Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πάντα ήξερα που βρίσκονταν οι σοκολάτες στο σπίτι της γιαγιάς. Άλλωστε, για κανένα παιδί δεν είναι πραγματικά κρυφή αυτή η θέση. Ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, οι γιαγιάδες να μην το κάνουν και πολύ δύσκολο να τις βρεις - ίσως θέλουν να στις δώσουν, αλλά δε θέλουν να σε κακομάθουν κιόλας. Όπως και να 'χει, το πακέτο με τις μπλε σοκολάτες είχε μία και μοναδική θέση στο ντουλάπι δίπλα από το ψυγείο κι εγώ δεν τις στερήθηκα ποτέ.

Είτε στα γλυκά της γιαγιάς, είτε σκαρφαλώνοντας στον πάγκο της κουζίνας για να φτάσω το ντουλάπι, όσο η γιαγιά και ο παππούς κοιμόνταν για μεσημέρι - ή αλλιώς η παγκόσμια ώρα της σκανταλιάς - μία σοκολάτα Υγείας Παυλίδης υπήρχε μόνιμα στο χέρι μου, φανερά ή κρυφά. Η γεύση της, πάντα τόσο χαρακτηριστική, μπορεί να με μεταφέρει σε δευτερόλεπτα σε εκείνα τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς και στην αγνή, παιδική μου ευχαρίστηση που προερχόταν απλώς από το ότι έτρωγα την αγαπημένη μου σοκολάτα.

Σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Από τους παππούδες, μέχρι τους γονείς, μέχρι τους φίλους στο σήμερα, δε γνωρίζω κανέναν που να μην ξέρει ακριβώς τι γεύση έχει η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης και που να μην μπορεί να αναγνωρίσει το κλασικό της μπλε περιτύλιγμα με τα μετάλλια, από χιλιόμετρα. Κι αυτό γιατί έχει υπάρξει η πρώτη σοκολάτα των παιδικών μας χρόνων. Η σοκολάτα που μας ακολούθησε σε κάθε σημαντικό σημείο της ζωής μας, από τα φοιτητικά χρόνια, μέχρι τα απογεύματα στο γραφείο - και δεν υπάρχει αμφιβολία πως μέχρι σήμερα κάθε ένας από εμάς έχει και τη δική του προσωπική ιστορία για εκείνη.

Όπως και η ίδια η σοκολάτα, άλλωστε. Όταν ο Σπυρίδωνας Παυλίδης παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα στο εργαστήριό του «Γλυκισματοποιείον» το 1861, επρόκειτο να αλλάξει την ιστορία. Ανακαλύπτοντας πως η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης κλείνει φέτος 160 χρόνια, μου γεννήθηκε η απορία σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε ο όρος «Υγείας» και κάπως έτσι αποφάσισα να ερευνήσω παραπάνω την ιστορία της αγαπημένης ελληνικής σοκολάτας. Όπως φαίνεται, το «Υγείας» προέκυψε, γιατί τότε ακόμη δεν υπήρχε η διαδικασία της παστερίωσης του γάλακτος - και ταυτόχρονα, το μη παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και ο Σπυρίδωνας Παυλίδης έφτιαξε τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα, για να διασφαλίσει την άριστη ποιότητα του προϊόντος, ονομάζοντάς την «Υγείας».

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Είναι πολλά εκείνα που έχουν ορίσει την ιστορία της σοκολάτας αυτής ανά τα χρόνια - ένας συνδυασμός από σημεία-ορόσημα στον χρόνο και εκατομμύρια προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει και συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδης. Ακόμα και η συσκευασία της έχει την δική της ιστορία: η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κέρδισε το πρώτο της (αργυρό) μετάλλιο το 1859 στα Ολύμπια, την πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών προϊόντων.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Το 1867 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού, στην οποία παρουσιάζονταν καινοτόμα προϊόντα από τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής. Αργότερα, ήρθαν ακόμη δέκα μετάλλια σε άλλες μεγάλες εκθέσεις όπως τα Ολύμπια (αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1870, χρυσό και αργυρό μετάλλιο 1875, αργυρό μετάλλιο 1888), η παγκόσμια έκθεση Βιέννης (1873), η παγκόσμια έκθεση Παρισιού (χάλκινο μετάλλιο 1873, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1878, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1889) και άλλες.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας για μερικές μικρο-δουλειές. Ανάμεσα στα πήγαινε-έλα και στις υποχρεώσεις, έτυχε να περάσω από το εργοστάσιο της Σοκολατοποιίας Παυλίδη, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς από το 1871. Δύσκολο να μην το παρατηρήσει κανείς, δημιουργεί ακόμη το συναίσθημα του θαυμασμού για μία δημιουργία που έχει ορίσει γενιές και γενιές. Πλησίασα λίγο πιο κοντά - και κάπου εκεί ανακάλυψα και πως η οδός στην μία πλευρά του εργοστασίου έχει μετονομαστεί σε οδό «Δημητρίου Παυλίδη», τιμώντας το τελευταίο μέλος της οικογένειας Παυλίδη, που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως έμαθα αργότερα.

Την ίδια μέρα γύρισα σπίτι και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πόσο ήθελα να νιώσω και πάλι αυτό το συναίσθημα της οικειότητας και της ασφάλειας, εκείνο που ένιωθα όλα τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού ως μικρό παιδί. Πήγα στην κουζίνα - πλέον φτάνω να ανοίξω το ντουλάπι δίπλα στο ψυγείο. Πήρα την πάνω-πάνω σοκολάτα Υγείας Παυλίδη από το πακέτο και έκατσα πάνω στον πάγκο, απολαμβάνοντας κομμάτι-κομμάτι την σοκολάτα που μου χάρισε τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 9.4.2021

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ