Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ περνάει από τη Μεσσηνία και κάνει στάση στο Κτήμα Τσέλεπου, όπου παράγονται κρασιά ΠΟΠ εξαιρετικής ποιότητας, που μέσα από τη γεύση τους αναδεικνύουν ολόκληρη την οινική ιστορία αυτού του τόπου. Επιλέγοντας δύο περιοχές που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, το Tselepos Wines προσφέρει τα μονοποικιλιακά Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο στην πιο ποιοτική εκδοχή τους.

 

Ξεκινώντας το 1989, ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου επέλεξαν τις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες τους, ιδρύοντας το Κτήμα Τσέλεπου στο οροπέδιο της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η οινολογική περιήγηση του Γιάννη Τσέλεπου, που μετά τα οινοποιεία της Βουργουνδίας βρέθηκε στη Μαντίνεια, κατέληξε στην ιδέα ανάδειξης του Μοσχοφίλερου, εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά, βγάζοντας έτσι από την αφάνεια αυτή την εξαιρετική ποικιλία. Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες του Κτήματος Τσέλεπου είναι η παραγωγή αφρώδους οίνου από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.

 

Κτήμα Τσέλεπου

 

Τριάντα χρόνια μετά, η αναζήτηση στο πελοποννησιακό οινοπέδιο ολοκληρώνεται με την επιλογή του Αγιωργίτικου για τα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου. Το 2003, το Κτήμα Δρυόπη προστίθεται στην καλλιέργεια του Tselepos Wines με έναν αμπελώνα 85 στρεμμάτων, ηλικίας πενήντα χρόνων, στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Σε αυτή την περιοχή παράγονται κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο, υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης, που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Ένα boutique Οινοποιείο που παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας αποκλειστικά από αυτή την ποικιλία. 

 

Και παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος. Η βιολογική καλλιέργεια και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική επιδίωξη των ανθρώπων του οινοποιείου, παράλληλα με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και αγροτουρισμού σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

 

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, το Κτήμα Τσέλεπου γίνεται ένας καλός λόγος για να βρεθείς στις Ρίζες Αρκαδίας, να γνωρίσεις τον μαγικό δρόμο του κρασιού και να απολαύσεις μια γευστική δοκιμή που θα σε ταξιδέψει στη φύση και την ιστορία αυτού του τόπου. 

 

Κτήμα Τσέλεπου

 

Κτήμα Τσέλεπου

 

www.tselepos.gr, 14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, 2710 544440-50, Facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου, Instagram: ktima_tselepos