Κτήμα Τσέλεπου: Μια οινική αναζήτηση στις ιστορικές περιοχές Μαντίνεια και Νεμέα

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter
Παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος.
0

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ περνάει από τη Μεσσηνία και κάνει στάση στο Κτήμα Τσέλεπου, όπου παράγονται κρασιά ΠΟΠ εξαιρετικής ποιότητας, που μέσα από τη γεύση τους αναδεικνύουν ολόκληρη την οινική ιστορία αυτού του τόπου. Επιλέγοντας δύο περιοχές που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, το Tselepos Wines προσφέρει τα μονοποικιλιακά Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο στην πιο ποιοτική εκδοχή τους.

Ξεκινώντας το 1989, ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου επέλεξαν τις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες τους, ιδρύοντας το Κτήμα Τσέλεπου στο οροπέδιο της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η οινολογική περιήγηση του Γιάννη Τσέλεπου, που μετά τα οινοποιεία της Βουργουνδίας βρέθηκε στη Μαντίνεια, κατέληξε στην ιδέα ανάδειξης του Μοσχοφίλερου, εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά, βγάζοντας έτσι από την αφάνεια αυτή την εξαιρετική ποικιλία. Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες του Κτήματος Τσέλεπου είναι η παραγωγή αφρώδους οίνου από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter

Τριάντα χρόνια μετά, η αναζήτηση στο πελοποννησιακό οινοπέδιο ολοκληρώνεται με την επιλογή του Αγιωργίτικου για τα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου. Το 2003, το Κτήμα Δρυόπη προστίθεται στην καλλιέργεια του Tselepos Wines με έναν αμπελώνα 85 στρεμμάτων, ηλικίας πενήντα χρόνων, στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Σε αυτή την περιοχή παράγονται κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο, υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης, που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Ένα boutique Οινοποιείο που παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας αποκλειστικά από αυτή την ποικιλία. 

Και παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος. Η βιολογική καλλιέργεια και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική επιδίωξη των ανθρώπων του οινοποιείου, παράλληλα με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και αγροτουρισμού σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, το Κτήμα Τσέλεπου γίνεται ένας καλός λόγος για να βρεθείς στις Ρίζες Αρκαδίας, να γνωρίσεις τον μαγικό δρόμο του κρασιού και να απολαύσεις μια γευστική δοκιμή που θα σε ταξιδέψει στη φύση και την ιστορία αυτού του τόπου. 

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter
Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter

www.tselepos.gr, 14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, 2710 544440-50, Facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου, Instagram: ktima_tselepos

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ