτο ημέρας, ένα καλοφτιαγμένο κουσκούς σε ζωμό κοτόπουλου με τσορίθο και βελούδινης υφής ψητό καλαμαράκι – κομψό και εκφραστικό. Φυσικά και θα δοκιμάσεις πίτσα. Σίγουρα θα βρεις τη γεύση σου μέσα από τις δέκα διαφορετικές που έχει ο κατάλογος. Πήραμε γεύση από μια υπέροχη πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους – ένα ποίημα. Η ζύμη ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ: νόστιμη, τραγανή, με τα υλικά σε τέτοια ισορροπία, που έκανε την κάθε μπουκιά αξέχαστη. Σε ιταλικό εστιατόριο δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις και ένα ζυμαρικό. Ε, λοιπόν, τα φρέσκα agnolotti, γεμιστά με κρέμα πολέντα σε σάλτσα ραγού μανιταριών (€12), εκφράζανε μια γήινη πληθωρικότητα. Το ριζότο, φτιαγμένο σωστά από τον σεφ Παναγιώτη Δεμίρη, όμορφα χυλωμένο, ενισχυμένο με εστραγκόν και γαρίδες (€13), καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαιτερότητα. Κορυφαία η στιγμή που έρχονται τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος μαριναρισμένα και σιγομαγειρεμένα σε κρασί που συνοδεύει βελούδινος πουρές από πατάτες Κύπρου – προκλητικά γευστικό. Κρατήστε χώρο για dolci. Τιραμισού αέρινο (€6) και μιλεφόλιε (μιλφέιγ) με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αχλάδια (€6) με τραγανό φύλλο άψογο. Το Covo σε κατακτά με την ποιότητά του, τη νοστιμιά και τη φιλοξενία του. Και η κάρτα κρασιών είναι καλοστημένη, με προτάσεις από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου.

Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
Σαλάτα Melone. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
Πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια ολοκαίνουργια «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια Facebook Twitter
Κρατήστε χώρο για dolci. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ιl Covo, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6095300.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ