Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πάντα ήξερα που βρίσκονταν οι σοκολάτες στο σπίτι της γιαγιάς. Άλλωστε, για κανένα παιδί δεν είναι πραγματικά κρυφή αυτή η θέση. Ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, οι γιαγιάδες να μην το κάνουν και πολύ δύσκολο να τις βρεις - ίσως θέλουν να στις δώσουν, αλλά δε θέλουν να σε κακομάθουν κιόλας. Όπως και να 'χει, το πακέτο με τις μπλε σοκολάτες είχε μία και μοναδική θέση στο ντουλάπι δίπλα από το ψυγείο κι εγώ δεν τις στερήθηκα ποτέ.

Είτε στα γλυκά της γιαγιάς, είτε σκαρφαλώνοντας στον πάγκο της κουζίνας για να φτάσω το ντουλάπι, όσο η γιαγιά και ο παππούς κοιμόνταν για μεσημέρι - ή αλλιώς η παγκόσμια ώρα της σκανταλιάς - μία σοκολάτα Υγείας Παυλίδης υπήρχε μόνιμα στο χέρι μου, φανερά ή κρυφά. Η γεύση της, πάντα τόσο χαρακτηριστική, μπορεί να με μεταφέρει σε δευτερόλεπτα σε εκείνα τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς και στην αγνή, παιδική μου ευχαρίστηση που προερχόταν απλώς από το ότι έτρωγα την αγαπημένη μου σοκολάτα.

Σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Από τους παππούδες, μέχρι τους γονείς, μέχρι τους φίλους στο σήμερα, δε γνωρίζω κανέναν που να μην ξέρει ακριβώς τι γεύση έχει η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης και που να μην μπορεί να αναγνωρίσει το κλασικό της μπλε περιτύλιγμα με τα μετάλλια, από χιλιόμετρα. Κι αυτό γιατί έχει υπάρξει η πρώτη σοκολάτα των παιδικών μας χρόνων. Η σοκολάτα που μας ακολούθησε σε κάθε σημαντικό σημείο της ζωής μας, από τα φοιτητικά χρόνια, μέχρι τα απογεύματα στο γραφείο - και δεν υπάρχει αμφιβολία πως μέχρι σήμερα κάθε ένας από εμάς έχει και τη δική του προσωπική ιστορία για εκείνη.

Όπως και η ίδια η σοκολάτα, άλλωστε. Όταν ο Σπυρίδωνας Παυλίδης παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα στο εργαστήριό του «Γλυκισματοποιείον» το 1861, επρόκειτο να αλλάξει την ιστορία. Ανακαλύπτοντας πως η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης κλείνει φέτος 160 χρόνια, μου γεννήθηκε η απορία σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε ο όρος «Υγείας» και κάπως έτσι αποφάσισα να ερευνήσω παραπάνω την ιστορία της αγαπημένης ελληνικής σοκολάτας. Όπως φαίνεται, το «Υγείας» προέκυψε, γιατί τότε ακόμη δεν υπήρχε η διαδικασία της παστερίωσης του γάλακτος - και ταυτόχρονα, το μη παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και ο Σπυρίδωνας Παυλίδης έφτιαξε τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα, για να διασφαλίσει την άριστη ποιότητα του προϊόντος, ονομάζοντάς την «Υγείας».

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Είναι πολλά εκείνα που έχουν ορίσει την ιστορία της σοκολάτας αυτής ανά τα χρόνια - ένας συνδυασμός από σημεία-ορόσημα στον χρόνο και εκατομμύρια προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει και συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδης. Ακόμα και η συσκευασία της έχει την δική της ιστορία: η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κέρδισε το πρώτο της (αργυρό) μετάλλιο το 1859 στα Ολύμπια, την πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών προϊόντων.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Το 1867 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού, στην οποία παρουσιάζονταν καινοτόμα προϊόντα από τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής. Αργότερα, ήρθαν ακόμη δέκα μετάλλια σε άλλες μεγάλες εκθέσεις όπως τα Ολύμπια (αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1870, χρυσό και αργυρό μετάλλιο 1875, αργυρό μετάλλιο 1888), η παγκόσμια έκθεση Βιέννης (1873), η παγκόσμια έκθεση Παρισιού (χάλκινο μετάλλιο 1873, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1878, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1889) και άλλες.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας για μερικές μικρο-δουλειές. Ανάμεσα στα πήγαινε-έλα και στις υποχρεώσεις, έτυχε να περάσω από το εργοστάσιο της Σοκολατοποιίας Παυλίδη, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς από το 1871. Δύσκολο να μην το παρατηρήσει κανείς, δημιουργεί ακόμη το συναίσθημα του θαυμασμού για μία δημιουργία που έχει ορίσει γενιές και γενιές. Πλησίασα λίγο πιο κοντά - και κάπου εκεί ανακάλυψα και πως η οδός στην μία πλευρά του εργοστασίου έχει μετονομαστεί σε οδό «Δημητρίου Παυλίδη», τιμώντας το τελευταίο μέλος της οικογένειας Παυλίδη, που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως έμαθα αργότερα.

Την ίδια μέρα γύρισα σπίτι και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πόσο ήθελα να νιώσω και πάλι αυτό το συναίσθημα της οικειότητας και της ασφάλειας, εκείνο που ένιωθα όλα τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού ως μικρό παιδί. Πήγα στην κουζίνα - πλέον φτάνω να ανοίξω το ντουλάπι δίπλα στο ψυγείο. Πήρα την πάνω-πάνω σοκολάτα Υγείας Παυλίδη από το πακέτο και έκατσα πάνω στον πάγκο, απολαμβάνοντας κομμάτι-κομμάτι την σοκολάτα που μου χάρισε τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 9.4.2021

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ