Και καγιανάς και στραπατσάδα. Από την Ελένη Ψυχούλη

Και καγιανάς και στραπατσάδα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2
Και καγιανάς και στραπατσάδα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Εμείς εδώ στο Πήλιο, το λέμε με λιγότερη φαντασία, αβγά με ντομάτα. Όταν σε ξυπνούν στο καλοκαιριάτικο πρωινό με θέα τη θάλασσα, είναι σαν να ξεκινάς τη μέρα με μια μπουκιά καλοκαίρι, μια μπουκιά διακοπές, μια μπουκιά ήλιο. Μέσα κι έξω σου η χαρά των καλών ημερών, που κοκκινίζει τις ντομάτες, που κοκκινίζει το δέρμα, που κοκκινίζει τη διάθεση.

Η στραπατσάδα ποτέ δεν έχει την ίδια γεύση στην πόλη. Γιατί εκεί τις ντομάτες δεν τις κόβεις κατευθείαν από το μποστάνι γιατί τα αβγά, ακόμη κι αυτά που τα λένε βιολογικά, δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την παλιά γεύση από κείνο το χωριάτικο αβγουλάκι που μαζεύεις πρωινό από τις κότες. Όπως και να'χει, θα την φτιάξεις και στην πόλη. Πολυμορφική και πεντανόστιμη ένεκα, όλοι την αγαπάνε και τρώγεται όλες τις ώρες.

Θα φροντίσεις, ωστόσο, να ωριμάσεις τις ντομάτες στο πιο κατακόκκινό τους, έξω από το ψυγείο. Τόσο που η φλούδα να ξεκολλά από μόνη της. Κι αν θέλεις αληθινό αβγό θα το ψωνίσεις από τον Αρτέμη που πουλάει τα καλύτερα ναξιώτικα καλούδια, τα στέλνει και ντελίβερι.

Η συνταγή απλή. Άρα πενταδύσκολη, καθότι τα πιο απλά πράγματα έχουν κάτι αδιόρατα μυστικά που χτίζουν ή γκρεμίζουν τη νοστιμιά τους.

Ακολούθησέ την κατά γράμμα:

Για ένα μεγάλο τηγάνι, θα πάρεις 3 μεγάλες ντομάτες υπερώριμες, θα τις ξεφλουδίσεις και θα τις ψιλοκόψεις με το χέρι σε ένα μπολ-το μούλτι αποκλείεται! Θα τους προσθέσεις ελάχιστο αλάτι και 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, θα ανακατέψεις και θα τις αφήσεις στο πλάι να περιμένουν τη σειρά τους.


Καθαρίζεις δυό σκελίδες σκόρδο και τις κόβεις σε «δόντια» που λέγανε οι γιαγιάδες, ήτοι κατά μήκος σε μπαστουνάκια, όχι πολύ ψιλοκομμένα.


Ζεσταίνεις 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνεις τη ντομάτα και το σκόρδο, αλατίζεις λιγάκι παραπάνω, χαμηλώνεις τη φωτιά, κι αφήνεις τη σάλτσα να μαγειρευτεί, γύρω στο 20λεπτο, αλλά θα δεις εσύ, μέχρι να απορροφήσει τα νερά της, να μείνει με το λάδι της, να αλλάξει χρώμα αλλά να μείνει και ζουμερή, να μην στεγνώσει, να μην παραψηθεί, διαφορετικά «την έκαψες!».


Βάζεις σε ένα μπολ 7 αβγά με το αλατάκι τους αλλά δεν τα χτυπάς όπως στην ομελέτα. Τρυπάς τους κρόκους να διαλύσουν και πολύ ελαφρά τους δίνεις μια ανακατεψιά με το πιρούνι. Μόνο μία.


Ρίχνεις τα αβγά στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύεις και μένεις από πάνω τους. Με το πιρούνι ανακατεύεις ελαφρά, δημιουργώντας τρυπούλες να περάσει από μέσα το άψητο αβγό και έχεις το νού σου, όλο το μυστικό είναι εδώ: κατεβάζουμε τη στραπατσάδα μόλις-αλλά μόλις-έχει ασπρίσει το ασπράδι. Θέλουμε τα αβγά μελάτα και ζουμερά, να διευκολύνουμε τις βούτες. Αλλιώς, η στραπατσάδα που μοιάζει με σφουγγάρι πουρέ, δεν τρώγεται.
Αν μείνει και την επόμενη, εξακολουθεί να είναι νόστιμη.

Οι παραλλαγές


*Μια πιπεριά κέρατο σε ροδέλες, δίνει ένα ακόμη πιο καλοκαιρινό, δροσερό άρωμα στην στραπατσάδα.


*Στο τέλος μπορείς να προσθέσεις μαζί με τα αβγά και σπασμένη φέτα.


*Σε μια άλλη εκδοχή, σοτάρεις πρώτα αρκετές πιπεριές κέρατο στο λάδι, ρίχνεις τις ντομάτες, τις αφήνεις να ψηθούν κι ύστερα κάνεις τρυπούλες και σπας ολόκληρα μέσα τα αβγά, μάτια.


*Η νεότερη γαστρονομία θα σου συστήσει να προσθέσεις στο τέλος ρίγανη φρέσκια, θυμάρια και άλλα τέτοια. Τα οποία με έχουν κουράσει αφάνταστα να σας ομολογήσω. Ας κρατήσουμε και κάπου την λιτότητα της παράδοσης. Μόνο τη γεύση του αβγού και της ντομάτας στην πιο πετυχημένη παντριά τους.

 

 

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Γεύση / Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από τις φετινές εκθέσεις κρασιών του Λίγηρα, όπου, με επίκεντρο τη γαλλική πόλη Angers, επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν και να γιορτάσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Το κρασί με απλά λόγια / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ιδιαίτερη ποικιλία Μούχταρο

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης αποκαλύπτουν τα μυστικά της ποικιλίας Μούχταρο με τους παραγωγούς του είδους, Στέλιο Ζαχαρία από το Κτήμα Μουσών και ο Πάνο Σαμαρτζή από το ομώνυμο οινοποιείο.
THE LIFO TEAM
10 + 1 ελληνικές σούπες του χειμώνα

Γεύση / Πώς να φτιάξετε σούπες σαν αυτές που κάνει η «Ήπειρος» στη Βαρβάκειο

Μπήκαμε στην κουζίνα της «Ακρόπολης της ελληνικής εστίασης» -όπως αποκαλεί ο Βασίλης Ακριβός το εμβληματικό οινομαγειρείο που ανανέωσε πρόσφατα- και ζητήσαμε να μάθουμε τα μυστικά για τις πιο νόστιμες ελληνικές σούπες του χειμώνα. Μαγείρεψε για μας ούτε μία, ούτε δύο αλλά έντεκα διαφορετικές συνταγές.  
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Παγκράτι κάποιοι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Γεύση / Στο Παγκράτι έστησαν ένα ATM που αντί για μετρητά βγάζει φοβερά μπέργκερ

Το World X11 είναι ένα μπεργκεράδικο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην πόλη. Ετοιμάζει ολόσωστο smash burger και κλασικές τηγανητές πατάτες, ενώ μπαίνοντας δεν βλέπουμε κανέναν για να πάρει την παραγγελία μας. Έχει και arcade παιχνίδια για να παίξουμε όσο θέλουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Για μουσακά, φαλάφελ και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους 

Γεύση / Για μουσακά, παστουρμαδόπιτα και ναπολιτάνικη πίτσα στην Ιπποκράτους

Ο δρόμος των Εξαρχείων που οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν συνδέσει με τις κλήσεις που έχουν μαζέψει για παράνομο παρκάρισμα πλέον έχει να μας χορτάσει με πολλά νόστιμα και διαφορετικά, πριν ξεχυθούμε για φυσικά κρασιά στο Τανίνη Αγάπη Μου ή για ποτά στο πιο χοτ μπαρ του δρόμου, το Lulu. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το αρμένικο μαντί

Γεύση / Αρμένικα μαντί: Τα πιο μπελαλίδικα γεμιστά ζυμαρικά είναι και τα πιο ωραία

Θέλουν παρέα για να γίνουν γρήγορα. Όμως, όπως όλα τα φαγητά που απαιτούν χρόνο και πολλά χέρια, η παρασκευή των μαντί είναι παραδοσιακά μια ευκαιρία για κοινωνική επαφή. Η Ιζαμπέλα Μπογοσιάν ξεδιπλώνει τα μυστικά το εμβληματικής συνταγής του τόπου της.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Εξαιρετική η στραπατσάδα αν και μικρή όταν ήμουν δεν ένιωθα το χαϊβάνι να εκτιμήσω αυτήν που έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριό με ολόφρεσκα αυγουλάκια μαι μυρωδάτες κατακόκκινες ντομάτες!Επίσης ανακουφίστηκα με το σχόλιο περί μυρωδικών γιατί νόμιζα ότι είμαι η μόνη που έχει κουραστεί με τα υπερβολικά αρώματα και ζητάει επιστροφή στην καθαρή γεύση!