Το μεγαλύτερο γλυπτό σοκολάτας στον κόσμο

Facebook Twitter
0

Οι κόκκοι κακάο ήταν πολύτιμοι για τους Μάγιας από το 600 μ.Χ. Έψηναν τους κόκκους, έβαζαν τσίλι και άλλα μπαχαρικά για να φτιάξουν ένα ποτό που λεγόταν xocoati. Δεν έμοιαζε με τη σοκολάτα που ξέρουμε.

«Xocoati» σημαίνει «πικρό νερό».

Οι Μάγιας ζούσαν στο σημερινό τροπικό Γιουκατάν, στο νότιο Μεξικό. Αρχικά μάζευαν το κακάο από το δάσος, αλλά μετά άρχισαν να «καθαρίζουν» περιοχές στη ζούγκλα για να φυτέψουν τα δέντρα. Ήταν πολύ σημαντικό φυτό.

Οι κόκκοι κακάο έπαιζαν και το ρόλο του χρήματος. Για παράδειγμα:

4 κόκκοι άξιζαν όσο μια κολοκύθα

10 όσο ένας λαγός

100 όσο ένας σκλάβος

Ο Hernan Cortés ήταν ένας ισπανός εξερευνητής που ξεκίνησε να κατακτήσει το Μεξικό το 1517. Έφτασε στην ακτή με 11 πλοία και 600 άντρες. Συνέχισε το δρόμο του μέχρι το Tenochtitlan για να συναντήσει τον Moctezuma, τον αρχηγό των πλούσιων Αζτέκων.

Ο Moctezuma ήξερε ότι δεν υποδεχόταν φιλικό επισκέπτη αλλά τον υποδέχτηκε με ευγένεια, ίσως πιστεύοντας ότι αν τον γνωρίσει θα καταφέρει να τον νικήσει αργότερα.

Του έδωσε να πιει “chocolatl”, το αγαπημένο του ποτό, σερβιρισμένο σε χρυσή κούπα. Ο Moctezuma έπινε chocolatl πριν επισκεφτεί το χαρέμι του. Αυτή του η συνήθεια έδωσε στη σοκολάτα τις (ανύπαρκτες) αφροδισιακές της χάρες.

«Το θεϊκό ποτό, που ενισχύει την αντοχή και πολεμάει την κούραση» έγραψε ο Cortés σε ένα γράμμα του προς τον βασιλιά της Ισπανίας.

Ο Cortés έβαλε τον Moctezuma στη φυλακή. Οι Ισπανοί πολιόρκησαν το Tenochtitlan για 75 μέρες πριν την πτώση της, που σημάδεψε το τέλος του πολιτισμού των Αζτέκων.

Το ινστιτούτο qzina έφτιαξε το μεγαλύτερο γλυπτό από σοκολάτα στον κόσμο με τη μορφή του ναού Κukulkan, του αρχαίου ναού των Μάγιας που βρίσκεται στο Τσίτσεν Ίτζα.

Το γλυπτό θα βρίσκεται στα γραφεία του ινστιτούτου στην Καλιφόρνια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, που ταυτίζεται με το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας. Εκείνη τη μέρα θα καταστραφεί, αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί με ποιόν τρόπο.

(φωτογραφίες: qzina)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ