Κτήμα Τσέλεπου: Μια οινική αναζήτηση στις ιστορικές περιοχές Μαντίνεια και Νεμέα

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter
Παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος.
0

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ περνάει από τη Μεσσηνία και κάνει στάση στο Κτήμα Τσέλεπου, όπου παράγονται κρασιά ΠΟΠ εξαιρετικής ποιότητας, που μέσα από τη γεύση τους αναδεικνύουν ολόκληρη την οινική ιστορία αυτού του τόπου. Επιλέγοντας δύο περιοχές που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, το Tselepos Wines προσφέρει τα μονοποικιλιακά Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο στην πιο ποιοτική εκδοχή τους.

Ξεκινώντας το 1989, ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου επέλεξαν τις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες τους, ιδρύοντας το Κτήμα Τσέλεπου στο οροπέδιο της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η οινολογική περιήγηση του Γιάννη Τσέλεπου, που μετά τα οινοποιεία της Βουργουνδίας βρέθηκε στη Μαντίνεια, κατέληξε στην ιδέα ανάδειξης του Μοσχοφίλερου, εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά, βγάζοντας έτσι από την αφάνεια αυτή την εξαιρετική ποικιλία. Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες του Κτήματος Τσέλεπου είναι η παραγωγή αφρώδους οίνου από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter

Τριάντα χρόνια μετά, η αναζήτηση στο πελοποννησιακό οινοπέδιο ολοκληρώνεται με την επιλογή του Αγιωργίτικου για τα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου. Το 2003, το Κτήμα Δρυόπη προστίθεται στην καλλιέργεια του Tselepos Wines με έναν αμπελώνα 85 στρεμμάτων, ηλικίας πενήντα χρόνων, στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Σε αυτή την περιοχή παράγονται κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο, υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης, που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Ένα boutique Οινοποιείο που παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας αποκλειστικά από αυτή την ποικιλία. 

Και παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος. Η βιολογική καλλιέργεια και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική επιδίωξη των ανθρώπων του οινοποιείου, παράλληλα με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και αγροτουρισμού σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, το Κτήμα Τσέλεπου γίνεται ένας καλός λόγος για να βρεθείς στις Ρίζες Αρκαδίας, να γνωρίσεις τον μαγικό δρόμο του κρασιού και να απολαύσεις μια γευστική δοκιμή που θα σε ταξιδέψει στη φύση και την ιστορία αυτού του τόπου. 

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter
Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter

www.tselepos.gr, 14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, 2710 544440-50, Facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου, Instagram: ktima_tselepos

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM