Μετανάστες νεολιθικής εποχής: Έλληνες έφτασαν στη Σουηδία πριν από 5000 χρόνια

Facebook Twitter
0

Το περιοδικό Science δημοσίευσε μια μελέτη μιας ομάδας σουηδών ερευνητών, στην οποία ερευνάται η μετακίνηση των πληθυσμών από το Νότο της Ευρώπης προς το Βορρά.

Ο άνθρωπος ξεκίνησε να καλλιεργεί τη γη περίπου έντεκα χιλιάδες χρόνια πριν αλλά η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μετά από πέντε χιλιάδες χρόνια. Η επιπτώσεις της γεωργικής επανάστασης σε δημογραφικό και γενετικό επίπεδο αποτελούσε ως τώρα άγνωστο πεδίο. Ήταν η γνώση που ταξίδεψε, ή οι άνθρωποι που μετανάστευαν μετέφεραν τη γνώση; Φαίνεται ότι ισχύει το δεύτερο.

Η ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα DNA από τρεις κυνηγούς και έναν αγρότη που έζησαν περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Οι τέσσερις άντρες βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στη Σκανδιναβία. Συγκρίνοντας το DNA των αγροτών με αυτό των κυνηγών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες διέσχισαν όλη την Ευρώπη διαδίδοντας τις γνώσεις τους. Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, εξηγείται πως και γιατί το μεσογειακό DNA, και συγκεκριμένα από Ελλάδα και Κύπρο, βρέθηκε στη Σουηδία.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να υποθέσουν με ποιο τρόπο μετακινήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι αλλά το πιθανότερο είναι ότι η μετανάστευση έγινε σταδιακά, από γενιά σε γενιά, και όχι από μεμονωμένους πρωτοπόρους. Φαίνεται ότι αρχικά τουλάχιστον, οι νέοι άποικοι δεν ανακατεύτηκαν με τους ντόπιους κυνηγούς αλλά ίσως πείστηκαν να μείνουν και να ανταλλάξουν τεχνικές. Στο τέλος αναμίχθηκαν πλήρως: το DNA των σύγχρονων Ευρωπαίων είναι μίξη των δύο ομάδων της νεολιθικής εποχής, των κυνηγών και των αγροτών.

Φαντάζομαι ότι η υπόθεση σηκώνει αντιρρήσεις, οπότε αν ξέρετε από γενετική, μπορείτε να δείτε τα δεδομένα εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ