Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής.
0


Το Athens Fine Drinking by World Class είναι η πρώτη γιορτή για την κουλτούρα του fine drinking. Με αυτή την αφορμή το Παλαιό Χρηματιστήριο μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο pop up bar και γίνεται το απόλυτο σημείο αναφοράς της πόλης, φιλοξενώντας έξι pop up bars που σερβίρουν εξαιρετικά ποτά και μοναδικές δημιουργίες από κορυφαίους bartenders, ενώ κάθε βράδυ γίνονται παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, events, πρωτότυπα serves και mentorings που θα έχουν σχέση με τη μύηση του κοινού στην κουλτούρα και στη φιλοσοφία του fine drinking. Επίσης, στη μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν και 23 κορυφαία μπαρ του κέντρου της Αθήνας, τα οποία για το διάστημα αυτό σερβίρουν μοναδικά κοκτέιλ με βάση κορυφαία spirits. Ο κ. Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas, η οποία είναι η μία εκ των δύο συνδιοργανωτών του Athens Fine Drinking (ο άλλος είναι ο ΟΠΑΝΔΑ), μας λύνει όλες τις απορίες.

— Τι θα δούμε στο Παλαιό Χρηματιστήριο αυτές τις ημέρες;

Θα δούμε, και κυρίως θα απολαύσουμε, μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού. Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking. Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν.


— Ταυτόχρονα, θα γίνονται γευσιγνωσίες, mentorings και ειδικά σεμινάρια όπου ο καθένας θα μπορεί να μυηθεί στην τελετουργία του fine drinking.

Η διαδικασία αυτή απλώνεται σε όλο το κέντρο της πόλης, αφού 23 μπαρ έχουν δημιουργήσει ειδικά μενού με αυτήν τη φιλοσοφία.

— Αλήθεια, πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.


Ο χώρος έχει έναν ιστορικό συμβολισμό, μια και ήταν για πολλές δεκαετίες το επίκεντρο της οικονομικής ζωής της πόλης. Όμως, επιλέχθηκε κυρίως γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στησίματος του όλου σκηνικού και είναι κοντά στα 23 μπαρ. Φεύγοντας από κει, μπορεί άνετα κάποιος να συνεχίσει τη βόλτα και τη διασκέδασή του.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas.

— Ποιοι συμμετέχουν και με ποια κριτήρια;

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν. Φυσικά, για την τελική επιλογή εφαρμόστηκαν και ποιοτικά κριτήρια, όπως η δυνατότητα κάθε μπαρ να υποστηρίξει δημιουργικά σερβιρίσματα υπό το πρίσμα του Fine Drinking αλλά και η επιθυμία του ίδιου του μπαρ να συμμετέχει σε αυτόν το νέο θεσμό της πόλης.


Tα μπαρ που συμμετέχουν είναι τα: 7 Jokers, 42, 360°, Α ForAthens, Baba au Rum, Bank Job, Bar De Τhéâtre, Barreldier, Grand Bretagne (Alexander's Bar, Alexander's CigarLounge, Roof Garden Bar & Bar 8), Dizzy Mo, Drunk Sinatra, Faust, Odori, Rehab, six d.o.g.s, Tailor Made, The Trap, The Clumsies, Toy Café, Zonar's, Φουάρ.

— Πιστεύετε ότι η Αθήνα προσφέρει επιλογές fine drinking ανάλογες με αυτές που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής. Η Αθήνα ως πόλη σφύζει από ζωή και διαθέτει εξαιρετική κουλτούρα ποτού, καθώς και φροντισμένους και ψαγμένους χώρους, εφάμιλλους με αυτούς των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Παρά την κρίση, το premium ποτό σε όλες του τις εκφάνσεις κυριαρχεί, τα αγνά υλικά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, οι bartenders δημιουργούν εξαιρετικά κοκτέιλ, ενώ το κοινό ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να μυηθεί στην τελετουργία του καλού ποτού.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.

— Τι είναι η φιλοσοφία fine drinking για σας;

Το fine drinking είναι μια σχετικά καινούργια έννοια, που παραλληλίζεται με το fine dining. Βλέπουμε, λοιπόν, ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό, που ενδιαφέρονται για τις σωστές πρώτες ύλες και αποτελούν μέρος του παγκόσμιου food revolution να αρχίζουν να ενδιαφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο και για το ποτό τους. Το fine drinking προσπαθεί να χτίσει τις βάσεις μιας νέας κουλτούρας που αφορά την ενσυνείδητη κατανάλωση και την απόλαυση ενός καλού ποτού και μας βοηθάει να αναπτύξουμε την αντίληψή μας για ποιοτικές επιλογές και ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.

— Δώστε μας επιγραμματικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μια πληθώρα δραστηριοτήτων διαδραματίζεται στο Παλαιό Χρηματιστήριο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του World Class lounge και του World Class bar με mentorings, γευσιγνωσίες και ειδικά σεμινάρια όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν κοκτέιλ στο σπίτι, ενώ και τα συμμετέχοντα στον θεσμό μπαρ έρχονται να μας παρουσιάσουν τη φιλοσοφία τους και τις απόψεις τους γύρω από το fine drinking. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ενδιαφέροντα events διαδραματίζονται στους χώρους των 23 μπαρ της Αθήνας. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.


Καλή σας απόλαυση, fine drinkers!

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
 

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Ιnfo:

Γενική είσοδος και για τις 4 ημέρες €10, ποσό που περιλαμβάνει 2 signature cocktails δικής σας επιλογής, τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε mentoring sessions και ποτά σε προνομιακή τιμή σε όλα τα συνεργαζόμενα μπαρ της Αθήνας. Ώρες λειτουργίας: Pop-Up@Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 10), 19:00-24:00. Μάθε περισσότερα: www.athensfinedrinking.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ